Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝ
Βασιλικότερος του βασιλέως

"Βασιλικότερος του βασιλέως" εμφανίζεται στην υπόθεση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης ο ΣΥΝ, καθώς διά του ευρωβουλευτή Αλ. Αλαβάνου χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση - τερατούργημα της κυβέρνησης"μεγάλη ανάγκη για τον τόπο μας" και εγκάλεσε την κυβέρνηση για αδυναμίες που "ακυρώνουν κάθε προσπάθεια". Αφορμή αποτέλεσε η απάντηση του επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης Π. Φλιν σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή, από την οποία προκύπτει ότι η πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο της παιδείας είναι ασαφής, χωρίς δομές προγραμματισμού.

Σε ερώτηση σχετικά με το ρυθμό απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων, με τα οποία χρηματοδοτείται κατά ένα μέρος το ευρωπαϊκής έμπνευσης πρόγραμμα της αντιμεταρρύθμισης ειδικότερα για τις ενέργειες του προγράμματος που αφορούν το ενιαίο λύκειο, ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης έκανε λόγο για καθυστέρηση στην απορρόφηση των πιστώσεων, την οποία απέδωσε στη μη ακριβή πολιτική επί του θέματος από την πλευρά της κυβέρνησης, έλλειψη δομών προγραμματισμού και σημαντικές αδυναμίες των δομών εφαρμογής και "ανάληψη ασαφών εργασιών πολύ μεγάλης εμβέλειας και ίσως υπερβολικά φιλόδοξων, αν κρίνουμε από τα αποτελέσματα". Οπως προέκυψε από τη δήλωση του Επιτρόπου της ΕΕ η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να απορροφήσει τα κονδύλια της ΕΕ για την παιδεία (από τα οποία ένα μέρος θα διοχετευτεί και στους ιδιώτες και όχι για την αναβάθμιση της παιδείας) επιδόθηκε σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να προλάβει πριν το 1999 να περάσει έστω και στα χαρτιά τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Απ' αφορμή τη δήλωση του Επιτρόπου της ΕΕ, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ δήλωσε χαρακτηριστικά: "Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι μεγάλη ανάγκη για τον τόπο μας, οι αδυναμίες όμως που τη συνοδεύουν ακυρώνουν κάθε προσπάθεια", καλώντας ουσιαστικά την κυβέρνηση να προχωρήσει πιο "υπεύθυνα" στο έργο της διάλυσης της δημόσιας δωρεάν παιδείας. "Νομίζω, τόνισε, ότι έχει φτάσει η ώρα της ευθύνης για όλους. Πιστεύω ότι ο υπουργός Παιδείας θα πάρει την πρωτοβουλία για ένα ουσιαστικό, σε βάθος και γρήγορο διάλογο με όλους τους φορείς και τα Κόμματα, ώστε να υπάρξει συναίνεση, συστράτευση, αποτελεσματικότητα", επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ