Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο στρατός της "νέας τάξης"

Σε πεδίο ασκήσεων και βάση εξορμήσεων σε βάρος των λαών της περιοχής, εκ μέρους του στρατού της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, έχει μεταβληθεί η Ελλάδα. Η τεραστίων διαστάσεων ΝΑΤΟική άσκηση "DYNAMIC - MIX - 97", που τις μέρες αυτές διεξάγεται σε διάφορες περιοχές της χώρας, αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα, τόσο γι' αυτά που επιφυλάσσει ο ιμπεριαλισμός, για τους λαούς της περιοχής, όσο και για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα.

Σκοπός της άσκησης, όπως, εξάλλου, το ομολογούν και οι ίδιοι, είναι να δοκιμαστεί η λειτουργικότητα της νέας δομής του ΝΑΤΟ, που προβλέπει μικρές και ευέλικτες δυνάμεις. Είναι, ουσιαστικά, η πρώτη άσκηση τέτοιας κλίμακας των Δυνάμεων Ταχείας Επέμβασης, που συγκροτεί η "λυκοσυμμαχία". Η επιλογή της Ελλάδας για τη διεξαγωγή της δεν είναι τυχαία. Αποτελεί πρόβα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή και τη Β. Αφρική. Εξάλλου, δεν το κρύβουν. Σε δελτίο Τύπου, που εξέδωσε το "Διασυμμαχικό Κέντρο Ενημερώσεως Κοινού", που έστησε το ΝΑΤΟ στην Κυπαρισσία για τις ανάγκες της άσκησης, αναφέρεται καθαρά ότι οι δυνάμεις ασκούνται για να είναι σε θέση να επέμβουν "σε περίπτωση εμφανίσεως γενικευμένης κρίσης στην περιοχή", κατά τα πρότυπα της SFOR, της ΝΑΤΟικής δύναμης που επέβαλε τη Συνθήκη του Ντέιτον στη Βοσνία.

Ομως, η "νέα τάξη" τίποτα καλό δεν προμηνύει για την Ελλάδα. Η επιλογή της χώρας μας για μετατροπή της σε προκεχωρημένη βάση των επιθετικών σχεδίων της "νέας τάξης" δε σημαίνει παρά τη μετατροπή της σε προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ και ό,τι αυτό συνεπάγεται. Κάθε άλλο παρά πλεονέκτημα αποτελεί η επιβολή ενός καθεστώτος ΝΑΤΟικής επικυριαρχίας και ο περιορισμός της εθνικής κυριαρχίας, που από τα πράγματα επιβάλλεται σήμερα στην Ελλάδα. Για να παίξει η χώρα αυτό το ρόλο στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, δρομολογήθηκε ήδη το κλείσιμο όλων των εκκρεμοτήτων που υπήρχαν και όχι, βέβαια, σε όφελος των εθνικών μας συμφερόντων. Η ελληνική κυβέρνηση, εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα της υποταγής στη ΝΑΤΟική λογική, και προκειμένου, στα πλαίσια του ενδοΝΑΤΟικού ανταγωνισμού με την Τουρκία, να εξασφαλίσει την ενεργοποίηση του Στρατηγείου της Λάρισας, με την ιδιότητα του ΝΑΤΟικού υποστρατηγείου, αποδέχτηκε να τεθεί εκτός άσκησης όλο το Αιγαίο, νησιά, θαλάσσιος και εναέριος χώρος.

Η αποδοχή αυτή δεν είναι, βέβαια, αποσπασματική και δεν αφορά απλά και μόνο τη διεξαγωγή μιας συγκεκριμένης άσκησης, αλλά καθορίζει "ντε φάκτο" και το πλαίσιο λειτουργίας του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου της Λάρισας, νομιμοποιώντας μια κατάσταση, που θέλει τη μετατροπή ολόκληρου του Αιγαίου Πελάγους σε "γκρίζα ζώνη", που θα τη διαχειρίζεται το ΝΑΤΟ, έτσι ώστε οι Αμερικανοί επικυρίαρχοι να ελέγχουν πλήρως την περιοχή και τους δρόμους διέλευσης του πετρελαίου. Το αποτέλεσμα είναι να περιορίζεται η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας, να δρομολογούνται επικίνδυνες - τουλάχιστον - προοπτικές για τα ελληνικά συμφέροντα και να δυναμώνουν οι κίνδυνοι, από την εμπλοκή της χώρας στα τυχοδιωκτικά σχέδια των ιμπεριαλιστών.

Και μπορεί οι κυβερνώντες να παρουσιάζουν ως επιτυχία της χώρας τη διεξαγωγή της άσκησης στην Ελλάδα, αλλά αυτό έχει, τόση σχέση με την αλήθεια, όση ο φάντης με το ρετσινόλαδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ