Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΥΡΔΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Κυνηγώντας το όνειρο...

Για το θέμα των ναρκών και για τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των 1.000 Κούρδων στις κατασκηνώσεις της Πεντέλης, έδωσαν χτες συνέντευξη Τύπου οι "Γιατροί του Κόσμου"

Στον υπαίθριο χώρο της κατασκήνωσης της Παλιάς Πεντέλης - εκεί όπου σχεδόν 1.000 Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες επιβιώνουν κάτω από επιεικώς απαράδεκτες συνθήκες - θα ανοίξουν αύριο οι πόρτες του διήμερου συμποσίου προβληματισμού, που διοργανώνουν οι "Γιατροί του Κόσμου", για τους Κούρδους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

"Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να δουν όλοι από κοντά - επίσημοι προσκεκλημένοι, ΜΜΕ αλλά και ο κόσμος - πώς "φιλοξενούνται" οι Κούρδοι στη χώρα μας. Και σήμερα μπορεί να είναι καλοκαίρι, σ' έναν μήνα όμως στην Πεντέλη θα υπάρχουν... χιόνια. Φανταστείτε αυτούς τους 1.000 ανθρώπους να ζουν ακόμα και το χειμώνα στις σκηνές, φορώντας σαγιονάρες και κοντά πουκαμισάκια!", είπε προειδοποιητικά ο Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, εκπροσωπώντας τους "Γιατρούς του Κόσμου".

Το θέμα, πάντως, της χτεσινής συνέντευξης Τύπου των "Γιατρών του Κόσμου" ήταν το πρόσφατο τραγικό συμβάν σε ελληνικό ναρκοπέδιο που στοίχισε τη ζωή σε τρεις Κούρδους μετανάστες και τραυμάτισε σοβαρά άλλους έντεκα. Εξίσου τραγικά με το γεγονός, ήσαν και τα στοιχεία που δόθηκαν σχετικά με το μεγάλο θέμα των ναρκών. Περισσότερα από 26.000 άτομα σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την τελευταία στατιστική του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, πεθαίνουν κάθε χρόνο απ' τις νάρκες. Μόνο στο βόρειο τμήμα του Κουρδιστάν είναι διασπαρμένες ένα εκατομμύριο νάρκες κι όσο για τους Κούρδους που έχασαν μ' αυτό τον τρόπο τη ζωή τους υπολογίζονται σε 7.000 τα τελευταία 5 χρόνια. Αλλη πρόσφατη έρευνα εντόπισε στο Βόρειο Ιράκ 61 ναρκοπέδια - αμερικάνικα και ιταλικά - που καταλαμβάνουν χώρο 8.000.000 τ.μ.!

"Κάνουμε έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να προφυλάξει τα σύνορα της χώρας με άλλους τρόπους. Οι νάρκες στοιχίζουν αθώες ζωές και η κυβέρνηση οφείλει να καταργήσει τα ναρκοπέδια", επισήμανε ο Θ. Ρόζενμπεργκ.

Εκ μέρους των Κούρδων προσφύγων στην Ελλάδα μίλησε ο Αμπουάλι, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στο ζήτημα των ναρκών, όσο και στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των Κούρδων στην Πεντέλη. "Το όνειρο μιας καλύτερης ζωής αποδείχτηκε για μας αυταπάτη. Η ζωή μας στους καταυλισμούς είναι η απόδειξη... ", είπε χαρακτηριστικά ο Αμπουάλι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ