Σάββατο 27 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΕΚ
Στα σκοτεινά μονοπάτια των πολυεθνικών

Υπογράφηκε χτες η πώληση της Ενωσης στην πολυεθνική εταιρεία ΕΝΙC

Με 25 γραμμές επισημοποιήθηκε χτες το πέρασμα της ΑΕΚ στα σκοτεινά μονοπάτια του πολυεθνικού κεφαλαίου. Η ENIC BV με έδρα την Ολλανδία που ανήκει εξ ολοκλήρου στην "ENIC Plc" η οποία βρίσκεται στο Λονδίνο αγόρασε την ΠΑΕ έναντι 2 δισ. 670 εκατ. δρχ. Ομως σύμφωνα με πληροφορίες θα δημιουργηθεί νέα θυγατρική με έδρα το Λουξεμβούργο... Ετσι μια νέα σελίδα άλωσης από το ξένο κεφάλαιο ανοίγει για τη χώρα μας.

Ταυτόχρονα, η ΑΕΚ αποκολλιέται από την ιστορία και τις ρίζες της, μετατρεπόμενη σ' ένα ακόμα γρανάζι της μηχανής που αποκλειστικό σκοπό έχει το κέρδος. Ενδεικτικός των μύχιων σκέψεων, αλλά και του μέλλοντος που επιφυλάσσουν οι νέοι ιδιοκτήτες, είναι ο τρόπος υπογραφής των συμβολαίων. Προκλητικός αποκλεισμός όλων των δημοσιογράφων, για να έχει την αποκλειστικότητα το συνδρομητικό (δηλαδή πληρώνεις για να δεις) κανάλι...

Οι οικονομικοί στόχοι της πολυεθνικής

Σύμφωνα με παλιότερο δημοσίευμα των "ΤΑΪΜΣ" το "μεγάλο κεφάλι" της πολυεθνικής, Τζόζεφ Λιούις, θα εισχωρήσει στο ποδόσφαιρο. Γιατί; Το εξηγεί ο στενός του συνεργάτης, Λίβι, στο ίδιο δημοσίευμα: "Επιλέξαμε το ποδόσφαιρο γιατί είναι το δημοφιλέστερο σπορ στη Γη και αυτό που φέρνει τα λεφτά"... Οι σχετικές θυγατρικές λοιπόν θα μπουν (ακόμα περισσότερο) είτε ως διαφημιστές, είτε μέσω της συνδρομητικής τηλεόρασης. Η τελευταία είναι και το... λαχείο.

Στο άμεσο μέλλον και στη "γηραιά ήπειρο", μετά τις ΗΠΑ, θα εισβάλει το "pay per view". Πρόκειται για παρακολούθηση συγκεκριμένου αγώνα και όχι "πακέτου παιχνιδιών", όπως είναι σήμερα, έναντι πληρωμής. Θα χρεώνεται δηλαδή ο χρόνος τηλεθέασης... Οπως εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος, οι εμπορικές ομάδες θα έχουν τη "μερίδα του λέοντος" από τα κέρδη. Υπολογίστε λοιπόν τι θ' αποκομίσει κάποιος όταν συμμετέχει ή ελέγχει ομάδα αλλά και σταθμό...

Τα παραπάνω εξηγούν γιατί οι εκπρόσωποι της πολυεθνικής ανέχτηκαν αλλά και πλήρωσαν πολλά, με σκοπό να γίνει η αγοραπωλησία. Σύμφωνα με πληροφορίες εκτός του ποσού για την πλειοψηφία των μετοχών (2,67 δισ. δρχ.) θα δαπανήσουν ακόμα 1 δισ. 200 εκατ. δρχ. για βεβαιωμένα χρέη και περίπου 1,5 δισ. δρχ. για την εφορία. Στις 6 Οκτωβρίου ο ΣΟΕ θα εισπράξει 2,4 δισ. δρχ. και τα υπόλοιπα θα υπάρχουν σε λογαριασμό μέχρι στις 16 Δεκεμβρίου.

Οι διαφορές

Η δουλιά πήγε να χαλάσει αρκετές φορές. Υπήρχαν διαφορές για εκκρεμοδικίες και το ποιος θ' αναλάβει τα βάρη τους, χρέη που προέκυψαν εκτός των βεβαιωμένων και άλλα. Ακόμα και λιγότερο σοβαρά. Χτες στις 7.30 το πρωί, λ.χ., ο Μ. Τροχανάς δήλωσε ότι δεν πουλάει γιατί είχε πληροφορίες πως πίσω από τον εκπρόσωπο της πολυεθνικής, Γρ. Δέδε, βρίσκεται ο Σ. Κόκκαλης που θ' αγοράσει μετά την "κιτρινόμαυρη" ΠΑΕ. Το μεσημέρι ήθελε γραπτή δέσμευση πως με τις δηλώσεις τους οι νέοι ιδιοκτήτες θα τον "προστατέψουν" από αποδοκιμασίες και άλλα.

Ολα όμως ξεπεράστηκαν. Οι μπίζνες είναι μπίζνες. Οσα εμπόδια και να προκύψουν υπερπηδούνται, μπροστά στον κοινό σκοπό. Το χρήμα. Αυτό ας το θυμούνται καλά οι φίλοι της ΑΕΚ, όταν θα κάνουν όνειρα. Ας ξεχάσουν τις ιδέες, τις "σημαίες" και τα συναισθήματα. Τώρα πλέον κινητήριος μοχλός είναι μόνο το κέρδος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η λάμψη των "μεσσιών" ξεθώριασε (1999-01-24 00:00:00.0)
Τα "διαπλεκόμενα συμφέροντα" στην ΑΕΚ (1998-04-12 00:00:00.0)
Παράδοση στο πολυεθνικό κεφάλαιο (1997-09-20 00:00:00.0)
Η οικονομία "αντέχει" αλλά για ρύθμιση χρεών των ΠΑΕ! (1996-12-18 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1996-11-06 00:00:00.0)
Ξεσήκωσε αντιδράσεις (1996-11-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ