Κυριακή 21 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
Το νόημα της επέκτασης

Τι σημαίνει λοιπόν επέκταση; Ας μιλήσουν άνθρωποι "υπεράνω πάσης υποψίας".

"Το ΝΑΤΟ σήμερα έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά άλλων θεμάτων, όπως εθνικές συγκρούσεις, συνοριακές διαφορές και ναρκωτικά. Αυτές είναι οι απειλές που ο αμερικανικός λαός και η Διεθνής Κοινότητα θα έχουν να αντιμετωπίσουν. Εάν το ΝΑΤΟ δεν είχε προσαρμοστεί διευρυνόμενο, δε θα μπορούσε να ανταποκριθεί σ' αυτό που χρειαζόμαστε: την προστασία των αμερικανικών συμφερόντων". (Μαντλίν Ολμπράιτ - υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, 9-7-1997).

"Το κίνητρο αυτών που είχαν την πρωτοβουλία για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ ήταν η επιθυμία να ολοκληρώσουν και να σταθεροποιήσουν τις νέες Δημοκρατίες της Κεντρικής Ευρώπης, δημιουργώντας μια ζώνη οικονομικής, πολιτικής και στρατηγικής σταθερότητας σε όλη την Ευρώπη". (Αρθρο του Βόλκερ Ρίε, υπουργού Αμυνας της Γερμανίας στο "The Wall Street Journal", 13-7-1997).

"Η "Lockheed Martin Corporation" θέλει τα F-16 που κατασκευάζει να εκτοπίσουν τα παλαιά σοβιετικά Mig-21 από τις αποθήκες αεροσκαφών της Κεντρικής Ευρώπης. Ο διευθυντής της, Νόρμαν Αουγκοστίν, περιόδευσε στην Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Δημοκρατία της Τσεχίας, τη Ρουμανία και τη Σλοβενία, μαζεύοντας παραγγελίες και υποστηρίζοντας τη μεγαλύτερη δυνατή διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Στο Βουκουρέστι, μετά την υπογραφή ενός συμβολαίου ύψους 82.000.000 δολαρίων για την πώληση ραντάρ, υποστήριξε την είσοδο της Ρουμανίας στη Συμμαχία. Το Μάη, ο πρόεδρος της "Bell Helicopter Textron" Ουέμπ Τζόινερ, επίσης προώθησε την υποψηφιότητα της Ρουμανίας, μόλις έκλεισε μια συμφωνία με πώληση ελικοπτέρων, αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Ο Μπρους Τζάκσον, διευθυντής στρατηγικού σχεδιασμού της "Lockheed Martin Corporation" είναι και πρόεδρος της Αμερικανικής Επιτροπής για τη Διεύρυνση του ΝΑΤΟ". (Αναλυτικό δημοσίευμα άρθρου των "The New York Times" στο "Βήμα", 27-7-1997).

Είναι χρήσιμες και αποκαλυπτικές ορισμένες ομολογίες, ανεξάρτητα της σκοπιμότητας που υπαγορεύει τη δημοσίευσή τους. Αναφέρουμε ενδεικτικά: "Δύο μεγάλα γεγονότα, η προς Ανατολάς επέκταση του ΝΑΤΟ και η Νομισματική Ενωση θα μπορούσαν να αλλάξουν τη Γηραιά Ηπειρο, κατά τέτοιο τρόπο ώστε να υπονομεύσουν τη σταθερότητα τις επόμενες δεκαετίες. Οι φιλοφρονήσεις που αντηλλάγησαν στο Παρίσι αποσπούν την προσοχή από την ουσία του ζητήματος. Ο κοινός παρονομαστής της επέκτασης του ΝΑΤΟ και της Νομισματικής Ενωσης είναι η διαίρεση της Ευρώπης σε δύο στρατόπεδα, στις ευημερούσες Δημοκρατίες και σε εκείνες που δεν είναι ούτε τόσο ισχυρές, ούτε τόσο τυχερές. Η επέκταση του ΝΑΤΟ θα δώσει σε αυτή τη διαίρεση στρατιωτική και πολιτική μορφή και το κοινό νόμισμα θα την ενισχύσει οικονομικά". (Αρθρο των "The New York Times", 30-5-1997).

Παλλαϊκή αφύπνιση

Το κίνημα ειρήνης στη χώρα μας, μέσα στην ιστορική του συνέχεια, διαμορφώνει τη σύγχρονη φυσιογνωμία του. Σαν κίνημα λαϊκής ενεργοποίησης και κινητοποίησης, κόντρα στους κανιβαλικούς στόχους της Νέας Τάξης (π.χ., Ρουάντα), κόντρα στους οργανωτές της σφαγής και της αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια, τη μιλιταριστική ψύχωση και την εθνικιστική έχθρα. Σαν κίνημα αντιπαράθεσης στα ΝΑΤΟικά εξοπλιστικά προγράμματα και τη στρατηγική του ΝΑΤΟ, που σημαδεύουν την ειρηνική συμβίωση και τη φιλία των λαών.

Το κίνημα ειρήνης, σαν αναπόσπαστο κομμάτι του λαϊκού - εργατικού κινήματος της πατρίδας μας, δεν μπορεί να είναι άχρωμο και άοσμο - αν θέλει να είναι αποτελεσματικό, δυναμικό, σύγχρονο κίνημα ελπίδας, αφύπνισης, μαχόμενης ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.

Το κίνημα ειρήνης δεν μπορεί να έχει αχρωματοψία ανάμεσα στους θύτες και τα θύματα των βρώμικων πολέμων. Δε μας αρμόζει να ευαγγελιζόμαστε την ειρήνη, για να μην καταγγέλλουμε τους σύγχρονους Γολιάθ, που επιβάλλουν την υποταγή, τη σιωπή της υποδούλωσης, την αιματοχυσία των λαών ή τη σιγή του νεκροταφείου.

Ως ΕΕΔΥΕ - νόμιμος και μοναδικός εκφραστής του μαζικού λαϊκού χαρακτήρα του κινήματος ειρήνης στη χώρα μας - διακηρύξαμε τολμηρά στο πρόσφατο 12ο Συνέδριό μας ότι "απαιτείται η ανάπτυξη ενός μαζικού αγωνιστικού κινήματος ειρήνης, με σαφή αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση", για να αντιμετωπιστεί η επίθεση των ιμπεριαλιστών στο δικαίωμα των λαών για ειρήνη, φιλία, ανάπτυξη, ισότιμη συνεργασία, για τη ζωή και την ανεξαρτησία των λαών. Αποκτούμε βαθύτερη επίγνωση ότι οι προτεραιότητες και οι επιδιώξεις των ΗΠΑ και του Διευθυντηρίου της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των πολυεθνικών στην περιοχή μας, όχι μόνο δεν ταιριάζουν με τις ανάγκες, τις προσδοκίες, τα συμφέροντα του ελληνικού λαού για ειρήνη, ασφάλεια, συνεργασία, ανεξαρτησία. Κάτι περισσότερο: είναι αντίθετες. Ακριβέστερα: είναι ασυμφιλίωτες.

Γι' αυτό η συνεχής δραστηριοποίηση των Επιτροπών Ειρήνης, η συγκρότησή τους σε κάθε χώρο δουλιάς, σε όλες τις γειτονιές, σε όλους τους χώρους που ζει, εργάζεται, μορφώνεται η νεολαία, είναι η άμεση προτεραιότητα για τη δικτύωση του κινήματος μέσα στο λαό. Οι Επιτροπές Ειρήνης αναλαμβάνουν την ευθύνη να ανυψωθούν σε κύτταρα παλλαϊκής αφύπνισης και αγώνα, για τη διασφάλιση του ειρηνικού μέλλοντος του τόπου μας, των παιδιών μας. Σε πομπούς δημοκρατικής ενημέρωσης του λαού, σε σάλπιγγες λαϊκής ενεργοποίησης, κόντρα στους γύπες των πολυεθνικών και στο ΝΑΤΟ.

Ετσι ριζώνουν με τη δράση τους την αυθεντική παρουσία τους ως γνήσιοι εκφραστές των φιλειρηνικών ελπίδων και προσδοκιών του λαού μας.

Από τη θέση του "Δαυίδ" της ειρήνης

Δεν πρέπει να υποτιμήσουμε, ούτε να μας διαφεύγει από την προσοχή μας ότι οι "θεσμικοί επενδυτές" των εξοπλισμών, του κέρδους από την αναταραχή και τις πολεμικές επιχειρήσεις δρουν και καμουφλαρισμένα, συχνά εμφανίζονται με φιλειρηνική δημαγωγία, με απόκρυψη των κτηνωδών σκοπών τους. Οχι τυχαία, διαχέουν μια χρυσόσκονη παραπληροφόρησης για την ψυχολογική προετοιμασία - επεξεργασία της κοινής γνώμης των λαών, για αποδοχή τετελεσμένων, για την ηθική νομιμοποίηση της απάνθρωπης πολιτικής των ζωνών επιρροής, των "ζωτικών" χώρων, του ανταγωνισμού για έλεγχο των αγορών.

Η ρευστότητα - εκρηκτικότητα των εξελίξεων στην περιοχή των Βαλκανίων - Καυκάσου - Ανατολικής Μεσογείου δημιουργούν την απαίτηση - πρόκληση για το κίνημα ειρήνης.

Να δυναμώσουν οι φιλειρηνικοί αγώνες. Να αναμετρηθούμε μαχητικά, μαζικά με τη βαρβαρότητα της ΝΑΤΟικής τάξης.

Είναι ανάγκη να ηττηθούν. Πριν είναι πολύ αργά.

Το μέγεθος των καθηκόντων μας είναι τεράστιο. Δε βολευόμαστε όμως στη μιζέρια και στην ψευδαίσθηση του "δε γίνεται τίποτα".

Διαλέγουμε συνειδητά και ελεύθερα τη θέση του Δαυίδ της ειρήνης, του πατριωτισμού, της φιλίας των λαών, της αντίστασης και της ανεξαρτησίας.

ΝΑΙ! Κόντρα στον Γολιάθ της μοιρολατρίας, του πολέμου, της υποδούλωσης και του ραγιαδισμού.

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ - ΦΙΛΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΔΕ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ, ΕΤΣΙ ΝΕΤΑ - ΣΚΕΤΑ, ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΡΟΥΜΕ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ.

Κείμενα Νικόλαος ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ