Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Για τις άλλες πολιτικές δυνάμεις

Μας ρωτούν:

Πώς είναι δυνατόν να κτιστεί το Μέτωπο με την πρωτοβουλία μόνο του ΚΚΕ, χωρίς να υπάρχει συμφωνία ανάμεσα σε διάφορες πολιτικές δυνάμεις και κόμματα;

Δε φταίμε εμείς που τα άλλα κόμματα έβαλαν την υπογραφή τους στο Μάαστριχ, δε λένε κουβέντα για τον τρομοκρατικό και αιματηρό ρόλο του ΝΑΤΟ. Δε φταίμε αν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, με επικεφαλής το ΠΑΣΟΚ, προσφέρουν γην και ύδωρ στις ΗΠΑ. Δε φταίμε εμείς για τις αυταπάτες που σπέρνουν στον ελληνικό λαό περί "εκσυγχρονισμού", "διαφάνειας" και "δημοκρατίας των θεσμών", περί "των κοινωνικών εταίρων".

Δε φταίμε εμείς αν οι πρωθυπουργοί αυτής της χώρας πρώτα πρέπει να περάσουν από το γραφείο του εκάστοτε Αμερικανού Προέδρου, πριν αναλάβουν τα καθήκοντά τους στο κόμμα τους και στην κυβέρνηση. Αν οι ηγεσίες των κομμάτων πρέπει να διαλέξουν με ποιο συγκρότημα, με ποιο μονοπωλιακό όμιλο θα πάνε.

Να είστε βέβαιοι,

Αν σήμερα υπήρχαν πολιτικές δυνάμεις που υποστήριζαν τη γραμμή της αντίστασης και της αντεπίθεσης, σ' αυτές τις δυνάμεις το ΚΚΕ θα είχε ήδη απευθύνει πρόταση για κάποιας μορφής συνεργασία που θα έδινε φτερά και στο Μέτωπο. Η 80χρονη ιστορία του ΚΚΕ περιλαμβάνει πάμπολλες αποδείξεις για την ενωτική πολιτική μας. Το ΚΚΕ όχι μόνο προσπάθησε, αλλά δεν υπήρξε ούτε μια φορά - το υπογραμμίζουμε - που να μη σεβάστηκε την υπογραφή του.

Αν υπήρχαν σήμερα τέτοιες πολιτικές δυνάμεις, θα εξετάζαμε την περίπτωση να προχωρήσουμε σε έναν απλό συντονισμό, σε συγκρότηση πολλαπλών συσπειρώσεων σε συγκεκριμένα προβλήματα. Θα ανιχνεύαμε την πιθανότητα η κοινή δράση να εξελιχθεί και σε πολιτική συμφωνία.

Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν εμείς οι κομμουνιστές, να σταυρώσουμε τα χέρια, να περιοριστούμε σε ανακοινώσεις και κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις;

Τι να κάνουμε, να καλέσουμε το λαό να σκύψει το κεφάλι, να παραδοθεί σε νέα αντιδραστικά και επικίνδυνα σχέδια που υπάρχουν στα συρτάρια; Δεν πρόκειται να παραιτηθούμε από την πολιτική μας πρόταση. Θα αντιπαλέψουμε τα γνωστά ψευτοδιλήμματα περί "δεξιάς και αντιδεξιάς", περί "κεντροαριστεράς" και "νεοαριστεράς".

Ξεκινάμε εμείς αυτή τη μεγάλη πρωτοβουλία που έχει ανάγκη ο λαός, την πρωτοβουλία συγκρότησης του Μετώπου. Ο δρόμος είναι ανοιχτός να μας συναντήσουν και άλλοι με τις δικές τους πρωτοβουλίες.Καθόλου δεν αποκλείεται να σχηματιστούν πολιτικές δυνάμεις στην πορεία που να θέλουν να στηρίξουν το Μέτωπο και τους στόχους του.

Σκεφθείτε αν η λογική του "περίμενε" κυριαρχούσε το 1940 και το 1941 στο Κόμμα μας. Τότε, δηλαδή, που οι αστικές πολιτικές δυνάμεις συμμάχησαν με τον κατακτητή.

Το ΚΚΕ, βαριά χτυπημένο από την παρανομία και τις διώξεις, δε δίστασε να απευθυνθεί σε άλλες πολιτικές δυνάμεις, προκειμένου να οργανωθεί η αντίσταση του λαού.

Δε σταύρωσε τα χέρια, γιατί δε βρήκε αποδέκτες στον αστικό πολιτικό κόσμο. Τι έπρεπε, δηλαδή, να κάνει το ΚΚΕ, όταν τέσσερις μέρες πριν πέσει η Αθήνα στα χέρια των Γερμανών ο τότε βασιλιάς Γεώργιος και η κυβέρνηση Τσουδερού έφυγαν για την Κρήτη και από εκεί για την Αίγυπτο;

Τι έπρεπε να κάνουμε με όλους αυτούς, τύπου Γεωργίου Παπανδρέου, που ήρθε στην Ελλάδα αφού τέλειωσε ο πόλεμος, μαζί με τα βρετανικά τανκς για να πνίξει στο αίμα το κίνημα του ΕΑΜ;

Μήπως έπρεπε το ΚΚΕ να δεχτεί την πρόταση Πλαστήρα για συγκρότηση κυβέρνησης από όργανα και εκλεκτούς του Χίτλερ;

Tο KKE έκανε αυτό που και σήμερα κάνει, τηρουμένων των αναλογιών. Στηρίχτηκε στο λαό, πρωτοστάτησε στην ίδρυση του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, ξεκινώντας από αυτό που υπήρχε, τις συνδικαλιστικές παρατάξεις, στη συνέχεια διεύρυνε τη συμφωνία με μικρά νεοσύστατα κόμματα και ομάδες που δέχτηκαν να πραγματοποιηθεί αμέσως η ενότητα για την οργάνωση του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα.

Σήμερα υπάρχει το ΚΚΕ και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για το λαό και τον τόπο, υπάρχουν κινήματα, συσπειρώσεις και ταξικές εργατικές οργανώσεις. Υπάρχουν κοινωνικοπολιτικοί παράγοντες που αγωνίστηκαν αυτά τα χρόνια, σε αντίθεση με τις κατευθύνσεις και τις θέσεις των κομμάτων τους. Υπάρχουν εργαζόμενοι πρωτοπόροι. Από κάπου πρέπει να αρχίσει η διαδικασία ώστε να φτάσουμε και στο κτίσιμο του Μετώπου στην πορεία.

Πολλά τα πεδία κοινής δράσης

Πεδία κοινής δράσης και συσπείρωσης υπάρχουν πολλά.

  • Είναι η καταιγίδα πλήρους ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, του συστήματος της Κοινωνικής Ασφάλειας, είναι το μέτωπο της ανεργίας.
  • Είναι ο αγώνας για την Παιδεία και την Υγεία του λαού μας. Για τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό, που θα περάσει νέα δοκιμασία με την ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 2004.
  • Οι ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα γης, η συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας, της βιομηχανίας, της βιοτεχνίας, της αγροτικής οικονομίας.
  • Το δημοψήφισμα για το Μάαστριχ, η καταδίκη της Συνθήκης του Αμστερνταμ, τα καταθλιπτικά βάρη της "Ατζέντας 2000", η Συνθήκη του Σένγκεν.
  • Είναι ο αγώνας κατά των εξοπλιστικών προγραμμάτων, που μας επιβάλλονται με βάση κυρίως τις ανάγκες του ΝΑΤΟ. Είναι η συγκρότηση πολυεθνικών στρατιωτικών σωμάτων, που κύριο στόχο έχουν να καταπνίξουν λαϊκά κινήματα. Η δημιουργία μισθοφορικών σωμάτων και ιδιωτικής αστυνομίας, που θα βάλει την Ελλάδα σε μια τροχιά βίας και καταστολής, χειρότερα και από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια.
  • Είναι η υπόθεση του Αιγαίου, των συνόρων στα Βαλκάνια, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο.
  • Οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές μπορούν να αποτελέσουν ένα πεδίο δοκιμασίας της πλατιάς αγωνιστικής συνεργασίας. Τα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν, δεν πρέπει να επιτρέψουν στην κυβέρνηση και τους κάθε λογής συνεταίρους της να αξιοποιήσουν την εκλογική μάχη. Γιατί την άλλη μέρα, με τη συνδρομή των κυβερνητικών δημάρχων και νομαρχών, θα πέσει με μεγαλύτερη σφοδρότητα στο λαϊκό εισόδημα.
Για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Το θέμα δεν είναι αν ο δήμαρχος ή ο νομάρχης θα είναι υπερκομματικός και ανεξάρτητος, όπως υποκριτικά τα άλλα κόμματα προβάλλουν. Δεν υπάρχουν υπερκομματικοί και ανεξάρτητοι, ιδιαίτερα μετά την εκλογή τους. Το ζήτημα είναι ο δήμαρχος και ο νομάρχης να είναι ανεξάρτητος από την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της ληστείας μέσω τοπικών φόρων. Το ζήτημα είναι ο δήμαρχος και ο νομάρχης να είναι ανεξάρτητος από δεσμεύσεις που επιβάλλει το θεσμικό πλαίσιο της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, που ενέκρινε και ο Συνασπισμός, ενώ η ΝΔ επικρίνει μόνο στα σημεία.

Τι δήμαρχο, τι νομάρχη χρειάζεται σήμερα ο λαός μας;

Που δε θα λέει στους δημότες και στο λαό της περιοχής του ότι "δεν μπορώ να κάνω αλλιώς, γιατί οι νόμοι της αγοράς επιβάλλουν τις ιδιωτικοποιήσεις, το ξεπούλημα της γης και των επιχειρήσεων".

Που δε θα λέει ότι δεν είναι δική του δουλιά, όταν πετιούνται στους δρόμους χιλιάδες εργαζόμενοι, όταν η εργοδοσία τσαλαπατά τα εναπομείναντα εργατικά δικαιώματα, τρομοκρατεί εργάτες και εργάτριες. Δε θα μένει απαθής μπροστά στο δράμα που ζουν χιλιάδες μικρομεσαίοι με τις διαμαρτυρημένες επιταγές και γραμμάτια.

Δε θα είναι αδιάφορος όταν χιλιάδες αγρότες βρίσκονται αναγκαστικά στους δρόμους, σέρνονται στα δικαστήρια, απειλούνται ακόμα και με δημεύσεις των περιουσιών τους.

Τα λαϊκά στρώματα έχουν ανάγκη από δημάρχους και νομάρχες που θα μπαίνουν μπροστά, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό λόγω του νόμου. Δημάρχους και νομάρχες που πειθαρχούν στο λαό.

Δεν έχει ανάγκη ο λαός μας από δημάρχους και νομάρχες που ξοδεύουν το χρόνο τους στα υπουργεία και στις Βρυξέλλες για να πάρουν ποσά που άλλοι αποφασίζουν πού θα δοθούν, πού θα επενδυθούν. Δεν έχει ανάγκη, έχει χορτάσει από τις γνωστές εκδηλώσεις των σπάταλων δημοσίων σχέσεων, που αρχίζουν και τελειώνουν με σεμινάρια, συμπόσια και ημερίδες, που επαναλαμβάνουν χιλιοειπωμένα ψέματα, πασπαλισμένα με επιστημονικά στοιχεία και επιχειρήματα.

Το ΚΚΕ θα στηρίξει πλατιά, αγωνιστικά και ενωτικά ψηφοδέλτια στις επόμενες εκλογές.

Επικίνδυνη η κυβέρνηση

Το κατεστημένο του τόπου μας ανησυχεί σοβαρά για το ρόλο και τη στάση του ΚΚΕ. Γνωρίζει βεβαίως ότι οι στόχοι του ΚΚΕ για τη συγκρότηση του Μετώπου και ο αγώνας για το σοσιαλισμό δεν είναι πράγματα που θα γίνουν από τη μια μέρα στην άλλη. Φοβάται όμως και το σήμερα, γιατί η φωνή μας διεισδύει και ασκεί επίδραση.

Ξέρει ότι το ΚΚΕ δεν είναι κόμμα απομονωμένο, όπως το αποκαλεί. Ξέρει ότι είμαστε σε θέση όχι μόνο να στεκόμαστε ορθοί, αλλά και να οργανώνουμε μεθοδικά την αντεπίθεση. Βλέπει ότι το ΚΚΕ αποκαθιστά τις σχέσεις του με τη νεολαία, που είχαν διαταραχτεί τα δύσκολα προηγούμενα χρόνια.

Να μην εφησυχάσουμε. Ο αυταρχισμός, η βία, η καταστολή, η τρομοκρατία, η εξαγορά συνειδήσεων θα φουντώσουν ακόμα πιο πολύ στο άμεσο μέλλον.

Μη δίνετε καμία βάση σ' αυτά που λέει ο πρωθυπουργός, ότι το ΠΑΣΟΚ κατάργησε "το κράτος του χωροφύλακα και των πιστοποιητικών φρονημάτων, το πελατειακό και ρουσφετολογικό καθεστώς". Το ΠΑΣΟΚ στήνει καθημερινά ένα σύγχρονο αυταρχικό και στυγνό κράτος, με νέους και πιο επικίνδυνους μηχανισμούς. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

Ορισμένα στελέχη του μάλιστα έχουν πάρει εργολαβία την οργάνωση των αντιΚΚΕ επιθέσεων. Η κυβέρνηση από κοινού με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στήνουν μηχανισμούς όχι μόνο κατά των πολιτικών του αντιπάλων, αλλά και κατά στελεχών, μελών και οπαδών του κόμματός τους, που αντιδρούν σε ορισμένες κραυγαλέες επιλογές του.

Πρέπει να ξέρουν οι διάφοροι κ. Τσουκάτοι και Σία ότι δεν είμαστε τυχαίοι εμείς οι κομμουνιστές. Τα καταφέραμε 80 χρόνια παρά τις απίστευτες διώξεις και επιθέσεις που δεχτήκαμε. Τα καταφέραμε και στα δύσκολα τελευταία χρόνια να μη μας παρασύρει το ποτάμι των αρνητικών εξελίξεων και ανατροπών. Δε λυγίσαμε, δεν υποκύψαμε στη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια.

Εχουμε ψυχή, έχουμε νου και πείρα. Ενα να ξέρετε: Δε θα μας βάλετε στο χέρι.

Τα 80χρονα του ΚΚΕ

Σε δύο μήνες αρχίζει ο επίσημος γιορτασμός των 80 χρόνων από την ίδρυση του Κόμματός μας. Θα κρατήσει ένα χρόνο και θα κορυφωθεί το 1998, στη στρογγυλή ιστορική επέτειό μας.

Καλούμε τον ελληνικό λαό να πάρει μέρος στις εκδηλώσεις που θα διοργανώσουμε, στη μεγάλη οικονομική μας εξόρμηση, στην εξόρμηση του "Ριζοσπάστη" μας. Με απαιτητικότητα καλούμε τους εργάτες και τις εργάτριες να γνωρίσουν από πιο κοντά την ιστορία του δικού τους κόμματος, του μοναδικού κόμματος, που στο Καταστατικό και στο Πρόγραμμά του αναγνωρίζει την τάξη σας ως την πιο πρωτοπόρα και επαναστατική δύναμη της κοινωνίας μας.

Ιδιαίτερη έκκληση κάνουμε στη νεολαία.

Θα κερδίσετε πολλά, αν έρθετε σε επαφή με την αυθεντική ιστορία του εργατικού και λαϊκού κινήματος του τόπου μας. Θα πληροφορηθείτε γεγονότα που τα σχολικά βιβλία κρύβουν ή τα προβάλλουν αλλοιωμένα και με μισόλογα.

Ενόψει των 80χρονων ορισμένους τους έπιασε ο πόνος να γράψουν ή μάλλον να πλαστογραφήσουν την ιστορία του ΚΚΕ.

Την ιστορία του ΚΚΕ θα τη μάθετε καλύτερα από εκείνους που ξέρουν να διαχωρίζουν τα λάθη από τη λαθολογία και το μηδενισμό, από αυτούς που παραμένουν πιστοί και δεν πουλάνε τις ιδέες τους με κανένα αντάλλαγμα.

Θα τιμήσουμε φέτος τα 80χρονα της Μεγάλης Οχτωβριανής Επανάστασης, που άλλαξε την εικόνα του αιώνα μας.

Ο σοσιαλισμός δεν απέτυχε! Ο σοσιαλισμός ανατράπηκε, έχασε μια μάχη, αυτό είναι αλήθεια, αλλά δεν απέτυχε, έστω και αν δεν προφύλαξε τον εαυτό του από λάθη.

Ας αναλογιστούν οι άνθρωποι καλής θέλησης πώς θα ήταν η ανθρωπότητα σήμερα αν δεν υπήρχε τον 20ό αιώνα το σοσιαλιστικό σύστημα, ο αγώνας κατά της αποικιοκρατίας, τα εθνικοαπελευθερωτικά και αντιιμπεριαλιστικά κινήματα που στηρίχτηκαν αποφασιστικά από τις σοσιαλιστικές χώρες και το διεθνές εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα.

Ας αναλογιστούν οι άνθρωποι καλής θέλησης τις δραματικές συνέπειες για τα Βαλκάνια, για τη Μεσόγειο, για όλο τον κόσμο, που ακολούθησαν οι ανατροπές και η διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και του Συμφώνου της Βαρσοβίας.

Φίλοι και φίλες, σύντροφοι και συντρόφισσες,

Δε λέμε ραντεβού του χρόνου στο 24ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του ΟΔΗΓΗΤΗ που θα είναι λαμπρότερο, μαζικότερο, αγωνιστικότερο.

Λέμε ραντεβού κάθε μέρα στους μικρούς και στους μεγάλους αγώνες, στη δουλιά για να χτίσουμε το Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο.

ΖΗΤΩ ΤΟ 23ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ

ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΛΑΕ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διπλά περήφανοι για το ΚΚΕ (1998-01-27 00:00:00.0)
Χρονιά - πρόκληση (1998-01-01 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (1997-12-25 00:00:00.0)
Για να υπηρετήσουμε αποτελεσματικά τα λαϊκά συμφέροντα (1997-12-14 00:00:00.0)
Να δώσουμε ζωντανή την ιστορία (1997-10-05 00:00:00.0)
Συγχαίρουν το ΚΚΕ για το εκλογικό αποτέλεσμα (1996-10-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ