Σάββατο 27 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
"Θα αποχωρήσουμε όταν ολοκληρωθεί η επιχείρηση"

ΑΓΚΥΡΑ.-

Παρά τις διαμαρτυρίες της Βαγδάτης και τη σκληρή διπλωματική γλώσσα της Μόσχας, οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις συνέχισαν να καταδιώκουν τους Κούρδους αντικαθεστωτικούς του ΡΚΚ, όχι χωρίς απώλειες.

Κατά το Ρόιτερ και το Γαλλικό Πρακτορείο, οι Τούρκοι σκότωσαν 44 Κούρδους μαχητές. Οι συγκρούσεις διεξάγονται στις περιοχές Μετίνα και Ζαπ κοντά στα σύνορα του Ιράκ με τη νοτιοανατολική Τουρκία.

Περίπου 15.000 Τούρκοι στρατιώτες, υποστηριζόμενοι από άρματα μάχης και αεροπορικές δυνάμεις, παίρνουν μέρος στην επιχείρηση αυτή. Το Ανατολή μετέδωσε νωρίτερα χτες ότι τουρκικά αεροπλάνα κατέστρεψαν 10 στρατόπεδα των ανταρτών στο βόρειο Ιράκ.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ισμαήλ Χακί Καρανταγί, είπε πως "η διάρκεια της επιχείρησης δεν είναι γνωστή, αλλά δεν πιστεύω ότι θα κρατήσει πολύ. Θα επιστρέψουμε, όταν η αποστολή ολοκληρωθεί".

Η Μόσχα χτες καταδίκασε την επιχείρηση και ζήτησε από την Τουρκία να διευθετήσει το πρόβλημα των Κούρδων αυτονομιστών με ειρηνικά μέσα.

Το ρωσικό υπουργείο ανακοίνωσε πως "η Ρωσία έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι είναι παράνομες οι ενέργειες που πλήττουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ (...) η ανάγκη να εξαλειφθεί η τρομοκρατία, που καταδικάζουμε αποφασιστικά και χωρίς όρους, δε δικαιολογεί την κατάφωρη παραβίαση των αρχών και των κανόνων του διεθνούς δικαίου".

Στο άλλο "μέτωπο"

Αρκετοί Τούρκοι αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις της τάξης και εκατοντάδες ισλαμιστές που διαδήλωναν χτες στο Ικόνιο (κεντρική Τουρκία) εναντίον του κλεισίματος των θρησκευτικών σχολείων.

Η αστυνομία συνέλαβε περίπου σαράντα διαδηλωτές.

Διαδηλώσεις έγιναν επίσης στην Κωνσταντινούπολη και σε επτά άλλες πόλεις σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το Ανατολή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ