Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Σοβαρές καταγγελίες αλλά με... καθυστέρηση

Αύριο και μεθαύριο, 25 και 26 Σεπτέμβρη, η απεργία των υπαλλήλων στο υπουργείο Οικονομικών, τις εφορίες, τα τελωνεία, και το Κέντρο Πληροφορικής του υπουργείου

Την πολυετή καθυστέρηση που έχει σημειωθεί στη μηχανοργάνωση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, στην κάλυψη χιλιάδων κενών οργανικών θέσεων, αλλά και μία σειρά άλλα ζητήματα, επανέφεραν στο προσκήνιο οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζόμενων στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν χτες. Η συνέντευξη δόθηκε ενόψει της απεργιακής κινητοποίησης που έχουν εξαγγείλει για αύριο και μεθαύριο, 25 και 26 Σεπτέμβρη,οι ομοσπονδίες που εκπροσωπούν το σύνολο των 22.000 εργαζόμενων στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών(Εφορίες, Τελωνεία, υπουργείο Οικονομικών, Κέντρο Πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών, Γενικό Χημείο του Κράτους, Ελεγκτικό Συνέδριο).Εντύπωση ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι τα προεδρεία των παραπάνω συνδικαλιστικών οργανώσεων προέβησαν σε μία σειρά καταγγελίες - βάσιμες κατά τα άλλα - ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και την τακτική της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, δύο μόλις μέρες πριν την απεργιακή τους κινητοποίηση, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που μέχρι σήμερα έχουν σπεύσει να στηρίξουν διάφορες πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής.

Ανάμεσα στα αιτήματα που περιλαμβάνει η συγκεκριμένη κινητοποίηση είναι και τα εξής:

  • Ολοκλήρωση της μηχανοργάνωσης των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων του ΚΕΠΥΟ, Ν. Ρουμελιώτη, το έργο μηχανοργάνωσης των υπηρεσιών του υπουργείου TAXIS βρίσκεται αυτό το διάστημα σε κρισιμότατο σημείο. Οπως κατήγγειλε, εξαπολύοντας σαφείς αιχμές κατά του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Δρυ και του γενικού γραμματέα του ΚΕΠΥΟ Π. Γεωργιάδη, μέχρι στιγμής δεν έχει στηθεί ούτε ένα μηχάνημα στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ). Ο ίδιος τόνισε, ότι στο επόμενο διάστημα πρόκειται να εγκατασταθούν στις πρώτες 31 ΔΟΥ τα πρώτα μηχανήματα, προκειμένου να λειτουργήσουν σε δοκιμαστικό στάδιο. Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες σε λίγες μέρες θα αποκαλυφθεί το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει με το έργο TAXIS, με συνέπεια να μην είναι έτοιμη η ολοκλήρωσή του πριν τα επόμενα δύο χρόνια (κατά τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις), τη στιγμή που θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από το 1996, σύμφωνα με τις τότε κυβερνητικές εξαγγελίες.

Προκειμένου να ενισχύσει την εικόνα πλήρους αποδιοργάνωσης που επικρατεί στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, με ευθύνη της καθ' ύλην αρμόδιας πολιτικής ηγεσίας, ο Ν. Ρουμελιώτης ανέφερε ότι δεν έχουν αποσταλεί ακόμη 700.000 περίπου εκκαθαριστικά σημειώματα στους φορολογούμενους, ενώ το ΚΕΠΥΟ δεν έχει παραλάβει ακόμη από τις εφορίες για επεξεργασία ούτε ένα έντυπο Ε9. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε στην εκτίμηση ότι δεν είναι δυνατή σε καμία περίπτωση η είσπραξη εσόδων από την επιβολή Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας σε φυσικά πρόσωπα το 1997. Στο ίδιο πνεύμα λίγο αργότερα ο Α. Μακρυπίδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εφοριακών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εκτίμησε υστέρηση της τάξης των 250 δισ. δρχ. στο τέλος του έτους, στο σκέλος των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού του 1997.

  • Αμεση πρόσληψη προσωπικού με διαγωνισμό και διαδικασίες αξιοκρατικές και διαφανείς για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών λειτουργίας των υπηρεσιών. Οπως ανέφερε χτες ο Α. Μακρυπίδης, αυτή τη στιγμή είναι κενές περίπου 3.000 οργανικές θέσεις στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, κάτι που καθιστά αναγκαία την άμεση διεξαγωγή διαγωνισμού για την πρόσληψη τουλάχιστον 1.500 ατόμων για τις συγκεκριμένες θέσεις.
  • Την καταβολή των δεδουλευμένων και την έκδοση των υπουργικών αποφάσεων που προβλέπονται από το νόμο για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα με την απόφαση - πρόταση των αρμοδίων επιτροπών και συνδικαλιστικών οργανώσεων. Ας σημειωθεί ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προέβη στην έκδοση των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων, οι οποίες ωστόσο φέρονται να απέχουν από τις προτάσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων, κατά τρόπο που προκαλεί απώλειες στις αποδοχές των υπαλλήλων που αφορούν, της τάξης των 2.000 - 5.000 δρχ...

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ