Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΠΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΑΜΒΟΥΡΓΟΥ
Εκπλήξεις για όλους...

ΒΟΝΝΗ.-

Με τις εθνικές εκλογές να απέχουν λιγότερο από ένα χρόνο και τη χώρα, ήδη, να έχει εισέλθει σε ανεπίσημη προεκλογική περίοδο, διεξήχθησαν την Κυριακή οι εκλογές για την τοπική Βουλή του Αμβούργου, που επιφύλασσαν οδυνηρές εκπλήξεις για όλα σχεδόν τα κόμματα, αφού η παρά τρίχα είσοδος του ακροδεξιού κόμματος, με την ταυτόχρονη πτώση σχεδόν όλων των υπολοίπων, είναι ένα θέμα μείζονος προβληματισμού για την πορεία όλης της χώρας.

Οσον αφορά το ίδιο το ακροδεξιό κόμμα "Γερμανική Λαϊκή Ενωση" (DVU), σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, δεν κατάφερε να πιάσει το πλαφόν του 5% και να μπορέσει να εισέλθει στο τοπικό Κοινοβούλιο. Συγκεντρώνοντας ένα ποσοστό 4,93%, απέτυχε μόλις για 238 ψήφους την κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση, ένα σκηνικό που δεν έχει αποτραπεί τελεσίδικα, καθώς η ηγεσία του κόμματος ζήτησε την επανάληψη της καταμέτρησης των ψήφων, που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα γίνει αποδεκτή. Αν κανείς συνυπολογίσει στα ποσοστά της DVU και τα υπόλοιπα ποσοστά των σχηματισμών της ακροδεξιάς που δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν ποσοστό ικανό για την αντιπροσώπευσή τους, το δυναμικό των πολιτικών αυτών σχηματισμών είναι σαφώς πολύ μεγαλύτερο, δημιουργώντας άπειρα ερωτηματικά για την άνοδο όλων αυτών, τόσο σε τοπικό επίπεδο, όσο και σε παγγερμανικό.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το Αμβούργο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της πρώην Δυτικής Γερμανίας, υπήρξε για δεκαετίες προπύργιο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και, σύμφωνα με τις αναλύσεις που δημοσιεύτηκαν σήμερα, η DVU πέτυχε ένα ποσοστό περίπου 11% στον προνομιακό για τους Σοσιαλδημοκράτες κοινωνικό χώρο των εργατών, ενώ το συνολικό ποσοστό των ακροδεξιών σχηματισμών στις κοινωνικά υποβαθμισμένες συνοικίες του Αμβούργου ήταν της τάξης του 15%. Το Αμβούργο έχει πάνω από 13% ανεργία, το υψηλότερο ποσοστό ανέργων σε όλη τη Δυτική Γερμανία, θέμα που έδωσε άπλετο χώρο στην ακροδεξιά να δημαγωγήσει και να καρπωθεί τις ψήφους της κοινωνικής δυσαρέσκειας.

Από την άλλη πλευρά, το SPD αναδείχτηκε εκ νέου πρώτο κόμμα στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, αλλά μόλις με 36,1%, το μικρότερο μεταπολεμικό του ποσοστό. Οι Πράσινοι πήραν 13,4%.

Οσο για τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) - οι οποίοι πήραν 30,7% - και τους Φιλελεύθερους (FDP) - που με 3,5% έμειναν για δεύτερη συνεχή φορά εκτός κοινοβουλευτικού νυμφώνος - έχασαν από κοινού συνολικά 8 ποσοστιαίες μονάδες, σε σύγκριση με τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών του 1994 στην ίδια περιφέρεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ