Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τώρα αποκαλύπτονται τα ψεύδη της TVX-GOLD

Εκθετη η κυβέρνηση για τη σκανδαλώδη σύμβαση εκχώρησης των ορυχείων χρυσού στην καναδική πολυεθνική

Αποκαλυπτική για τις προθέσεις της κυβέρνησης ήταν η συζήτηση που έγινε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης για το θέμα της μονάδας παραγωγής χρυσού στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής. Τα ψεύδη που έλεγε η εταιρία, έχοντας και την κάλυψη της κυβέρνησης, προκειμένου να αποσπάσει το μέγιστο κέρδος η επένδυσή της, καταρρίφθηκαν, ενώ όλες οι επιφυλάξεις που έχουν οι κάτοικοι του Στρυμονικού για τους όρους αυτής της επένδυσης φαίνεται ότι είναι απόλυτα δικαιολογημένες. Ωστόσο, όπως επισήμανε στη διάρκεια της συνεδρίασης ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ Μ. Σπυριδάκης,το μεγάλο πρόβλημα του ξεπουλήματος του ορυκτού πλούτου της χώρας στις ξένες πολυεθνικές παραμένει και χρειάζεται σκληρός αγώνας από την πλευρά των κατοίκων για την ανατροπή της χαριστικής σύμβασης. Στην εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση η Συντονιστική Επιτροπή έθεσε εύστοχα ερωτήματα, απαντήσεις όμως από την πλευρά του ΙΓΜΕ δε δόθηκαν, ενώ ο διευθυντής του επιφυλάχτηκε να δώσει στοιχεία μόνο όταν ολοκληρωθεί η β φάση των μελετών (!) .

Πρώτα ανατράπηκε η θέση της TVX ότι δεν υπήρχε άλλη θέση για τη μεταλλουργία χρυσού. Ενα χρόνο πριν, η πολυεθνική υποστήριζε ότι η περιοχή της Ολυμπιάδας είναι η μοναδική θέση για τη δημιουργία του εργοστασίου. Τώρα οι επιστήμονες του ΙΓΜΕ θεωρούν ότι αυτή η περιοχή είναι η πλέον ακατάλληλη και όπως αποδεικνύεταιη μεταλλουργία μπορεί να γίνει και έξω από τον Στρυμονικό Κόλπο. Αυτή η εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της επίμονης και σθεναρής αντίστασης των κατοίκων του Στρυμονικού στην πολυεθνική TVX και αποτελεί μια πρώτη δικαίωση του αγώνα τους.

Επίσης, δε δόθηκαν όλα τα στοιχεία της μελέτης της α φάσης στη Συντονιστική Επιτροπή, όπως παραδέχτηκε και το ΙΓΜΕ, παρ' όλο που υπήρχε σχετική δέσμευση από την πλευρά της κυβέρνησης. Στην Επιτροπή δόθηκε μόνοπερίληψη της περίληψης της μελέτης.

Και κάτι ακόμη πολύ σημαντικό:

Οι μελέτες από το ΙΓΜΕ γίνονται χωρίς να έχουν λυθεί τα τεχνολογικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα ο τρόπος μεταφοράς του υλικού. "Τα τεχνολογικά προβλήματα είναι τα μείζονα", τόνισε ένας από τους μελετητές του ΙΓΜΕ(Δρούγκας). "Αν δεν είναι γνωστή η παραγωγική διαδικασία πολλές παράμετροι αλλάζουν. Αρα η μέθοδος είναι το κλειδί", πρόσθεσε. Στο ΙΓΜΕ όμως δε δόθηκε ο τρόπος παραγωγικής διαδικασίας, άρα με ποια κριτήρια το ινστιτούτο προχώρησε στις μελέτες; Πέραν τούτου το θέμα γίνεται ιδιαίτερα σοβαρό, καθώς όλες οι πληροφορίες λένε ότι η εταιρία μελετά την αλλαγή της παραγωγικής διαδικασίας.

Και αυτές τις αλήθειες φρόντιζε η κυβέρνηση να αποκρύψει, αφού εμποδιζόταν συστηματικά μέχρι τώρα η απ' ευθείας συνάντηση των μελετητών του ΙΓΜΕ με τη Συντονιστική Επιτροπή. Μόνο με τη διοίκηση του ΙΓΜΕ μπορούσε να συναντηθεί η ΣΕ.

Αξίζει να επισημανθεί ότι η TVX παρέδωσε στο ΙΓΜΕ τεχνικοοικονομική μελέτη που αφορά τη δυνατότητα μεταφοράς των αποβλήτων, το Ινστιτούτο όμως αποφεύγει μέχρι τώρα να δημοσιοποιήσει τις θέσεις του.

Τέλος, εντύπωση προκάλεσε ο τρόπος που τοποθετήθηκε στο ΝΣ ο διευθυντής του ΙΓΜΕ κ. Κεδίκογλου, έτσι που ο πρόεδρος του ΝΣ έφτασε στο σημείο να τον ρωτήσει αν αντιπροσωπεύει το ΙΓΜΕ ή κάποια Εταιρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ