Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ
Περισσότερο "φως" στα Δωδεκάνησα

Ανακοινώθηκε χτες το πρόγραμμα της ΔΕΗ, που κινείται στην κατεύθυνση ορθολογικής χρήσης της ενέργειας και της περιβαλλοντικής προστασίας

Το συνολικό πρόγραμμα της ΔΕΗ στα Δωδεκάνησα, δημοσιοποίησε το υπουργείο Ανάπτυξης με αφορμή τη λειτουργία 4 νέων μονάδων στη Ρόδο, τα εγκαίνια των οποίων έγιναν την περασμένη Κυριακή από την υπουργό Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου.Το πρόγραμμα της ΔΕΗ κινείται στην κατεύθυνση της ορθολογικής χρήσης και εξοικονόμησης ενέργειας καθώς και της περιβαλλοντικής προστασίας.

Συγκεκριμένα, για τη Ρόδο, εκτός από τη λειτουργία των νέων μονάδων, θα προχωρήσει άμεσα στην οριστική διακοπή της λειτουργίας του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργεί μέσα στην πόλη της Ρόδου και στην αποξήλωση των υπαρχουσών μονάδων, βελτιώνοντας αισθητά την ατμόσφαιρα της περιοχής. Επίσης θα προχωρήσει στην ίδρυση και λειτουργία νέου ηλεκτροπαραγωγού σταθμού μόλις οι αρμόδιοι φορείς του νησιού υποδείξουν στην επιχείρηση την οριστική θέση για την εγκατάστασή του. Ταυτόχρονα, οι δύο παλιοί αεριοστρόβιλοι του Σταθμού της Σορώνης τίθενται σε ψυχρή εφεδρεία για να τεθούν αργότερα στο νέο σταθμό, ενώ οι δύο παλιές μονάδες ντίζελ Σορώνης, θα εφοδιαστούν με κατάλληλα συστήματα κυκλώνων, αφού πρώτα διαπιστωθεί η αποτελεσματική λειτουργία των κυκλώνων στις νέες εγκαταστημένες μονάδες.

Για την Κω και τις ενεργειακές ανάγκες των γύρω νησιών που είναι διασυνδεδεμένα μέσω υποβρυχίων καλωδίων, η ΔΕΗ προχώρησε στην κατασκευή στο Μαστιχάρι της Κω ενός σύγχρονου Αυτόνομου Σταθμού Παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 4 ηλεκτροπαραγωγών ζευγών συνολικής ισχύος 45,5 μεγαβάτ και επενδυτικού ύψους 20 δισ. δρχ.

Για τα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου που δεν είναι συνδεδεμένα με την Κω ή τη Ρόδο, η επιχείρηση έχει προβεί σε βελτιώσεις και επαυξήσεις των τοπικών σταθμών παραγωγής στην Κάρπαθο, τη Σύμη και τη Μεγίστη, ενώ στην Πάτμο μελετάται η διασύνδεσή της με την Ικαρία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ στην κατεύθυνση την ανάπτυξης των αποκαλούμενων Ηπιων Μορφών Ενέργειας, ήδη από το 1991 λειτουργεί Αιολικό Πάρκο στην Κάρπαθο ισχύος 275 μεγαβάτ, ενώ για την 5ετία 1996 - 2000 και εφόσον εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση προβλέπεται να κατασκευαστούν από τη ΔΕΗ αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 17 μεγαβάτ, στα νησιά Ρόδο, Κω, Λέρο, Πάτμο και Αστυπάλαια με προβλεπόμενη αποπεράτωση το 1999 και με προϋπολογισμό 6,5 δισ. δρχ. Επίσης έχουν τεθεί ήδη σε λειτουργία 22 φωτοβολταϊκές μονάδες ισχύος 32 Kwp στους Αρκούς και σε άλλα μικρά νησιά. Τέλος, στα πλαίσια της ορθολογικής χρήσης της ηλεκτρικής ενέργειας, αποφάσισε να επεκτείνει το πρόγραμμα διανομής δωρεάν λαμπτήρων χαμηλής κατανάλωσης που εφαρμόστηκε με επιτυχία στην Κρήτη και στα νησιά του Αιγαίου και στη Θράκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ