Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Πρόσχημα ο "δικηγορικός υπερπληθυσμός"

Το θέμα του "δικηγορικού υπερπληθυσμού" και των συνταξιούχων δικαστών, που θέλουν να ασκούν ενεργή δικηγορία και μετά τη συνταξιοδότησή τους, απασχόλησε την προχτεσινή συνάντηση των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά με τον υπουργό Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης προανήγγειλε αλλαγή προς το αυστηρότερο στον τρόπο εισόδου στο επάγγελμα και απόκτησης ιδιότητας του μέλους των δικηγορικών συλλόγων. Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης φρόντισε να... καθησυχάσει τους εν ενεργεία δικηγόρους, λέγοντας πως οι αλλαγές που θα γίνουν, αφορούν όσους θα θελήσουν στο μέλλον να ασκήσουν το επάγγελμα του δικηγόρου. "Οσοι είναι γραμμένοι σήμερα στη Νομική, είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, θα διατηρήσουν όλα τα δικαιώματα. Οποιοι όμως εγγραφούν τώρα, θα παίρνουν το πτυχίο τους, αλλά θα ακολουθείται άλλη διαδικασία για να γίνουν δικηγόροι, δικαστές, συμβολαιογράφοι".

Δηλαδή, ο υπουργός Δικαιοσύνης... ανακυκλώνει τον λεγόμενο "δικηγορικό υπερπληθυσμό" ως κύρια αιτία για όλα τα προβλήματα που απασχολούν τους δικηγόρους, ενώ χαϊδεύει τ' αυτιά σ' αυτούς που ασκούν σήμερα τη δικηγορία και τους συντηρεί την ελπίδα πως ίσως περιοριστεί η είσοδος νέων, με αποτέλεσμα να χαμογελάσει κάποτε η τύχη και σ' αυτούς. Ουσιαστικά, με αυτό τον τρόπο μεταθέτει σε άλλες πλάτες την ευθύνη για τα προβλήματα των δικηγόρων και για όσα συμβαίνουν στη δικηγορία.

Ωστόσο, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι διάφορες στατιστικές που κατά καιρούς εμφανίζονται για τον πληθυσμό των δικηγόρων βασίζονται στους αριθμούς των εγγεγραμμένων δικηγόρων στο ΔΣΑ και όχι σε όσους πραγματικά ασκούν δικηγορία. Κατά γενική ομολογία είναι πολύ μικρότερος ο αριθμός των δικηγόρων.

Αλήθεια, ποιες πρωτοβουλίες έλαβε ο ΔΣΑ για την αναδιάταξη της δικηγορικής ύλης και τον περιορισμό της άνισης κατανομής της; Εγινε ποτέ τίποτα για την αναστολή δικηγορίας των πανεπιστημιακών και των βουλευτών, την καθιέρωση ορίου εξόδου, την καθιέρωση αμοιβής του έμμισθου συνεργάτη δικηγόρου και του ασκούμενου δικηγόρου;

Αυτά είναι ζητήματα που θα έπρεπε να δει ο ΔΣΑ, ιδιαίτερα σε μια φάση υπαλληλοποίησης και δημιουργίας εργασιακών σχέσεων μεταξύ των δικηγόρων. Μήπως, τελικά, το πρόβλημα του λεγόμενου "δικηγορικού υπερπληθωρισμού", σε συνδυασμό με την κατεύθυνση για αναβάθμιση των σπουδών αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό των δικηγόρων από τη διεκδίκηση των προβλημάτων τους και στη μετάθεση της ευθύνης του ΔΣΑ;

Στη συνάντηση των προέδρων των τριών μεγάλων δικηγορικών συλλόγων με τον υπουργό Δικαιοσύνης συζητήθηκε και το θέμα των συνταξιούχων δικαστικών λειτουργών που μπορούν να ασκούν δικηγορία και μετά τη συνταξιοδότησή τους.Ο υπουργός Δικαιοσύνης καταφέρθηκε εναντίον των συνταξιούχων δικαστών που θέλουν να δικηγορούν και μετά τη συνταξιοδότησή τους και χαρακτήρισε "αποτυχημένη" την απόφαση του ΣτΕ που έδωσε αυτό το δικαίωμα στους συνταξιούχους δικηγόρους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ