Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τεράστια τα χρέη προς το ΙΚΑ

Σε υπέρογκα ποσά ανέρχεται η εισφοροδιαφυγή από βεβαιωμένα χρέη και πρόστιμα, ανακοινώθηκε χτες στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου

Τεράστια είναι τα ποσά που οφείλονται προς το ΙΚΑ, καθώς η εισφοροδιαφυγή ανέρχεται στα 650 δισ. δρχ. από βεβαιωμένα χρέη και πρόστιμα.Αυτό ανακοίνωσε χτες στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή του νομοσχεδίου, με τίτλο "Μέτρα κατά της εισφοροδιαφυγής, διασφάλιση εσόδων και άλλα θέματα". Το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη σύσταση "ειδικής υπηρεσίας εντοπισμού ανασφαλίστων", ενώ περιέχει και μία σειρά διατάξεων, που, κατά τον υπουργό, θα συμβάλουν στον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής και θα ανακουφίσουν το ΙΚΑ.

Ο υπουργός είπε ότι το ασφαλιστικό σύστημα "νοσεί, αλλά δεν καταρρέει", ενώ αναγνώρισε ότι όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις δε σεβάστηκαν τις επιστημονικές μελέτες για το μέλλον των Ταμείων και είπε ότι όλοι έκαναν κατάχρηση στη χορήγηση των αναπηρικών συντάξεων. Κατά τον Μ. Παπαϊωάννου, με το νομοσχέδιο θεσπίζεται μία πρώτη δέσμη μέτρων και το Γενάρη του 1998 θα είναι έτοιμη η πρώτη ενότητα ρυθμίσεων που θα προβλέπουν το "νοικοκύρεμα" του ασφαλιστικού συστήματος. Επαναβεβαίωσε δε την πρόθεση της κυβέρνησης να θεσπίσει από το 2000 "κοινωνικό πόρο" υπέρ του ΙΚΑ και είπε ότι μελετάται το ενδεχόμενο της ενοποίησης του κλάδου υγείας των Ταμείων. Αναφερόμενος στα χρέη του κράτους προς το ΙΚΑ, είπε ότι "το κράτος ήδη εξοφλεί τα χρέη του" και προέβλεψε ότι μέχρι τέλους του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί η αποπληρωμή, ενώ τόνισε ότι πρόθεση του υπουργείου είναι, η εισφοροδιαφυγή να αντιμετωπίζεται πλέον με την ίδια αυστηρότητα που αντιμετωπίζεται η φοροδιαφυγή. Οσον αφορά την αναστολή της εφαρμογής του "νόμου Σιούφα", που περιορίζει τις επικουρικές συντάξεις στο 20% των συντάξιμων αποδοχών, είπε ότι "είναι ανοιχτό το θέμα" και σε κάθε περίπτωση θα έχει δοθεί απάντηση πριν την 1/1/98. Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε, επίσης, ότι από την 1η Νοέμβρη θα αρχίσει η διαδικασία νομιμοποίησης των ξένων εργατών στη χώρα μας, διαδικασία που θα κρατήσει περίπου ένα πεντάμηνο.

Κατά του συζητούμενου νομοσχεδίου επί της αρχής, τάχθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος, ο οποίος, στην ομιλία του, τόνισε ότι το κράτος για 10ετίες ολόκληρες φέρθηκε απέναντι στο ΙΚΑ σαν τιποτένιος "μπαταχτσής", αφού έπαιρνε τα χρήματα των ασφαλισμένων και τα κατέθετε άτοκα στις τράπεζες. Οι κομματάρχες, συνέχισε, βγάζουν αράδα αναπηρικές συντάξεις, ενώ στέλνουν στον θάνατο τους πραγματικά ανάπηρους. Σχολιάζοντας καταγγελίες βουλευτών της ΝΔ για τις αναπηρικές συντάξεις, είπε ότι δεν μπορεί η ΝΔ να κάνει τον τιμητή των πάντων, ενώ την ίδια στιγμή έχει και αυτή λερωμένη τη φωλιά της. Ο βουλευτής του ΚΚΕ χαρακτήρισε ανεπαρκή τα μέτρα που προβλέπει το νομοσχέδιο, τονίζοντας μάλιστα ότι με τα λεφτά των ασφαλισμένων δεν μπορεί να παζαρεύει η Επιτροπή Διακανονισμού Χρεών. Υπογράμμισε δε ότι τα μέτρα κατά των εισφοροκλεπτών ενδιαφέρουν άμεσα τους ασφαλισμένους και δεν πρέπει να δημιουργούνται τετελεσμένα εις βάρος τους.

Οι ομιλητές των άλλων κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΝ, ΔΗΚΚΙ) επιφυλάχτηκαν να τοποθετηθούν, όταν το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ