Σάββατο 27 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Ατζέντα" με ολέθριες προτάσεις

Ολέθριες είναι οι προτάσεις της "Ατζέντας 2000" για τους Ελληνες αγρότες και πιο γενικά για τα μεσογειακά αγροτικά προϊόντα. Στο κεφάλαιο που αναφέρεται στη γεωργία, προτείνεται η δραστική μείωση των θεσμικών τιμών σε μια σειρά αγροτικά προϊόντα, η θεαματική μείωση της κοινοτικής στήριξης και η αλλαγή στον τρόπο καταβολής των ενισχύσεων σε βάρος των αγροτών των μεσογειακών χωρών. Το δρόμο αυτό άλλωστε άνοιξαν οι δυσμενείς αναθεωρήσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια, στο βαμβάκι, τα οπωροκηπευτικά και το ρύζι. Το χειρότερο είναι ότι η "Ατζέντα 2000" συνδυάζεται με την ειλημμένη απόφαση των επιτελείων των Βρυξελλών γιαμείωση του αγροτικού πληθυσμού της χώρας από το 22% στο 8%, πράγμα που σημαίνει μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών.

Ολα αυτά γίνονται στα πλαίσια της εξοικονόμησης πόρων, ενόψει της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης την ερχόμενη δεκαετία και της προσαρμογής στο νέο καθεστώς της Παγκόσμιας Αγοράς Εμπορίου (πρώην ΓΚΑΤΤ) από το 2000 και μετά, που απαιτεί μείωση των ενισχύσεων στα αγροτικά προϊόντα και πλήρη απελευθέρωση της παγκόσμιας αγοράς, στην οποία εντάσσονται και οι γεωργικές συναλλαγές. Ειδικότερα στο θέμα της διεύρυνσης, ο στόχος είναι να εξοικονομηθούν πόροι από την "ίδια πίτα" που μοιράζεται για τους "15", ως προενταξιακή ενίσχυση στα νέα κράτη - μέλη. Υπολογίζεται ότι τα ποσά που θα δοθούν από το 1999 μέχρι το 2006 στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, θα φτάσουν τα 3,5 δισ. ECU (περίπου 1,2 τρισ. δραχμές). Εκτός από αυτό όμως επιχειρείται η αναδιανομή των κοινοτικών πόρων σε όφελος των βορείων χωρών.

Επιδοτήσεις που θα ωφελούν τους μεγαλοαγρότες

Αντισταθμιστικά προς τις μειώσεις αυτές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει μια σειρά δράσεων και ενισχύσεων, οι οποίες όμως αφορούν κυρίωςτις πλούσιες χώρες της Βόρειας Ευρώπης και ελάχιστα το φτωχό Νότο. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, στο κείμενο "Ατζέντα 2000", θα προβλέπονται ενισχύσεις και προγράμματα για την ανάπτυξη της υπαίθρου και την ενίσχυση των υποδομών, στις περιφέρειες της ΕΕ. Αυτό βέβαια γίνεται για να απορροφηθούν κατά κάποιο τρόπο οι κραδασμοί από το επερχόμενο βίαιο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών. Ακόμα προβλέπεται να δίνεται η δυνατότητα χορήγησης κρατικών (εθνικών) ενισχύσεων, που δε θα έρχονται σε αντίθεση με τη συμφωνία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εμπορίου. Με βάση τη "φιλοσοφία" αυτή θα καθιερωθεί ένα νέο σύστημα των επιδοτήσεων, που δε θα δίνονται πλέον ανά προϊόν, αλλά θα μετατραπούν σε κατά κεφαλήν επιδοτήσεις (άμεσες εισοδηματικές ενισχύσεις, οι οποίες θα είναι μειωμένες και θα λειτουργούν προς όφελος των μεγαλοαγροτών), ενώ ακόμα για τη χορήγηση των ενισχύσεων θα μπουν αυστηρά χρηματοοικονομικά "πλαφόν".

Μείωση τιμών

Στα πλαίσια αυτά στο κεφάλαιο γεωργία της "Ατζέντας 2000" προτείνεται η μείωση των θεσμικών τιμών από 10% έως 30% σε προϊόντα όπως τα σιτηρά, οι ελαιούχοι σπόροι, το βόειο κρέας και το γάλα και η χορήγηση αντισταθμίσεων, που όμως δεν καλύπτουν της απώλεια, από τη μείωση των τιμών. Το χειρότερο όμως είναι ότι μαζί με την "Ατζέντα 2000" θα περάσουν με δυσμενείς συνέπειες, από ό,τι δείχνουν τα πράγματα, για τους Ελληνες αγρότες και οι αναθεωρήσεις της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ) για τα καπνά, το λάδι και το κρασί.

Πιο ειδικά, για τα προϊόντα που αναφέρεται η "Ατζέντα 2000" προτείνεται μείωση των θεσμικών τιμών κατά 10% στο γάλα, 20% στα σιτηρά και 30% στο βόειο κρέας. Για το αγελαδινό γάλα επίσης προτείνεται να επεκταθεί το ισχύον καθεστώς των ποσοστώσεων μέχρι το 2006, πράγμα που σημαίνει καταστροφή για τους Ελληνες παραγωγούς αγελαδινού γάλακτος και συνέχιση των εισαγωγών από τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Για τα καπνά, επίσης από ό,τι δείχνουν τα πράγματα, το πριμ των παραγωγών θα μειωθεί σημαντικά, αφού προβλέπεται να μπει χρηματικό "πλαφόν" στις ενισχύσεις που θα χορηγούνται και το όλο σύστημα ίσως προσαρμοστεί για τους τύπους, στο να δίνεται η επιδότηση ανάλογα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος. Για το λάδι, όλα δείχνουν ότι το νέο καθεστώς που θα ισχύσει, θα προβλέπει να δίνεται η επιδότηση ανά δέντρο και όχι στην παραγωγή και να καταργηθεί η τιμή παρέμβασης, πράγμα που θα έχει επίσης ολέθριες συνέπειες για τους ελαιοπαραγωγούς της χώρας μας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ