Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πολιτική διάλυσης των συνεταιρισμών

Στα πλαίσια της "εξυγίανσης" άρχισαν οι απολύσεις εργαζομένων στην ΕΑΣ Καρδίτσας και το ξεπούλημα δραστηριοτήτων σε ιδιώτες. Το ίδιο θα γίνει και σε άλλες συνεταιριστικές οργανώσεις

Στην κατάληψη των κεντρικών γραφείων της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Καρδίτσας προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι, μετά την ανακοίνωση των πρώτων απολύσεων, από την πλειοψηφία του ΔΣ της Ενωσης, που πρόσκειται σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Οι εργαζόμενοι, με μαχητικό τρόπο, παρέμειναν για αρκετές ώρες στο χώρο της κατάληψης παρά την ισχυρή αστυνομική δύναμη και την παρουσία Εισαγγελέα. Στο πλευρό τους βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας.Στο σύντομο χαιρετισμό του, υπογράμμισε την ανάγκη της αγωνιστικής αντιμετώπισης των προβλημάτων και την εξασφάλιση αλληλεγγύης από όλους τους μαζικούς φορείς του νομού. Επίσης, το Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας, με επικεφαλής τον πρόεδρό τουΣ. Γούλα, εκδήλωσε τη μαχητική υποστήριξή του στους εργαζομένους, ενώ τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν δεκάδες εκπρόσωποι σωματείων. Σταθερά στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκονται οι διοικητικοί σύμβουλοι της ΛΑΕ - ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, που απέρριψαν την πρόσληψη ιδιωτικής εταιρίας για την εξυγίανση της Ενωσης και καταψήφισαν τις απολύσεις.

Κατά τη διάρκεια της κατάληψης, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ενωσης κ. Κάσσος,με προκλητικό τρόπο καθόταν σε παρακείμενο ουζερί, ενώ οι εργαζόμενοι διαδήλωναν κατά των απολύσεων.

Οι πρώτες τέσσερις απολύσεις εργαζομένων ανακοινώθηκαν προχτές στη συνεδρίαση του ΔΣ μετά από εισήγηση του "γενικού διευθυντή" της ιδιωτικής εταιρίας, που "προσλήφθηκε" για να "εξυγιάνει" την Ενωση Καρδίστας. Σύμφωνα με πληροφορίες, επίσης, αναμένεται να ακολουθήσουν δεκάδες ακόμα απολύσεις εργαζομένων, στα πλαίσια πάντα της εξυγίανσης...

Η εισήγηση, που παρουσιάστηκε προχτές, χαρακτηρίζεται από φασιστική νοοτροπία και αντεργατική αντίληψη και προωθεί με προκλητικό τρόπο τη λεγόμενη ιδιωτική πρωτοβουλία σε βάρος των δραστηριοτήτων της Ενωσης. Πιο ειδικά στο θέμα των εργαζομένων, η εισήγηση ξεπερνάει κάθε όριο προκλητικότητας, αφού φτάνει σε σημείο να κατηγορεί ανάμεσα σε άλλα, τους εργαζόμενους, επειδή πήραν τα πτυχία τους πριν 20 χρόνια και ακόμα ότι δεν παραιτήθηκαν, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν πληρωθεί για αρκετούς μήνες!

Την "εξυγιαντική εταιρία" προσέλαβε η πλειοψηφία του ΔΣ της Ενωσης, κατά παρέκκλιση της απόφασης που έλεγε για πρόσληψη γενικού διευθυντή. Προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, μάλιστα, το γεγονός πως οι παρατάξεις που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, ισχυρίζονται ότι κάνουν πολιτική περιστολής των δαπανών, τη στιγμή που η πρόσληψη της παραπάνω εταιρίας, που ελάχιστα γνωρίζει από τις δραστηριότητες της Ενωσης, θα κοστίσει μερικές δεκάδες εκατομμύρια. Πάντως σχετικά με το θέμα αυτό, πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόσληψή της έγινε μετά από συστάσεις υψηλών ισταμένων προσώπων, που κινούν τα νήματα του συνεταιριστικού τομέα του ΠΑΣΟΚ και "νοιάζονται" ιδιαίτερα για την "εξυγίανση" της Ενωσης Καρδίτσας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη Κυριακή οι εργαζόμενοι της Ενωσης υποδέχτηκαν με πανό το υφυπουργό Γεωργίας Δ. Σωτηρλή,που στην ημερίδα που οργάνωσε στην Καρδίστα έδωσε ατελείωτες υποσχέσεις και ωραιοποίησε την πολιτική της ΕΕ, ενώ για τις απολύσεις ...ένιψε τας χείρας του.

Η πολιτική, που ακολουθείται σχετικά με τους συνεταιρισμούς, δείχνει καθαρά ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τη συρρίκνωση δραστηριοτήτων με απολύσεις προσωπικού και σε πολλές περιπτώσεις να βάλει λουκέτο σε συνεταιριστικές οργανώσεις. Σε αυτό συνηγορεί η ψευτορύθμιση των συνεταιριστικών χρεών που προωθεί η κυβέρνηση και η δημιουργία νέου νομοθετικού πλαισίου για τους συνεταιρισμούς, που θα στηρίζεται σε καθαρά επιχειρηματικά κριτήρια, στα πλαίσια των αντισυνεταιριστικών εντολών της ΕΕ. Αλλωστε, και ο ίδιος ο υπουργός Γεωργίας έχει δηλώσει πως οι συνεταιρισμοί που δε θα προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα και δε θα μετεξελιχθούν σε επιχειρηματικές μονάδες, θα κλείνουν, ενώ ακόμα προεξόφλησε πως θα διαλυθούν οι τριτοβάθμιες κλαδικές συνεταιριστικές οργανώσεις ("Ελαιουργική", "Βαμβακουργική", "Σιτική", "Καπνική", ΚΣΟΣ κ.ά.).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ