Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΓΕΡΙΑ
Μεγάλη σφαγή σε προάστιο του Αλγερίου

Μια από τις πιο αιματοβαμμένες νύχτες της έζησε η Αλγερία το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη. Ενοπλοι εισέβαλαν στη συνοικία Μπεντάλα του ανατολικού προαστίου Μπαράκι της αλγερινής πρωτεύουσας, σκορπώντας επί ώρες το θάνατο με αυτόματα όπλα και μαχαίρια.

Οπως μετέδωσαν πολλά διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, επικαλούμενα δηλώσεις αυτοπτών μαρτύρων, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 200 και οι τραυματίες τους 100. Το επίσημο αλγερινό πρακτορείο ειδήσεων APS κατεβάζει τον αριθμό των νεκρών σε 85, ενώ υποστηρίζει ότι οι τραυματίες είναι 67, εκ των οποίων οι 31 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Το APS, που είθισται να αντανακλά τις απόψεις της αλγερινής κυβέρνησης και προεδρίας, χαρακτηρίζει τη σφαγή ως "τη βαρβαρότερη επίθεση του είδους που έγινε ποτέ" και επιρρίπτει τις ευθύνες στους "τρομοκράτες", όπως συνηθίζει να αποκαλεί τους εξτρεμιστές ισλαμιστές.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι ένοπλοι εισβολείς ήταν, περίπου, 40 άτομα, χωρισμένα σε δύο ομάδες και άρχισαν την επίθεσή τους τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης. Από το ξημέρωμα, κιόλας, και ενώ η συνοικία Μπεντάλα είχε αποκλειστεί από αστυνομικές δυνάμεις και από ασθενοφόρα, πολλοί κάτοικοι του προαστίου εγκατέλειπαν τα σπίτια τους με κατεύθυνση το κέντρο του Αλγερίου, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να νιώσουν πιο ασφαλείς.Τη χθεσινή πολύνεκρη σφαγή καταδίκασε κατηγορηματικά ο Αμπντελκρίμ Ουλντ Αντα, εκπρόσωπος της οργάνωσης "Μέτωπο Ισλαμικής Σωτηρίας", από το Παρίσι όπου βρίσκεται αυτοεξόριστος. Ο Ουλντ Αντα τόνισε ότι "είναι ακραία βαρβαρότητα η σφαγή αθώων πολιτών" και αναρωτήθηκε με νόημα αν είναι τυχαίο που όλες οι μεγάλες σφαγές σημειώνονται σε συνοικίες, χωριά και επαρχίες που υπήρξαν, στο παρελθόν, ή είναι ακόμα, προπύργια των ισλαμιστών μαχητών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αμφιβάλλει για το κατά πόσο την ευθύνη των σφαγών έχουν οι εξτρεμιστές ισλαμιστές.

Βόμβες και ομάδες περιφρούρησης

Και ενώ τα φώτα της δημοσιότητας ήταν στραμμένα στο αιματοκυλισμένο Μπαράκι, μια νέα βομβιστική επίθεση σημειωνόταν σε περιοχή κοντά στην πόλη Ρεγκάια, 30 χλμ. ανατολικά του Αλγερίου. Από την επίθεση έχασαν τη ζωή τους 2 άνθρωποι και 25 τραυματίστηκαν. Την ίδια στιγμή, σε χωριό κοντά στην πόλη Τιπάζα, 100 χλμ. δυτικά του Αλγερίου, οι αυτοσχέδιες ομάδες περιφρούρησης των κατοίκων κατάφεραν να αποτρέψουν επιδρομή ομάδας, περίπου, 200 ενόπλων, γλιτώνοντας την περιοχή από νέα σφαγή. Ενόψει των τοπικών εκλογών της 23ης Οκτωβρίου που έχουν προκαλέσει την αύξηση των επιθέσεων ενόπλων, πολλοί χωρικοί έχουν συστήσει ομάδες περιφρούρησης για να γλιτώσουν τις οικογένειές τους από σφαγές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ