Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Παρεμβάσεις για το "090"

Ο υπουργός Τύπου ζητά την παρέμβαση του ΕΣΡ για τα "μέντιουμ" και τις ποικίλου περιεχομένου "υπηρεσίες"

Μετά από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Α. Κανελλόπουλο, παρέμβαση στη μετάδοση διαφημιστικών μηνυμάτων, που αφορούν σε παροχή υπηρεσιών "ποικίλου περιεχομένου" μέσω του αριθμού 090, κάνει ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας. Με χτεσινή επιστολή του προς τον πρόεδρο Γ. Κασιμάτη και τα μέλη του ΕΣΡ, ο υπουργός ζητά να εξεταστεί εάν η μετάδοση των μηνυμάτων "ποικίλου περιεχομένου" είναι σύμφωνη με τις διατάξεις του νόμου και με τους κώδικες δεοντολογίας ραδιοτηλεοπτικών διαφημίσεων.

Το τελευταίο διάστημα, όπως όλοι οι τηλεθεατές έχουν αντιληφθεί, πληθαίνουν οι "επικοινωνίες" μέσω του 090, με μάγους, χαρτορίχτρες, προγνώσεις για το μέλλον, διαγωνισμούς και μέντιουμ. Στο παρελθόν, πολλά κανάλια είχαν "τιμωρηθεί" για τη μετάδοση των λεγόμενων "ροζ" διαφημίσεων. Με το πέρασμα του χρόνου τα ιδιωτικά κανάλια εφεύραν και άλλου είδους "υπηρεσίες" για τους τηλεθεατές, εξαπατώντας το κοινό, που μέσα από το "090" καταβάλλει στις εταιρίες ένα σημαντικό μέρος από τον οβολό του.

Την επισήμανση πως καθημερινά πληθαίνουν στις τηλεοπτικές μας οθόνες οι μεταδόσεις τέτοιου είδους διαφημιστικών μηνυμάτων κάνει και ο Δημήτρης Ρέππας, στην επιστολή του προς το ΕΣΡ. Ο υπουργός ζητά από τον πρόεδρο και τα μέλη του ΕΣΡ να εξετάσουν εάν είναι νόμιμη η παρουσίαση των σχετικών διαφημίσεων κατά τη διάρκεια μετάδοσης άλλου προγράμματος, εάν τηρούνται οι διατάξεις για τον τρόπο μετάδοσής τους, εάν ο χρόνος μετάδοσής τους συνυπολογίζεται στο συνολικό χρόνο που κάθε σταθμός δικαιούται να αφιερώσει σε διαφημίσεις και τέλος εάν το περιεχόμενο των σχετικών διαφημίσεων είναι σύμφωνο με τις διατάξεις του νόμου και με τις διατάξεις του κώδικα δεοντολογίας.

Ο υπουργός καλεί, επίσης, το ΕΣΡ σε συνεργασία με τις υπηρεσίες που είναι αρμόδιες, όπως την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και τον ΟΤΕ, να εξετάσουν εάν η λειτουργία των επιχειρήσεων, που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο τηλεφωνικό αριθμό, είναι σύμφωνη με το ισχύον νομικό καθεστώς. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το ΕΣΡ θα πρέπει να υποδείξει στους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς τον σύμφωνο με τις κείμενες διατάξεις τρόπο μετάδοσης των τέτοιου είδους διαφημιστικών μηνυμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ