Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΘΗΝΑ - ΑΓΚΥΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
"Στενές" επαφές

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών συναντιέται σήμερα διαδοχικά με τον Ελληνα και τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών

Η Ματλίντ Ολμπράιτ, στις σημερινές συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας αναμένεται να κλιμακώσει τις πιέσεις προκειμένου να διαμορφωθεί το κατάλληλο έδαφος για την προώθηση των ρυθμίσεων στο Αιγαίο και την Κύπρο που έχει επεξεργαστεί η αμερικανική διπλωματία.

Η χτεσινή συνάντηση Πάγκαλου - Τζεμ, όπως ήταν αναμενόμενο δεν πρόσφερε τίποτε ουσιαστικό, εκτός ίσως από τη δυνατότητα στην αμερικανική διπλωματία να "συντηρήσει" στη "ζωή" το κείμενο της Μαδρίτης.

Αλλωστε, το κοινό ανακοινωθέν της Μαδρίτης θεωρείται "επίτευγμα" της ηγεσίας του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών και η Ματλίντ Ολμπράιτ επιδιώκει να το εκμεταλλευτεί.

Οπως παρατηρούν πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η Ουάσιγκτον, έχοντας "δεσμεύσει" με το ανακοινωθέν της Μαδρίτης, Ελλάδα και Τουρκία, επί γενικών αρχών, επιδιώκει να προωθήσει εκ παραλλήλου ρυθμίσεις στο Αιγαίο και την Κύπρο.

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, στόχος της αμερικανικής διπλωματίας είναι η ματαίωση της εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων στην Κύπρο και το "άνοιγμα" της συζήτησης για τα θέματα ασφάλειας. Η συζήτηση αυτή, όπως είναι γνωστό θα ξεκινήσει την ερχόμενη Παρασκευή με την πρώτη συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς και όπως παρατηρούν Ελληνες και Κύπριοι διπλωμάτες, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει στην άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ και την εγκατάσταση τμημάτων του στο Νησί.

Στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, όπως σημειώνουν Ελληνες διπλωμάτες, αναζητιέται και το πλαίσιο για την εξέλιξη μιας επί της ουσίας ελληνοτουρκικής συζήτησης. Ηδη, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, σε στενή συνεργασία με την Ουάσιγκτον έχει επαναφέρει στο τραπέζι τις προτάσεις του για την εγκατάσταση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ