Κυριακή 28 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βιβλίο

Προσφορά και διδαχή

Οι προσωπικές βιωματικές "καταγραφές" για πρόσωπα, πολιτικά γεγονότα, την κίνηση των ιδεών, τις πολιτικοκοινωνικές συνθήκες, την ταξική πάλη μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, είναι κάποτε εξαιρετικά πολύτιμες για την ιστοριογραφία, αλλά και ιστορικά ακριβέστερες από ορισμένα, υποτίθεται "επιστημονικά τεκμηριωμένα", ιστοριογραφικά συγγράμματα. Πολλαπλάσια πολύτιμες είναι όταν "φωτίζουν" μιαν ανεξερεύνητη "πτυχή" της χρονικής περιόδου, στην οποία αναφέρονται. Τέτοιο πολύτιμο, με την πληθώρα των πολύπλευρων ιστορικών στοιχείων και φωτογραφικών ντοκουμέντων που περιέχει, αξιέπαινο ως πρωτοβουλία, πρωτότυπο θεματολογικά, βαθύτατα συγκινητικού στόχου, αλλά και ελκυστικά γραμμένο είναι το βιβλίο του αντιστασιακού εκπαιδευτικού Τάκη (Δημ.) Π. Χιουρέα "ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ Από το Φοιτητικό Κίνημα και τη φοιτητική ζωή στην Αθήνα (1931 - 37)".(Το εξέδωσε ο ίδιος: Τ. Χιουρέας, Ευριδίκης 1α, 17671 Καλλιθέα, τηλ. 9560.519).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τ. Χ. προσπάθησε το βιβλίο αυτό να γραφτεί συλλογικά. Δεν ανταποκρίθηκαν, όμως, οι ζώντες παλιοί συμφοιτητές του (σύντροφοί του στην ΟΚΝΕ και συναγωνιστές του). Είναι, λοιπόν, διπλά αξιέπαινος που, έστω και μόνος, τίμησε το μαχόμενο υπό τις αδυσώπητες συνθήκες του βενιζελικού "Ιδιώνυμου" και της μεταξικής δικτατορίας φοιτητικό κίνημα, με πρωτοπόρα δύναμή του την ΟΚΝΕ και τις τότε μαζικές "παραφυάδες" της("Εργατική Βοήθεια", και τη φοιτητική "Αριστερή Παράταξη" που κέρδισε τις εκλογές στο Πανεπιστήμιο ως "Επαναστατική Παράταξη"). Που τίμησε τον Ανθρωπο - Αγωνιστή, "ανασταίνοντας" (με βιογραφικά και προσωπικές του αναμνήσεις από τη φοιτητική και καθημερινή ζωή τους, την πολιτιστική δραστηριότητα, τη φιλία, την παρεϊστικη ψυχαγωγία τους και βέβαια τους μεγάλους, κοινούς αγώνες τους), πρωτοπόρους ήρωες - μάρτυρες του - γεννημένου από τα σπλάχνα του λαού - φοιτητικού κινήματος (λ.χ. Μπελογιάννης, Χ. Μαλτέζος, Γ. Δρακόπουλος, Τ. Κατσαϊτης, Γ. Παναγόπουλος, Γ. Κουτίβας, Ντ. Κλαμπατσέας) και "καταγράφει" πλήθος άλλων επιστημόνων, συντρόφων του (στην ΟΚΝΕ και το ΚΚΕ) με τους κοινούς φοιτητικούς, εκπαιδευτικούς, ταξικούς αγώνες τους, στο Αλβανικό Μέτωπο, στην Εθνική Αντίσταση, στις μεταδεκεμβριανές φυλακές και εξορίες.

Με τις σελίδες του βιβλίου "φωτογραφίζεται" η Αθήνα και η κοινωνία από το '30 και εντεύθεν. Η ιδεολογική διαπάλη των φοιτητικών "πυρήνων" και "τμημάτων" της ΟΚΝΕ, με αντιδραστικές, αλλά αριστερίστικες, οργανώσεις. "Απαθανατίζονται" παραστατικά οι "άγρυπνοι" αγώνες της στην Αθήνα και την επαρχία, οι θυσίες των μελών της και τα διαχρονικά οράματά της.

Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ