Σάββατο 27 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Απεργία στο "όγδοο θαύμα του κόσμου"

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Την ώρα που ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν μιλούσε από το βήμα του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας για τη σταθερότητα, την ανάκαμψη της οικονομίας και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, στην υπόγεια "πόλη", στην Πλατεία Μανέζ στο κέντρο της Μόσχας, κήρυξαν απεργία οι ηλεκτροσυγκολλητές, οι οποίοι εκτελούν τα έργα εγκατάστασης του ηλεκτρικού εξοπλισμού σε σημαντική οικοδομή. Τη μέρα των 850χρονων της Μόσχας, ο Γιέλτσιν είχε χαρακτηρίσει την πόλη ως το "όγδοο θαύμα του κόσμου". Οσο κι αν φαίνεται παράδοξο, οι άνθρωποι που συντέλεσαν σ' αυτό το "θαύμα" δεν έχουν πληρωθεί από το Μάρτη. Πολλοί εργάτες έχουν έρθει στη Μόσχα από διάφορες πόλεις της χώρας να εργαστούν στο οικοδομικό σύμπλεγμα στην Πλατεία Μανέζ με τη μέθοδο της βάρδιας. Τους είχαν υποσχεθεί "λαγούς με πετραχήλια", αλλά ούτε τους μισθούς δε βλέπουν. Οι εργάτες συγκρότησαν απεργιακή επιτροπή και απαίτησαν από τη Διεύθυνση να ξοφλήσει τα χρέη.

"Είναι εξοργιστικό, ο δήμαρχος της Μόσχας Λουζκόφ μπόρεσε να βρει 500.000 δολάρια να δώσει στον Λουτσιάνο Παβαρότι για την εμφάνισή του στις γιορταστικές εκδηλώσεις των 850χρονων της Μόσχας, 5 δισ. ρούβλια για τη διάλυση των σύννεφων πάνω από την πρωτεύουσα τη μέρα αυτή και να χορηγήσει αστρονομικά ποσά για όλη την εκδήλωση. Οταν, όμως, πρόκειται για τους μισθούς των εργατών, η κυβέρνηση της Μόσχας δεν έχει χρήματα. Οι εργάτες του συμπλέγματος έχουν 6 μήνες να λάβουν τους μισθούς τους. Γι' αυτό η Επιτροπή Μόσχας του ΚΕΚΡ υποστήριξε την απεργία", δήλωσε στο "Ρ" το μέλος του Οργανωτικού Γραφείου, γραμματέας της Επιτροπής Μόσχας και πρόεδρος της "Εργαζόμενης Πρωτεύουσας", Βλαντίμιρ Γκούσεφ.

Επίσης, στη Μόσχα οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων της αμυντικής βιομηχανίας πραγματοποίησαν πικετοφορία στην έδρα της κυβέρνησης. Σε ένδειξη αλληλεγγύης, οι εργαζόμενοι 80 αμυντικών επιχειρήσεων του Νιβοσιμπίρσκ οργάνωσαν πικετοφορία στο κτίριο της περιφερειακής διοίκησης. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έκαναν οι επιστήμονες και οι εργάτες των ομοσπονδιακών πυρηνικών κέντρων της Ρωσίας - Αρζαμάς - 16 και Τσελιάμπινσκ - 70. Ακόμη, συνεχίζουν την απεργία οι εργαζόμενοι στον ενεργειακό τομέα της Πριμόριε... Παντού, από τη Μόσχα έως τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, φουντώνει η οργή των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ