Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΑΠΟΛΗ - ΕΞΑΡΧΕΙΑ
Πρόσφυγες στον τόπο τους

Συνάντηση κατοίκων και φορέων με τον Λεων. Αυδή

Τα σχεδόν σβησμένα "αρώματα" της γειτονιάς τους αναζητούν, με πραγματική αγωνία, οι κάτοικοι των Εξαρχείων και της Νεάπολης. Βλέπουν τη συνοικία τους εγκαταλειμμένη από το Δήμο Αθηναίων και νιώθουν στιγμές εγκαταλειμμένοι και οι ίδιοι...

Και ύστερα, όταν απέναντί τους βρίσκουν έναν άνθρωπο σαν τον υποψήφιο δήμαρχο Αθήνας Λεων. Αυδή,που έχει την ίδια αγωνία για το μέλλον μιας πόλης που γίνεται αφιλόξενη για τους πολίτες της, ξεθαρρεύουν. Καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν να μένουν απαθείς, ότι δεν έχουν δικαίωμα να μην αγωνίζονται, ότι πρέπει να βρίσκονται μπροστά. Εκεί όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις. Για να επιβάλουν τις λύσεις που θα κάνουν τη ζωή τους καλύτερη. Και να αποτρέψουν ή να ανατρέψουν ακόμα αποφάσεις και μέτρα που υποθηκεύουν το μέλλον τους.

Σε αυτές τις τελευταίες γραμμές μπορεί να συμπυκνωθεί και το μήνυμα του Λεων. Αυδή, ο οποίος συναντήθηκε προχτές το βράδυ με κατοίκους και εκπροσώπους φορέων των συνοικιών Εξαρχείων, Νεάπολης και Κολωνακίου, συνεχίζοντας έμπρακτα την τρίχρονη προσπάθεια που έχει στόχο τη διεκδίκηση μιας πόλης καλύτερης, τον αγώνα για μια συνοικία που θα μπορεί κανείς να ζήσει.

Ο κοινωνικός εξοπλισμός της περιοχής είναι ανύπαρκτος, μπροστά στις ανάγκες των κατοίκων τους, η μετατροπή της συνοικίας σε χώρο διασκέδασης επιδεινώνει την κατάσταση, αλλάζει ριζικά την εικόνα. Μαζικοί και τοπικοί φορείς, όπως το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ, ο Σύλλογος Γυναικών, ακόμα και ο Σύνδεσμος Διάδοσης Δημοτικών Χορών και Τραγουδιών αγωνίζονται να βρουν και να διατηρήσουν μια στέγη. Νιώθουν πρόσφυγες. Χωρίς βοήθεια από το Δήμο Αθηναίων.

Σιγά - σιγά οι ελεύθεροι χώροι χάνονται ή αλλάζουν και γίνονται απρόσιτοι για τους κατοίκους. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της πλατείας Αιγύπτου, όπου το σιντριβάνι που έστησε ο Δήμος Αθηναίων έχει καταλάβει όλο το χώρο, ένα παγκάκι δεν υπάρχει πουθενά γύρω και η πλατεία έχει χαθεί. "Μοιάζει να μας λένε: Περάστε - Δείτε - Φύγετε", μας είπε μια κάτοικος, συμπυκνώνοντας σ' αυτά τα τρία ρήματα ό,τι και η "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα" έχει επισημάνει, καλώντας τους Αθηναίους "να μην αφήσουν να μας πάρουν την πόλη μας".Στο λόφο του Στρέφη και στο παρκάκι του Αγίου Νικολάου τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Οι κάτοικοι μιλούν για σκουπιδότοπους και κατεστραμμένες παιδικές χαρές...

Ο Λεων. Αυδής υπενθύμισε στους κατοίκους ότι ο ίδιος και η "Αγωνιστική Συνεργασία" δεν μπορούν να αναπληρώνουν τη δράση τους, προσπαθούν μόνο να την ενισχύσουν. Το πιο σημαντικό είναι οι ίδιοι οι κάτοικοι να κινητοποιούνται, να προβάλλουν τα προβλήματα των περιοχών τους και να παλεύουν για τη λύση τους. Και σ' αυτό το κομμάτι του Α Διαμερίσματος τα προβλήματα δεν είναι λίγα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ