Τρίτη 23 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μικρομέγαλα

ΝΟΜΟΙ: Δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης οι νόμοι 2522 και 2523, που ψηφίστηκαν πρόσφατα από τη Βουλή των Ελλήνων. Ο πρώτος νόμος ρυθμίζει θέματα "δικαστικής προστασίας κατά το στάδιο που προηγείται της σύναψης συμβάσεως δημοσίων έργων, κρατικών προμηθειών και υπηρεσιών, σύμφωνα με την οδηγία 89/665 της ΕΟΚ". Ο δεύτερος νόμος αναφέρεται στο νέο φορολογικό ποινολόγιο και άλλες διατάξεις.

ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: "Η δημιουργία παρευξείνιας ζώνης ελευθέρου εμπορίου ως μέρος της νέας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής", είναι το θέμα της συνάντησης της Οικονομικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Παρευξείνιας Συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. Στη συνάντηση που θα διαρκέσει δύο μέρες θα διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη των νέων μελών του προεδρείου της Επιτροπής.

ΕΠΙΤΟΚΙΑ: Τη μείωση των βασικών επιτοκίων βραχυπρόθεσμων δανείων και δανείων ελευθέρων διαθεσίμων κατά 0,25% ανακοίνωσε χτες η Citibank. Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, τα νέα επιτόκια της CITIBANK έχουν ως εξής: Για βραχυπρόθεσμα δάνεια (κεφάλαια κίνησης) 14,5% (από 14,75%). Για δάνεια από ελεύθερα διαθέσιμα 14,75% από 15%. Τα υπόλοιπα επιτόκια χορηγήσεων παραμένων αμετάβλητα.

ΚΕΡΔΗ: Στο ποσό των 4.211 εκατ. δραχμών ανήλθαν στο πρώτο εξάμηνο του 1997 τα καθαρά κέρδη προ φόρων - δηλαδή τα φανερά κέρδη - του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, στην οποία εκτός από την τράπεζα ανήκουν και οι θυγατρικές της επιχειρήσεις Πειραιώς Leasing, Πειραιώς ΑΕΔΑΚ, Πειραιώς Επενδυτική, Πειραιώς Finance και Tirana Bank. Με δεδομένο ότι το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο, τα κέρδη του ομίλου της Πειραιώς ήταν 1.950 εκατ. δραχμές, προκύπτει μια αύξηση των καθαρών κερδών για το πρώτο εξάμηνο κατά 120%, η οποία είναι τουλάχιστον... 20 φορές μεγαλύτερη του ρυθμού αύξησης του πληθωρισμού.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Το ΔΣ της "Πειραιώς Επενδυτική ΑΕΕΧ" αποφάσισε να προχωρήσει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 2.196 εκατ. δρχ. με την έκδοση 2.240.000 κοινών μετοχών ονομαστικής αξίας 900 δραχμών και τιμής έκδοσης 1.200 δραχμών.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Σε έναν όμιλο με την επωνυμία "EFG" και ίδια κεφάλαια σχεδόν 200 δισ. δρχ. ενοποιήθηκαν οι τράπεζες του ομίλου Λάτση μαζί με τις θυγατρικές τους. Ο όμιλος στο σύνολό του έχει παρουσία σε 11 χώρες και κεφάλαια υπό διαχείριση πελατών που ξεπερνούν τα 15 δισ. ελβετικά φράγκα. Ας σημειωθεί πάντως ότι η δημιουργία της EFG δε συνεπάγεται μεταβολή του χαρακτήρα και της στρατηγικής που ακολουθούν σε διεθνή κλίμακα μέχρι σήμερα οι τράπεζες και οι θυγατρικές του ομίλου. Η έδρα των τραπεζικών επιχειρήσεων της EFG, που αποτελεί την εταιρία χαρτοφυλακίου του ομίλου, βρίσκεται στην Ελβετία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ