Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η ντίβα τραγουδάει

Η μέρα δεν μπορεί, παρά να είναι εξαιρετικά αφιερωμένη στη μεγάλη ντίβα: Την Μαρία Κάλλας. Σαν σήμερα, πριν είκοσι ακριβώς χρόνια, η μεγάλη αοιδός άφηνε την τελευταία της πνοή. Δύο χρόνια αργότερα, η τέφρα της σκορπιζόταν στα γαλάζια μαγευτικά νερά του Αιγαίου, έτσι όπως η ίδια το ήθελε. Δυσαναπλήρωτο κενό, όχι μόνο για τον κόσμο του λυρικού θεάτρου, αλλά και για το κοινό που ποτέ δεν έπαψε να τη λατρεύει.

Η ΕΤ-1, τιμώντας τη μνήμη της, άρχισε από χτες να παρουσιάζει, ένα ξεχωριστό αφιέρωμα, δίνοντας στους τηλεθεατές τη μεγάλη ευκαιρία, να δουν και ν' ακούσουν την ανυπέρβλητη θεά της όπερας. Χτες μεταδόθηκε "Η μεγάλη βραδιά της Οπερας", με τη μεγαλειώδη συναυλία στην Οπερα του Παρισιού στις 19 Δεκεμβρίου του 1958. Σήμερα στις 8 το βράδυ, και πάλι από την ΕΤ-1, και από την εκπομπή "Η Κάλλας τραγουδάει",θα μεταδοθεί το ρεσιτάλ που έδωσε η πριμαντόνα στις 15 Μάη 1959 στο Αμβούργο, υπό τη διεύθυνση του Νίκολα Ρεσίνιο. Η Μαρία Κάλλας σ' αυτό το ρεσιτάλ είχε ερμηνεύσει άριες από τις όπερες "La Vestale", "Μάκβεθ", "Ο κουρέας της Σεβίλλης", "Δον Κάρλος" και "Ο πειρατής".

Το αφιέρωμα θα συνεχιστεί στις 10 το βράδυ,με την προβολή του ντοκιμαντέρ "Το ημερολόγιο μιας τραγουδίστριας".Ενα πορτρέτο της, που σκιαγραφείται, μεταξύ άλλων, από μαρτυρίες δικών της ανθρώπων και ανθρώπων που τη γνώρισαν, όπως από την αδελφή της Τζάκι Καλογεροπούλου, από τον Λουκίνο Βισκόντι και τους Ιρμα Κολάση, Ελίζαμπεθ Σβάρτσκοπφ, Αλφρέντο Κράους, Ρένζο Αλέγκρι, Χρήστο Λαμπράκη, Βασίλη Νικολαϊδη και Τερέζα Ντεργκάντα. Η σκηνοθεσία είναι των Ζεράλντ Καγιά και Γκι Σελιγκμάν.

Στις 23.15 θα μεταδοθεί από το Ηρώδειο το "Ρέκβιεμ" του Γκιουζέπε Βέρντι. Με το "Ρέκβιεμ" κορυφώνονται οι εκδηλώσεις στη μνήμη της Μαρίας Κάλλας. Σολίστες του Ρέκβιεμ, είναι καλλιτέχνες που βραβεύτηκαν στο Διεθνές Γκραν Πρι "Μαρία Κάλλας". Τη συναυλία διευθύνει η αρχιμουσικός Λούλη Ψυχούλη, ενώ συμμετέχει η εκατονταμελής χορωδία της Τρανσυλβανίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ