Σάββατο 27 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Mac Donalds", "Coca-Cola" και "U2"

Με το σήμα της αμερικανικής αλυσίδας φαστ-φουντ "Μακ Ντόναλντς" να κυριαρχεί στην τεράστια σκηνή και την "Κόκα - Κόλα" να έχει το αποκλειστικό δικαίωμα διαφήμισης των προϊόντων της, έγινε χτες το βράδυ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης η πολυδιαφημισμένη και "ως το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός της χώρας μας" συναυλία του ιρλανδέζικου συγκροτήματος "U2". Υπολογίζεται ότι την παρακολούθησαν πάνω από 50.000 άτομα, ενώ μεγάλες οθόνες είχαν στηθεί και σε τέσσερα ακόμη σημεία της πόλης.

Για τις ανάγκες του "τσίρκου" χρησιμοποιήθηκαν: οθόνη επιφάνειας 700 τετραγωνικών μέτρων και βάρους 65 τόνων, ηχητικό σύστημα σκηνής βάρους 300 τόνων και 76 ηχεία. Στη σκηνή, ύψους 20 μέτρων φτιαγμένη από πλεξιγκλάς, υπήρχε ένα τεράστιο λεμόνι με μία ελιά, ύψους 12 μέτρων. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης 5.000 μέτρα φωτεινού σκοινιού, 100 προβολείς, χρωματιστές σφαίρες, χιλιάδες λαμπτήρες κλπ. Φυσικά υπήρχε και η μουσική από τα τέσσερα μέλη του συγκροτήματος. Αλλωστε, το κόστος αυτής της συναυλίας - πρόκλησης είναι 650 εκατομμύρια δραχμές, ποσό που επιβαρύνει τον ελληνικό λαό, καθώς ήδη έχει χρηματοδοτηθεί από τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας με 150 εκατ. το υπουργείο Πολιτισμού με 100 εκατ., τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς με 40 εκατ., ενώ υπάρχει και "άνοιγμα" πολλών ακόμη εκατομμυρίων.

Στη διάρκεια της συναυλίας, που άρχισε τελικά στις 10 το βράδυ, τα μέλη του συγκροτήματος πετούσαν στον κόσμο πλαστικά λεμόνια, ενώ πωλούνταν και.. προφυλακτικά με γεύση λεμονιού. Οσοι εισέρχονταν στο χώρο της συναυλίας και κρατούσαν πλαστικά μπουκάλια νερό υποχρεώνονταν να τα πετάξουν, μετά όμως την είσοδό τους στο λιμάνι μπορούσαν να αγοράσουν παρόμοιο εμφιαλωμένο νερό από τις καντίνες της "Πολιτιστικής". Οι τιμές των διαφόρων αναμνηστικών που πουλούσε η "Πολιτιστική" μέσα στους χώρους της συναυλίας ήταν ιδιαίτερα τσουχτερές. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το μπλουζάκι με το σήμα των "U2" κόστιζε 6.000 δρχ. και το μπρελόκ 2.500. Επίσης, επιτήδειοι πουλούσαν εισιτήρια για τη συναυλία αντί 4.000 προς 15-20.000 δρχ.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι όσα είχε υποσχεθεί η "Πολιτιστική" στην προσπάθεια δημιουργίας "κλίματος", για πεζοδρομήσεις του κέντρου, ειδικές εκπτώσεις στα καταστήματα, δωρεάν μεταφορά του κοινού κλπ, για μια ακόμη φορά έμειναν στη σφαίρα της φαντασίας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ