Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Το τίμημα της αντιλαϊκής πολιτικής

Ο κυβερνητικός συνασπισμός σοσιαλδημοκρατών και αγροτικού κόμματος, με την πολιτική που ακολούθησαν, ετοίμασαν την προχτεσινή "πρωτιά" των δεξιών κομμάτων στις βουλευτικές εκλογές

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-

Βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν την περασμένη Κυριακή στην Πολωνία, όπου σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα φαίνεται πως νικητές της εκλογικής αυτής αναμέτρησης είναι η δεξιά "Εκλογική Κίνηση Αλληλεγγύης" και η κεντροδεξιά "Ενωση για την Ελευθερία". Παράλληλα, ο προηγούμενος κυβερνητικός συνασπισμός των "Σοσιαλδημοκρατών" και του "Αγροτικού Κόμματος" έχασαν την "πρωτιά", εξαιτίας της αντιλαϊκής και αντιδραστικής πολιτικής που ακολούθησαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια που συγκυβερνούσαν.

Σύμφωνα με τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα, η "Εκλογική Κίνηση Αλληλεγγύης" λαμβάνει 34% και 189 βουλευτές στο 460μελές Κοινοβούλιο (Δίαιτα), ενώ στη δεύτερη θέση έρχεται η "Ενωμένη Αριστερά",που αποτελούσε βασικό κορμό στον προηγούμενο κυβερνητικό συνασπισμό, με 157 βουλευτές και 27% των ψήφων.

Η "Ενωση για την Ελευθερία" λαμβάνει 40 έδρες στη Δίαιτα με 13% των ψήφων,ενώ το "Αγροτικό Κόμμα" φαίνεται να έχει μεγάλη πτώση, συγκεντρώνοντας το 7% και 17 βουλευτές.Η αντικομμουνιστική "Κίνηση Ανοικοδόμησης της Πολωνίας" λαμβάνει το 6% και 6 βουλευτές,ενώ η "Ενωση Εργασίας" βρίσκεται στο 5% των ψήφων και 5 βουλευτές.Ωστόσο, αυτά τα τελευταία αναφερόμενα κόμματα δεν είναι ακόμα γνωστό αν θα συμμετέχουν στη Δίαιτα, επειδή δεν έχουν ανακοινωθεί τα επίσημα αποτελέσματα ακόμα και έτσι υπάρχει περίπτωση να μη συγκεντρώνουν το απαραίτητο 5% των ψήφων. Τα υπόλοιπα κόμματα που κατέβασαν συνδυασμούς στις εκλογές αυτές συγκεντρώνουν μικρά ποσοστά και δεν προβλέπεται να συμμετέχουν στη Δίαιτα. Πάντως, πρέπει να σημειωθεί πως η "Εκλογική Κίνηση Αλληλεγγύης" δε βρίσκεται σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση και έτσι ήδη έχει αρχίσει να ψάχνει για συμμάχους. Ο ηγέτης της Αλληλεγγύης, Μάριαν Κρζακλέβσκι δήλωσε πως "όλες οι ομάδες που συμφωνούν να ακολουθήσουν το πρόγραμμά μας θεωρούνται πιθανοί σύμμαχοι". Πάντως, για το σχηματισμό κυβέρνησης η "Εκλογική Κίνηση της Αλληλεγγύης" πιθανολογείται πως θα ζητήσει τη συνεργασία της "Ενωσης για την Ελευθερία", σενάριο που έχει προτείνει ο Λέζεκ Μπαλτσέροβιτς, που υπήρξε ο πρωτεργάτης των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Πολωνία, ενώ υπάρχει και μια άλλη σκέψη για την "Κίνηση Ανοικοδόμησης της Πολωνίας".

Το κόμμα της "Ενωσης για την Ελευθερία" πρότεινε ως πρωθυπουργό τον πρόεδρό του Λέζεκ Μπαλτσέροβιτς. Ο ίδιος είπε ότι "θα μείνουμε πιστοί στο πρόγραμμά μας, το οποίο η Πολωνία έχει ανάγκη για να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις της". Ωστόσο, οι Πολωνοί δεν έχουν ξεχάσει το πρώτο "σχέδιο Μπαλτσέροβιτς", το οποίο προκάλεσε μεγάλες αυξήσεις των τιμών και απώλειες στην αγοραστική δύναμη μεγάλων κοινωνικών κατηγοριών.

Αξίζει όμως να σημειωθεί πως την ίδια στιγμή που αναζητάει η "Αλληλεγγύη" κυβερνητικούς συμμάχους, ο Πρόεδρος της χώρας, Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι προειδοποίησε ότι με βάση το Σύνταγμα της Πολωνίας δεν είναι απαραίτητο ο πρωθυπουργός να προέρχεται από το συνασπισμό που νίκησε στις εκλογές. Ο ίδιος δήλωσε πως θα περιμένει μέχρι την Τετάρτη, που θα βγουν τα επίσημα αποτελέσματα, για να ζητήσει από κάποιο από τα κόμματα να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Παράλληλα, ο αρχηγός του χαμένου Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Γιόζεφ Ολέσκι κράτησε την ψυχραιμία του, λέγοντας ότι το κόμμα του σημείωσε μεγαλύτερο ποσοστό από το 1993 και έκανε και αυτός έμμεση έκκληση για συνασπισμό του κόμματός του με την "Ενωση για την Ελευθερία".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ