Σάββατο 27 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ούτε δραχμή παραπάνω απ' το κράτος

Αντίθετα, οι δημότες θα φορτωθούν με νέα χαράτσια

Αναφορικά με την "οικονομική ενίσχυση" των νέων ΟΤΑ, από το νομοσχέδιο προκύπτει πως δε θα δοθεί ούτε δραχμή επιπλέον από τα χρήματα που και σήμερα παίρνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πως η σημερινή μιζέρια του θεσμού, οι σημερινοί πόροι του θεσμού, απλά, θα ανακατανεμηθούν.

Ορίζει, βέβαια πως θα ενοποιηθούν κάποιοι "ειδικοί λογαριασμοί" υπουργείων, τα κονδύλια των οποίων πήγαιναν με όχι "ορθολογικούς" τρόπους σε ΟΤΑ και πως τώρα τα ποσά αυτά θα διατίθενται με κάποιο πρόγραμμα. Δεν απαντά όμως στο ερώτημα, αν θα καταργηθούν αυτοί οι "ειδικοί λογαριασμοί" και αν όχι πού θα πηγαίνουν οι πόροι αυτοί, από τη στιγμή που το νομοσχέδιο προβλέπει πως από 21/1/98 απαγορεύεται η χρηματοδότηση των ΟΤΑ απ' αυτούς.

Ταυτόχρονα, πλήρης ασάφεια επικρατεί αναφορικά με τα κριτήρια χρηματοδότησης των νέων ΟΤΑ. Απλά αναμένεται σχετική απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που θα εκδοθεί ύστερα από απόφαση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων.

Βέβαια, η εμπειρία των προηγούμενων χρόνων - με τις αυθαίρετες ερμηνείες νόμων σχετικά με το ποια ποσά πρέπει να δοθούν στο θεσμό και πούως αποτέλεσμα έχουν την αυθαίρετη παρακράτηση 920 δισ. θεσμοθετημένων πόρων της ΤΑ - δείχνει και το δρόμο που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση και στο μέλλον σχετικά με τη χρηματοδότηση των νέων ΟΤΑ.

Επιπρόσθετα, με διατάξεις για τον έλεγχο των λογαριασμών των ΟΤΑ, η κυβέρνηση κάνει σαφή την πρόθεσή της για ακόμα πιο σφικτό έλεγχο στις πράξεις των αιρετών, που ουσιαστικά τείνει να γίνει έλεγχος σκοπιμότητας, εντασσόμενος και αυτός στην προσπάθεια μετατροπής της αιρετής ΤΑ σε άλλο ένα μακρύ χέρι της κεντρικής διοίκησης.

Χαράτσια

Πάντως, η κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο, αποδεικνύει πως θα στηρίξει οικονομικά τους νέους ΟΤΑ. Και αυτό επιβάλλοντας υπέρ των ΟΤΑ τέλος σε ποσοστό 2% στα ακαθάριστα έσοδα: "α) των κάθε είδους μορφής και ονομασίας καταστημάτων στα οποία πωλούνται για κατανάλωση εντός του καταστήματος ή σε πακέτο, φαγητά, ποτά, καφές, αναψυκτικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και γλυκίσματα, εφόσον κατά την άδεια που έχει εκδοθεί διαθέτουν πάγκους ή τραπεζοκαθίσματα εντός ή και εκτός του καταστήματος. β) ζυθοπωλείων και μπαρ ανεξαρτήτως ιδιαίτερης ονομασίας και κατηγορίας. γ) καντινών. "

Στη ρύθμιση υπάγονται και "τα κέντρα διασκέδασης και τα καταστήματα των πιο πάνω περιπτώσεων που λειτουργούν μέσα σε ξενοδοχεία, καθώς και τα οργανωμένα τμήματα σούπερ - μάρκετ, στα οποία πωλούνται έτοιμα φαγητά. Προκειμένου για νυχτερινά κέντρα, αίθουσες χορού και άλλα καταστήματα με ποτά και θέαμα, καφωδεία, κέντρα διασκέδασης (καμπαρέ, νάιτ κλαμπ, κοσμικές ταβέρνες, μπουάτ) και χορευτικά κέντρα με μουσική ηλεκτρόφωνου το τέλος αυτό επιβάλλεται σε ποσοστό 5%". Αυτό το τέλος, δίνεται η ευκαιρία, στα δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια, να επιβάλλεται και σε μια σειρά άλλων καταστημάτων.

Επιπλέον, αυτό "το τέλος βαρύνει τον πελάτη". Το δημότη, δηλαδή, που θα κληθεί να πληρώσει από την τσέπη του, μέσω μιας νέας μορφής έμμεσης φορολογίας, τη λειτουργία των πολυδιαφημισμένων νέων ΟΤΑ.

Εξάλλου, η κυβέρνηση ορίζει πως οι νέοι ΟΤΑ μπορούν να επιβάλλουν διαφορετικά ανταποδοτικά τέλη, ανά δημοτικό διαμέρισμα, "ανάλογα με το λειτουργικό κόστος παροχής των αντίστοιχων εξυπηρετήσεων στους κατοίκους αυτών".

Τέλος, το νομοσχέδιο προβλέπει τη διατήρηση ορισμένων φοροαπαλλαγών και ατελειών για τους κατοίκους μερικών ΟΤΑ, που είναι βέβαιο ότι σύντομα θα καταργηθούν, στο πλαίσιο της άγριας, μονόπλευρης λιτότητας της κυβέρνησης και που διατηρούνται μόνο και μόνο σαν "δόλωμα" για τους κατοίκους των κοινοτήτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ