Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Προβάδισμα των δυνάμεων του Μιλόσεβιτς

Ανοδος και των εθνικιστών του "Ριζοσπαστικού Κόμματος" του Βόγισλαβ Σέσελι προέκυψε από τις κάλπες της περασμένης Κυριακής, για την ανάδειξη του νέου Προέδρου και των 250 μελών του Κοινοβουλίου σε Σερβία και Μαυροβούνιο. Ο νέος Πρόεδρος θα αναδειχτεί στο δεύτερο εκλογικό γύρο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. -

Αν και "φωτογράφισαν" το νικητή του επόμενου εκλογικού γύρου, οι κάλπες που στήθηκαν την περασμένη Κυριακή σε Σερβία και Μαυροβούνιο δεν έβγαλαν Πρόεδρο. Ο στενός συνεργάτης και σύμμαχος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, Ζόραν Λίλιτς και ο θεωρούμενος εθνικιστής του "Ριζοσπαστικού Κόμματος", Βόγισλαβ Σέσελι φαίνεται ότι θα είναι οι "μονομάχοι" του επόμενου εκλογικού γύρου (5 Οκτώβρη), με προοπτική ο πρώτος να είναι ο νέος Πρόεδρος της χώρας. Οσο για τα αποτελέσματα των γενικών εκλογών, απ' αυτά προκύπτει προβάδισμα του συνασπισμού Σοσιαλιστών και μη προβλέψιμη άνοδος στο κόμμα του εθνικιστή Βόγισλαβ Σέσελι.

Τα αρχικά αποτελέσματα που σχετίζονται με τις προεδρικές εκλογές έδειχναν τον Ζόραν Λίλιτς (υποψήφιο, που υποστηρίζεται από τις δυνάμεις του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς), να πλησιάζει το στόχο του 51% που απαιτεί ο εκλογικός νόμος για την ανάδειξη Προέδρου από τον πρώτο, κιόλας, εκλογικό γύρο. Ωστόσο, η εικόνα αυτή ανατράπηκε όταν άρχισαν να βγαίνουν πιο ενδεικτικά εκλογικά αποτελέσματα.

Ετσι, μολονότι η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή δεν είχε μέχρι χτες βράδυ ανακοινώσει τα αποτελέσματα των εκλογών, τα στοιχεία που προέκυπταν από τα επιτελεία των κομμάτων (με καταμετρημένο λίγο πάνω από το 50% των ψήφων) έδειχναν να προηγείται ο Ζόραν Λίλιτς,υποψήφιος του Συνασπισμού του "Σοσιαλιστικού Κόμματος" - "Ενωμένης Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς" με 39% και να ακολουθεί ο Βόγισλαβ Σέσελι,υποψήφιος του εθνικιστικού "Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος" με 29%.Τρίτη θέση στις προεδρικές εκλογές φαίνεται να καταλαμβάνει ο Βουκ Ντράσκοβιτς,υποψήφιος του "Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης", με ποσοστό γύρω στο 23%.

Πάντως, στον επόμενο εκλογικό γύρο για την ανάδειξη Προέδρου, που αναμένεται να διεξαχθεί στις 5 Οκτώβρη, ο Βουκ Ντράσκοβιτς, παρόλο που είναι ο χαμένος των εκλογών, αναδεικνύεται ο βασικός ρυθμιστής των μετεκλογικών εξελίξεων, διότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να εκλεγεί στο δεύτερο γύρο χρειάζεται τις ψήφους του κόμματος του Ντράσκοβιτς...

Ο νέος Πρόεδρος θα αντικαταστήσει στο τιμόνι της Σερβίας τον Μιλόσεβιτς, που βάσει του Συντάγματος δεν είχε το δικαίωμα να διεκδικήσει για τρίτη φορά την προεδρία. Οπως είναι γνωστό, ο Μιλόσεβιτς είχε φροντίσει να εκλεγεί από το Κοινοβούλιο στην Προεδρία του Ομοσπονδιακού κράτους της Γιουγκοσλαβίας (Σερβία και Μαυροβούνιο) τον περασμένο Ιούλη.

Οσον αφορά τις βουλευτικές εκλογές για την ανανέωση των 250 εδρών του Κοινοβουλίου, ο Συνασπισμός των Σοσιαλιστών προηγείται με 35%,ποσοστό που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος εξασφαλίζει 115 έδρες στη Βουλή και ακολουθούν το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα με 30% και 80 έδρες και το Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης με 20% και 47 έδρες.

Σύμφωνα με την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, το ποσοστό συμμετοχής στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στη Σερβία ήταν 61,95%.

Βέβαια, η παραπάνω εικόνα του μετεκλογικού τοπίου στην Ομοσπονδία Νέας Γιουγκοσλαβίας διαμορφώνεται σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα, (που μεταδίδονται από τα πρακτορεία με κάθε επιφύλαξη), αλλά όπως εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές, δε θα πρέπει να αναμένονται μεγάλες αποκλίσεις και στα επίσημα που θα ανακοινώσει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή.

Σε γενικές γραμμές, προκύπτει ότι το "Σοσιαλιστικό Κόμμα" του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς εξακολουθεί να τηρεί την ηγετική του παρουσία στην πολιτική ζωή της Σερβίας, ότι το μποϊκοτάζ του συνασπισμού "ΖΑΓΙΕΝΤΟ" 13 κομμάτων της αντιπολίτευσης με επικεφαλής τον δήμαρχο Βελιγραδίου, Ζόραν Τζίντζιτς, απέτυχε και ότι το εθνικιστικό "Ριζοσπαστικό Κόμμα" του Β. Σέσελι αυξάνει σημαντικά την επιρροή του. Τέλος, όπως άλλωστε αναμενόταν, οι Αλβανοί, που αποτελούν το 90% του πληθυσμού του Κοσσυφοπεδίου, απείχαν από τις εκλογές, όπως έκαναν από το 1989 όταν το Βελιγράδι αποφάσισε να περιορίσει δραστικά την αυτονομία της επαρχίας.

Την εκλογική διαδικασία παρακολούθησαν 345 ξένοι παρατηρητές, εκ των οποίων 203 αντιπρόσωποι του ΟΑΣΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ