Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Επιστράτευση" μαθητών
  • Ο Δήμος Χολαργού ζήτησε από τα παιδιά των σχολείων της περιοχής να βρίσκονται σήμερα έξω από το δημαρχείο με πλακάτ
  • Την ώρα που διοργανώνεται ο τηλεμαραθώνιος, οι καναλάρχες έχουν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να μην αποδίδουν τα κανάλια τους το προβλεπόμενο ποσοστό από τις διαφημίσεις στα ΑΜΕΑ

Ο Δήμος Χολαργού με έγγραφό του προς τα δημοτικά σχολεία, τα γυμνάσια και τα λύκεια ζητά να βρίσκονται σήμερα, ώρα 12, τα παιδιά έξω από το Δημαρχείο του Χολαργού και να συμμετάσχουν με αυτό τον τρόπο στον εξευτελισμό του τηλε-οίκτου.

Μάλιστα ο δήμος αναγορεύεται και σε οργανωτής του τηλε-σόου καθώς ορίζει ότι τα παιδιά που θα συγκεντρωθούν στο δημαρχείο πρέπει να "έχουν ένα πλακάτ συμπαράστασης στα παιδιά που δεν έχουν την ίδια τύχη να είναι υγιή" και το κάθε παιδί να κρατά όσα "χρήματα έχει τη δυνατότητα". Σε εφαρμογή της παραπάνω εγκυκλίου οι διευθυντές κάποιων σχολείων και γυμνασίων του Χολαργού όρισαν ποιες τάξεις θα πάρουν μέρος στη συγκέντρωση και ζήτησαν από τα παιδιά να δώσουν, αν μπορούν, χρήματα. Υπήρξαν και περιπτώσεις όπου υπήρξε η υπόδειξη για προσφορές από 1.000-5.000 δραχμές για κάθε παιδί.

Επίσης και κάποιοι ακόμα δήμοι αναζητούσαν, όπως πληροφορήθηκε ο "Ρ", χορευτικά τμήματα μαθητών για να συμμετάσχουν στο τηλε-σόου.

Απροθυμία στη Νίκαια

Η απροθυμία ορισμένων δημοτικών συμβούλων της Νίκαιας να συγκρουστούν με τα συμφέροντα των μεγαλοκαναλαρχών απέτρεψε την έκδοση ψηφίσματος που να καταδικάζει τον "φιλανθρωπικό" τηλεμαραθώνιο του "Μέγκα Τσάνελ".

Αφορμή για τη συζήτηση ήταν η διακήρυξη της Επιτροπής Πρωτοβουλίας ενάντια στον τηλεμαραθώνιο, που η επικεφαλής της "Δημοκρατικής Ενότητας" Βέρα Νικολαϊδου πρότεινε να συζητηθεί στο Σώμα και εν συνεχεία να αποτελέσει απόφαση. "Τα ζητήματα αυτά δε λύνονται με τηλε-σόου", τόνισε η Βέρα Νικαλαϊδου, προσθέτοντας ότι μέσω αυτών των εκδηλώσεων δίνεται η ευκαιρία σε υπουργούς και άλλους παράγοντες της δημόσιας ζωής να κάνουν τον "φιλεύσπλαχνο", προσβάλλοντας ταυτόχρονα τα άτομα για τα οποία υποτίθεται ότι ενδιαφέρονται. Η επικεφαλής της "Δημοκρατικής Ενότητας", αναφερόμενη ακολούθως στο ρόλο που θα έπρεπε να παίζουν τα τηλεοπτικά κανάλια αν ήθελαν πραγματικά να βοηθήσουν, τόνισε ότι αυτός είναι η προβολή των αιτημάτων αυτών των ατόμων. "Με την ενέργεια του "Μέγκα" κάποιοι θα επενδύσουν, αλλά τα προβλήματα αυτά δε λύνονται με φιλευσπλαχνίες. Λύνονται με την πρόνοια του κράτους, που όμως κάθε χρόνο περικόπτει τα σχετικά κονδύλια του προϋπολογισμού".

Ο δήμαρχος Νίκαιας Β. Τράπαλης,προσπαθώντας να κρατήσει ισορροπίες, παραδέχτηκε μεν ότι η κοινωνική μέριμνα πρέπει να είναι ευθύνη του κράτους, προσθέτοντας όμως πως ο ρεαλισμός επιβάλλει δίπλα σε αυτή να υπάρχει και η ιδιωτική μέριμνα, αθωώνοντας έτσι το "Μέγκα Τσάνελ".

Καταπέλτης και ιδιαίτερα αποκαλυπτικός για τους πραγματικούς σκοπούς του τηλεμαραθώνιου ήταν ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας. Αφού υπογράμμισε ότι η πολιτεία έχει υποχρέωση απέναντι στα άτομα με ειδικές ανάγκες, τονίζοντας ότι αυτό δεν είναι υπόθεση κάποιων μεγαλόσχημων και μεγαλοπαραγόντων, που ενώ χρωστούν δισεκατομμύρια στο ΙΚΑ και στο κράτος βγαίνουν τώρα να κάνουν τάχα φιλανθρωπία, κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο της Νίκαιας να μπει φραγμός σε αυτού του είδους τους "φιλάνθρωπους". Ακολούθως σημείωσε ότι υπάρχει νόμος που λέει ότι ένα ποσοστό από τις διαφημίσεις πρέπει να πηγαίνει στα ιδρύματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Τα μεγάλα κανάλια όμως έχουν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά αυτού του νόμου.

Στη συζήτηση που ακολούθησε δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, αλλά και ο επικεφαλής της παράταξης της ΝΔ έδωσαν πραγματική μάχη να μην περιληφθεί στο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου καταδίκη της ενέργειας του "Μέγκα". Ταυτόχρονα όμως δεν έλειψαν και αντεγκλήσεις μεταξύ των συμβούλων που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ. Ο πρόεδρος μάλιστα του Δημοτικού Συμβουλίου, ξεχνώντας το ρόλο του, ανακάλεσε στην τάξη σύμβουλο της παράταξής του που άσκησε κριτική στην προνοιακή πολιτική της κυβέρνησης. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν τελικά να μη ληφθεί καμία απόφαση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ