Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
"Δώστε μας τα χρήματά μας"

ΤΙΡΑΝΑ.-

Μετά από αρκετούς μήνες, στους δρόμους των Τιράνων ακούστηκε ξανά το σύνθημα "θέλουμε τα χρήματά μας" - θυμίζοντας σε εκείνους που είχαν αφεθεί σε γλυκιά λήθη τα αίτια της αλβανικής εξέγερσης. Χτες, παράλληλα, άρχισε η σχολική χρονιά, γεγονός που έδωσε σε κάποιους την ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν...

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στα Τίρανα, έξω από το κτίριο το οποίο στεγάζει τη μεγαλύτερη "πυραμίδα" της χώρας, την VEFA, και φώναξαν "θέλουμε τα χρήματά μας". Επικαλούμενο τον αλβανικό Τύπο, το πρακτορείο σημειώνει πως οι διαδηλωτές φώναξαν και άλλα συνθήματα, πιο "επικίνδυνα". Οι περίπου 2.000 διαδηλωτές έκλεισαν για λίγο έναν κεντρικό δρόμο, αλλά επενέβη η αστυνομία και τους διέλυσε.

Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών συναντήθηκε με τον ιδιοκτήτη της παρατράπεζας, ο οποίος φέρεται να επέρριψε τις ευθύνες στην κυβέρνηση, η οποία "εμποδίζει τη δραστηριότητα της".

Στο Ελμπασάν το βράδυ της Παρασκευής, σύμφωνα με το "Ασοσιέιτεντ Πρες", έξι άνθρωποι δολοφονήθηκαν σε επίθεση συμμορίας, ενώ επέστρεφαν από μία κηδεία. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους από το Μάρτη ανέρχεται σε - περίπου - 2.000, γεγονός που εξωθεί πολιτικούς παρατηρητές να εκτιμούν ότι η "τάξη δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί", παρά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τους Σοσιαλιστές, μετά τις εκλογές του Ιουνίου. Χτες άρχισε η σχολική χρονιά στην Αλβανία για την πρωτοβάθμια και μέση εκπαίδευση (τα πανεπιστήμια αναμένεται να ανοίξουν την 1η του Οκτώβρη).

Τριάντα πέντε νηπιαγωγεία, 138 δημοτικά σχολεία και 56 γυμνάσια καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια των ταραγμένων μηνών που προηγήθηκαν.

Στη μαύρη αγορά, τα τετράδια πωλούνται τρεις φορές πάνω από την "κανονική" τους τιμή.

Και για τα σχολεία παρέχεται "έξωθεν βοήθεια": το Ιταλικό υπουργείο Παιδείας δώρισε 1,5 εκατ. δολάρια στην Αλβανία, ενώ και το Ιδρυμα Σόρος θα χρηματοδοτήσει την κυβέρνηση Νάνο, προκειμένου να ξαναφτιάξει όλα τα σχολεία της χώρας έως το έτος 2000.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ