Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συντριβή "F-16" στο Αιγαίο

Ενα ακόμα ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος συνετρίβη στο Αιγαίο, παίρνοντας μαζί του τον χειριστή του. Χτες στις 3.15 το μεσημέρι αεροσκάφος τύπου "F-16" της Πολεμικής Αεροπορίας, κατά την εκτέλεση εκπαιδευτικής πτήσης, έπεσε στη θαλάσσια περιοχή του Κεντρικού Αιγαίου, δυτικά του Αγίου Ευστρατίου. Ο χειριστής του αεροσκάφους υποσμηναγός Χρήστος Αγγελόπουλος,30 χρόνων, αγνοείται, αφού δεν κατάφερε να κάνει χρήση του συστήματος εκτίναξης του καθίσματός του και όλες οι προσπάθειες για την ανεύρεσή του, που συνεχίζονταν μέχρι αργά το βράδυ, απέβησαν άκαρπες.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που υπάρχουν, εάν αποκλειστεί η μηχανική βλάβη, τότε πιθανότερη αιτία της πτώσης είναι να έπαθε ο πιλότος τη νόσο "G Lock", δηλαδή λόγω της μεγάλης επιτάχυνσης να ακινητοποιήθηκε και να μην μπορούσε να αντιδράσει. Το αεροσκάφος μαζί με τρία άλλα του ίδιου τύπου είχαν απογειωθεί για εκπαιδευτική πτήση από τη βάση της Νέας Αγχιάλου και πραγματοποιούσαν ανά ζεύγη αναχαιτίσεις και προσβολές.

Να σημειωθεί ότι φέτος έχουν πέσει συνολικά 4 αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, δύο τύπου "Α-7", ένα "Μιράζ - 2000" και ένα "F-16". Συνολικά τα τελευταία χρόνια έχουν καταπέσει τέσσερα "F-16", που είναι αμερικανικής προέλευσης και η αξία τους ανέρχεται περίπου στα 7 δισ. δραχμές το καθένα.

ΚΚΕ: να δώσει εξηγήσεις η κυβέρνηση

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή τη χτεσινή πτώση του"F-16" εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

"Η πτώση ενός ακόμα μαχητικού αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας αναδεικνύει πελώρια προβλήματα πολιτικού και στρατιωτικού χαρακτήρα. Δημιουργεί ζητήματα, στα οποία η κυβέρνηση και ειδικά ο υπουργός Αμυνας υποχρεώνονται να απαντήσουν.

Τι φταίει, ώστε να έχει χαθεί στο βυθό μια ολόκληρη "αγορά του αιώνα" που πλήρωσε από την τσέπη του ο ελληνικός λαός και πληρώνει επιπλέον με ανθρώπινες απώλειες;

Η πτώση τόσων αεροσκαφών οφείλεται ή όχι, στο γεγονός ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις προμηθεύονται οπλισμό κατάλληλο για τους μακράς εμβέλειας ελιγμούς του ΝΑΤΟ, αλλά ακατάλληλο για περιορισμένης εμβέλειας, όπως είναι ο χώρος του Αιγαίου;

Παίζουν και ποιον ρόλο οι εξοντωτικές συνθήκες εκπαίδευσης των αεροπόρων, στην τόσο συχνή πτώση των αεροσκαφών;

Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις στο λαό για τα φαινόμενα αυτά. Δεν μπορεί να καλύπτεται πίσω από φαμφάρες και εκφράσεις λύπης για το θάνατο τόσων αξιωματικών, την ίδια στιγμή που η ίδια η πραγματικότητα τη διαψεύδει οικτρά".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ