Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αμερικανικές υποσχέσεις και στο Λίβανο

ΛΙΒΑΝΟΣ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έφθασε, χτες, με ελικόπτερο στον περίβολο της αμερικανικής πρεσβείας στη Βηρυτό η Μαντλίν Ολμπράιτ, εκπλήσσοντας τους πάντες, καθώς ακόμη και μέχρι χτες το πρωί αμερικανικές διπλωματικές πηγές υποστήριζαν ότι ο Λίβανος θα εξαιρεθεί από την περιοδεία της επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Μετά από τις συναντήσεις που είχε στη Συρία, στην Ιορδανία, στην Αίγυπτο, στη Σαουδική Αραβία και φυσικά στο Ισραήλ και στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, η Μαντλίν Ολμπράιτ είχε, χτες, τετράωρη συνάντηση με τον Λιβανέζο Πρόεδρο Ελίας Χράουι, στην οποία πήραν μέρος και ο πρωθυπουργός Ραφίκ Χαρίρι, καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών Φαρίς Μπουέιζ.

Μετά το τέλος της συνάντησης, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τις συναντήσεις της με τους Λιβανέζους αξιωματούχους και εξήρε τους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου. Εξέφρασε την άποψη ότι η λιβανική ηγεσία είναι πρόθυμη να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ και με τη Συρία, με στόχο μια ενδεχόμενη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από το Νότιο Λίβανο, αλλά παραδέχτηκε ότι, παρά την προθυμία που δείχνουν να έχουν και τα δύο άλλα εμπλεκόμενα μέρη, "υπάρχουν ακόμη πολλά προβλήματα να λυθούν μέχρι να επιτευχθεί μια οριστική συμφωνία".

Ενταση στην Ιερουσαλήμ

Την ίδια στιγμή, τα πνεύματα οξύνονταν και πάλι στην Ιερουσαλήμ και συγκεκριμένα στην ανατολική αραβική πλευρά της πόλης. Εξοργισμένοι Παλαιστίνιοι ήρθαν αντιμέτωποι με Ισραηλινούς στρατιώτες που προσπαθούσαν να υπερασπίσουν Εβραίους εποίκους, που κατά τη διάρκεια της νύχτας κατέλαβαν δύο κτίρια στην αραβική πλευρά της πόλης. Οι έποικοι υποστήριξαν ότι πήραν την έγκριση του ιδιοκτήτη των κτιρίων, του Αμερικανο-Εβραίου πολυεκατομμυριούχου Ιρβινγκ Μόσκοβιτς, ο οποίος και έχει αγοράσει μεγάλη έκταση γης στην περιοχή Ρας αλ Αμούντ στην ανατολική Ιερουσαλήμ με πρόθεση να ανεγείρει εβραϊκό οικισμό. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου τόνισε ότι η ενέργεια αυτή "θέτει σε κίνδυνο το Ισραήλ" και συνεπώς η κυβέρνηση θα "λάβει τα κατάλληλα μέτρα" χωρίς, όμως, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

"Κατηγορώ" από Συρία - Αλγερία

Την ισραηλινή αδιάλλακτη πολιτική κατηγόρησαν ως υπεύθυνη για την τελμάτωση της ισραηλινο-παλαιστινιακής "ειρηνευτικής διαδικασίας" οι Πρόεδροι της Συρίας Χαφέζ αλ Ασαντ και της Αλγερίας Λιαμίν Ζερουάλ. Οι δύο άνδρες, που συναντήθηκαν στη Δαμασκό, κάλεσαν, στο κοινό τους ανακοινωθέν, τις αραβικές χώρες να αναστείλουν κάθε διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεών τους με το Ισραήλ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Οχι» στην ισραηλινή «προσφορά» (2008-06-20 00:00:00.0)
Με τις «πιέσεις» δε σταματά ο αποκλεισμός... (2006-08-31 00:00:00.0)
Αμερικανική προτεραιότητα η ολοκλήρωση της ειρηνευτικής διαδικασίας (2000-06-08 00:00:00.0)
Ηρεμία και σχέδια ανασυγκρότησης (2000-05-26 00:00:00.0)
Υποβάθμιση της συριακής παρουσίας (2000-04-03 00:00:00.0)
Σε υψίστη ετοιμότητα ο ισραηλινός στρατός (1998-04-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ