Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΙΔΕΙΑ
Μέρα παλλαϊκής κινητοποίησης η Τρίτη 23 Σεπτέμβρη

Συλλαλητήρια στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης

Παλλαϊκή αντίδραση ξεσηκώνεται για τα νέα μέτρα στην παιδεία, καθώς ο "μίτος" της αντιμεταρρύθμισης, που σιγά ξετυλίγεται, αποκαλύπτει ότι πίσω από τα μεγάλα λόγια υπάρχει η σκληρή πραγματικότητα της όξυνσης των ταξικών φραγμών και της κατάργησης τελικά του δικαιώματος στη μόρφωση. Μέρα παλλαϊκής κινητοποίησης για το μέλλον της παιδείας θα είναι η Τρίτη 23 Σεπτέμβρη, καθώς διοργανώνονται συλλαλητήρια στην Αθήνα στην πλατεία Κάνιγγος και στη Θεσσαλονίκη στην Καμάρα.

Υστερα και από τις χτεσινές "διευκρινίσεις" του υπουργείου Παιδείας ότι από το Γυμνάσιο θα αρχίζει το λεγόμενο "φιλτράρισμα" των μαθητών, η στέρηση δηλαδή σε μια μεγάλη μερίδα μαθητών του δικαιώματος ακόμα και σε αυτή τη βασική εκπαίδευση και η διοχέτευσή τους από νωρίς στην "κατάρτιση", η ανάγκη απόκρουσης αυτών των μέτρων προβάλλει επιτακτική για μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς, οι οποίοι μέσα από συσκέψεις ενημερώνονται για τα νέα μέτρα. Στόχος είναι να αποκαλυφθεί πλατιά ο χαρακτήρας των νέων μέτρων και η ανάπτυξη μαζικών κινητοποιήσεων για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας από την υποβάθμιση και την εμπορευματοποίηση της παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της.

Συζητούν οι εκπαιδευτικοί

Την απάντηση των εκπαιδευτικών στα νέα μέτρα συζητούν και οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΟΕ συνεδριάζει σήμερα, προκειμένου να διαμορφώσει την εισήγησή του στις γενικές συνελεύσεις των δασκάλων και νηπιαγωγών που θα πραγματοποιηθούν το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη, ενώ η ολομέλεια των προέδρων θα γίνει στις αρχές του Οκτώβρη.

Οι καθηγητές έχουν προγραμματίσει ολομέλεια των προέδρων των ΕΛΜΕ (Οργανωτική Ι) στις 9 Οκτώβρη, όπου θα καθοριστεί η πορεία του κλάδου. Πάντως, παρά την απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΟΛΜΕ να μην ασχοληθεί αποκλειστικά με τα νέα μέτρα η ολομέλεια, η βάση του κλάδου όπως προκύπτει από ενημερωτικές συσκέψεις καθηγητών που πραγματοποιήθηκαν αυτό το διάστημα, φαίνεται να επιθυμεί να ασχοληθεί αποκλειστικά με τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα, κάτι που αποτέλεσε και την πρόταση της ΔΕΕ.

Με χτεσινή ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΟΛΜΕ τονίζει ότι "αντί το ΥΠΕΠΘ να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του πραγματοποιεί πενθήμερα σεμινάρια "ιδεολογικής συσκότισης" για τους καθηγητές της Α Λυκείου, στα οποία δεν τηρείται η στοιχειώδης παιδαγωγική δεοντολογία. Παράλληλα, τονίζεται, το ΥΠΕΠΘ με αυστηρές εγκυκλίους δημιουργεί τμήματα με 35 μαθητές ακόμα και εκεί που δεν υπάρχει πρόβλημα κτιριακό ή διδακτικού προσωπικού".

Στη Θεσσαλονίκη

Στην Καμάρα, στις 23 Σεπτέμβρη, θα πραγματοποιηθεί το συλλαλητήριο - διαμαρτυρία για τα νέα μέτρα που εφαρμόζονται στο χώρο της Παιδείας. Το συλλαλητήριο αποφάσισαν ομόφωνα σε συνέλευσή τους οι ΔΟΕ, ο Σύλλογος Αδιορίστων Εκπαιδευτικών, γονείς, το ΕΚΘ, και το Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ.

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στις 17 Σεπτέμβρη, αναλύθηκαν από τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ κ. Τσούλια όλες οι αρνητικές πλευρές του νομοσχεδίου. Τονίστηκε, δε, ότι καινούριος νόμος δεν προάγει τη μεταρρύθμιση, την οποία έχει ανάγκη η παιδεία, αλλά μια αντιμεταρρύθμιση, που αναιρεί μια σειρά θετικών χαρακτηριστικών, που έχει το σημερινό σχολείο. Το κόστος, πρόσθεσε, θα το σηκώσουν και πάλι οι γονείς. Από τη μια θα πληρώσουν μια παραπαιδεία με διπλάσια ή τριπλάσια ποσά από αυτά που πληρώνουν σήμερα και από την άλλη τα παιδιά τα λαϊκής οικογένειας θα βρουν μπροστά τους ένα τέτοιο πλέγμα εξετάσεων που ουσιαστικά θα λειτουργήσει σαν θεσμός αποκλεισμού.

Επίσης, στη σύσκεψη συζητήθηκε ο συντονισμός του προγράμματος δράσης των ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και του Συλλόγου Αδιορίστων σε τοπικό επίπεδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ