Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αντίσταση, ελπίδα, αγώνας

Φεστιβάλ της ΚΝΕ έτος 23ο! Είκοσι τρία ολόκληρα χρόνια ασυμβίβαστου αγώνα, πολιτιστικής δημιουργίας. Πρώτη μέρα της κόκκινης γιορτής. Χώροι πλημμυρισμένοι από νιάτα, ελπίδες και αισιοδοξία. "Μαζί στην αντεπίθεση".Το σύνθημα πίσω από την κεντρική εξέδρα δίνει τον προσανατολισμό. Γιατί η νεολαία δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Τώρα ήρθε η ώρα της μεγάλης αντεπίθεσης. Γιατί τα όνειρα της νεολαίας δε χωράνε σε κανένα χρονοντούλαπο της ιστορίας. Γιατί, όσο και "αν έβγαλε βρώμα πως ξοφλήσαμε... ", η ΚΝΕ επιμένει. Επιμένει να σαλπίζει και να μάχεται σ' όλα τα μέτωπα. Για τα δικαιώματα της εργαζόμενης νεολαίας, για να γυρίσουν οι νέοι μια για πάντα την πλάτη τους στα ναρκωτικά. Επιμένει να ενώνει τη φωνή της με το αντιιμπεριαλιστικό και φιλειρηνικό κίνημα σ' όλο τον κόσμο. Συνεχίζει και σήμερα τους αδικαίωτους αγώνες.

Δεξιά από την κεντρική εξέδρα, το περίπτερο αφιερωμένο στον αγώνα ενάντια στο Μάαστριχτ. "Μετά από το Αμστρενταμ τώρα πιο δυνατά, ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ για το Μάαστριχτ. ΟΧΙ στην Ευρωπαϊκή Ενωση των πολυεθνικών" το κεντρικό σύνθημα.

Απέναντι, ιδιαίτερος χώρος για το κίνημα της ειρήνης, αφού αυτό έχει πρωταρχική σημασία ανάμεσα στα μέτωπα πάλης της ΚΝΕ, και αυτό όχι τυχαία. 4 τρισ. για νέα όπλα, 2 τρισ. για χρέη, 10 τρισ. για πάγια έξοδα. Συνολικά 16 τρισ. στα επόμενα δέκα χρόνια. Αυτός είναι ο φόρος "αίματος" που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σ' όλους τους Ελληνες. Φόρος, στον αδηφάγο "Μινώταυρο" των πολυεθνικών του θανάτου. Γι' αυτό όπως εύστοχα αναγράφονταν στα ταμπλό: το κίνημα Ειρήνης σημαίνει κίνημα ζωής, αισιοδοξίας είναι τελικά το κίνημα της μαχόμενης ανθρωπιάς.

Παρακαταθήκες αγώνα

Πιο δίπλα ζωογόνα και ευεργετική η παρουσία της Εθνικής μας Αντίστασης.Οχι μόνο γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε, όχι μόνο για να μαθαίνουν οι νέοι. Αλλά και γιατί ανάμεσα στα άσπρα μαλλιά αυτής της γενιάς, φυσάει άνεμος μιας άσβεστης νεότητας. "50 χρόνια του Δημοκρατικού Στρατού"... "50 χρόνια Μακρόνησος"... Μνήμη και παρακαταθήκη για τις νέες γενιές. Η ΚΝΕ κλίνει το γόνυ...

"Να φτιάξουμε το μέτωπο στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, για τον σοσιαλισμό" καλεί το 15ο Συνέδριο του Κόμματος. Δίπλα τα περίπτερα με την ΚΟΜΕΠ,τον "902" και βέβαια το "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ",τον σύντροφο του κάθε κομμουνιστή, την ασυμβίβαστη φωνή της εργατικής τάξης.

Πιο κάτω η πολιτιστική "σελίδα" του Φεστιβάλ. Οπως πολιτισμό αποπνέει η κάθε εκδήλωση, η κάθε γωνιά του. Τα περίπτερα με τα βιβλιοπωλεία, τα δισκοπωλεία, τις βιντεοκασέτες. Ευκαιρία να γνωριστούμε με την πραγματική τέχνη. Και οι γονείς να μην ξεχάσουν τον παιδότοπο με τον καραγκιόζη και το κουκλοθέατρο.

Απέναντι, τα περίπτερα για το Στρατό και τα Σώματα Ασφαλείας. Και οι νέοι κομμουνιστές εύστοχα ρωτούν. "Ενοπλες Δυνάμεις στην υπηρεσία ποιου;". Πού τις προσανατολίζει η κυβέρνηση;" και "Λεφτά για τους φαντάρους ναι. Για το ΝΑΤΟ όχι".

Παρουσίες ζωής

Παρούσες στον αγώνα κατά των ναρκωτικών όλες οι Θεραπευτικές Κοινότητες. Γιατί, η Διάβαση,η Στροφή,η Παρέμβαση,ο Νόστος,το 18 Ανω,το Εθνικό Συμβούλιο κατά των ναρκωτικών",μαζί με την ΚΝΕ, λένε "ΝΑΙ στη ζωή, ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά".Καλούν τη νεολαία να πει ΟΧΙ στους ψεύτικους παραδείσους και να πετάξει στα σκουπίδια τις σειρήνες της αποποινικοποίησης.

Ο χώρος με το λαϊκό στέκι, περιμένει να σηκωθεί το φεγγάρι του Σεπτέμβρη. Για να πάρουν τα όργανα φωτιά, με τα κλαρίνα και τη γνήσια φωνή της Γιώτας Βέη θα παραχωρήσουν ιπποτικά τη θέση τους στα μπουζούκια για το τελευταίο ζεϊμπέκικο της Σωτηρίας...

Σε αυτούς τους ρυθμούς θα χορέψουν και οι εκπρόσωποι των νεολαιών που φιλοξενεί η ΚΝΕ, στη Διεθνούπολη του Φεστιβάλ. Και παραδίπλα στο δικό τους στέκι η εξέδρα της ερασιτεχνικής δημιουργίας και των νέων δημιουργών.

Ο χώρος της παιδείας, σημείο αναφοράς και όχι εξαιτίας της επικαιρότητας. Γωνιές που οι μαθητές, οι φοιτητές των ΑΕΙ, οι σπουδαστές των ΤΕΙ, των ΙΕΚ και των ιδιωτικών σχολών, θα τα "πούνε" και θ' ανανεώσουν το ραντεβού στους δρόμους του αγώνα... Οι νέοι κομμουνιστές καλούν τους μαθητές να στείλουν ένα διαφορετικό γράμμα... "Αποστολέας: Κάθε μαθητής. Οδός: Αγώνα και ελπίδας 97 - 98. Ταχυδρομικός Κώδικας: Μέτωπο Παιδείας. Παραλήπτης: Υπουργείο Παραπαιδείας. Οδός: Βρυξέλλες και ΟΟΣΑ γωνία. Τ. Κ. Συναίνεση 1997".

Και απέναντι το περίπτερο του αθλητισμού τους καλεί σε άλλου τύπου αγώνες. Γιατί "αθλητισμός είναι παιδεία, υγεία, ειρήνη, πολιτισμός φιλία".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ