Κυριακή 28 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 1998- 2000
Σενάρια φορολογικών και άλλων βαρών

Στον αστερισμό της μονόπλευρης λιτότητας, δηλαδή της άδικης αναδιανομής των εισοδημάτων μέσω του προϋπολογισμού, κινούνται και τα μέτρα της έκθεσης Σπράου για τα δημοσιονομικά, που παραδόθηκε ήδη στο πρωθυπουργικό γραφείο

Σκλήρυνση της πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας και με τη λήψη φορολογικών και άλλων μέτρων, εισηγείται η επιτροπή Σπράου και με την έκθεση για τα δημοσιονομικά, η οποία παραδόθηκε ήδη στο πρωθυπουργικό γραφείο, ενώ - σύμφωνα με πληροφορίες - αντίγραφό της βρίσκεται και στο γραφείο του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Η έκθεση για τα δημοσιονομικά εισηγείται αλλαγές, που "βελτιώνουν" - αλλά προς προς το χειρότερο για τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα - τους όρους αναδιανομής του εθνικού εισοδήματος. Κάνει δηλαδή πιο άδικη την αναδιανομή των φόρων και άλλων εισοδημάτων που εισπράττει το κράτος και στη συνέχεια τα ξοδεύει, μέσω του προϋπολογισμού, για διάφορους σκοπούς.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του "Ρ", η έκθεση για τα δημοσιονομικά (αποτελεί μέρος του 3ετούς μακροχρόνιου προγράμματος λιτότητας που ετοιμάζει κατά παραγγελία του πρωθυπουργού η Επιτροπή Σπράου και απαρτίζεται από διάφορες εκθέσεις) εισηγείται μια σειρά φορολογικά και άλλα μέτρα για την επόμενη τριετία, με στόχο τη μείωση των κρατικών ελλειμμάτων στο ύψος που ορίζει η Συνθήκη του Μάαστριχτ. Η φιλοσοφία και ο χαρακτήρας των προτεινόμενων μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής κινούνται στον αστερισμό ενίσχυσης του ισχύοντος αντιλαϊκού φορολογικού συστήματος. Με τις προτεινόμενες αλλαγές όχι μόνο δεν αλλοιώνονται, αλλά αντίθετα ενισχύονται τα βασικά χαρακτηριστικά του φορολογικού συστήματος της χώρας μας. Ενός συστήματος, που θεωρείται "φορολογικός παράδεισος" για τους Ελληνες και ξένους μεγαλοεπιχειρηματίες (τους κατά Σημίτη έχοντες και κατέχοντες) και ταυτόχρονα "φορολογική κόλαση" για τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα (δηλαδή όλους εκείνους που ανήκουν στην κατηγορία των "μη εχόντων και μη κατεχόντων").

Μεταξύ άλλων η επιτροπή εισηγείται ρυθμίσεις στο ισχύον καθεστώς άμεσης και έμμεσης φορολογίας, καθώς και μέτρα με στόχο μια σημαντική αύξηση των φορολογικών εσόδων.Οπως έλεγε αρμόδιος παράγοντας, τα μέτρα αυτά θα συμβάλουν σε μια αύξηση των φορολογικών εσόδων πολύ πάνω από τον πληθωρισμό,χωρίς όμως να τροφοδοτούν άνοδο του πληθωρισμού. Αν και έχουν καταγραφεί διάφορα σενάρια με τα ποσά και τα ποσοστά αύξησης των φορολογικών εσόδων στην επόμενη τριετία, οι πίνακες με τα ποσά και τα ποσοστά αύξησης των φορολογικών εσόδων δε θα δοθούν στη δημοσιότητα με την έκθεση,αλλά θα παραμείνουν στα συρτάρια των γραφείων του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Μεταξύ των μέτρων, που περιλαμβάνονται στην έκθεση για τα δημοσιονομικά, προτείνονται:

1) Αλλαγές στα φορολογικά κλιμάκια και ισχνή τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, χωρίς όμως αύξηση του αριθμού των κλιμακίων.Οι αλλαγές αυτές δεν προβλέπουν αλλαγές στον αριθμό των κλιμακίων, αλλά στους συντελεστές και υποτιμαριθμοποίηση της κλίμακας, που θα έχουν στόχο την αύξηση των φορολογικών εσόδων με τη φορολογική επιβάρυνση των φορολογουμένων κυρίως με μεσαία και πάνω εισοδήματα. Αρμόδιος παράγοντας έλεγε ότι αποκλείεται το ενδεχόμενο αύξησης του αριθμού των κλιμακίων, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι θα γίνουν αλλαγές τόσο στα κλιμάκια εισοδήματος όσο και στους συντελεστές που θα οδηγούν σε αύξηση των φορολογικών εσόδων.

2) Αλλαγή του τρόπου εγγραφής των φορολογουμένων, καθώς και του χρόνου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.Για παράδειγμα αναφέρθηκε ότι στις προτάσεις της επιτροπής περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Σύντμηση του χρόνου απόδοσης των φόρων (ΦΠΑ, ΦΜΥ κλπ.), που παρακρατούν οι επιχειρήσεις, ώστε το δημόσιο να εισπράττει τους φόρους αυτούς σε πιο μικρά διαστήματα σε σχέση με σήμερα. Για παράδειγμα, η απόδοση του ΦΠΑ, του ΦΜΥ και άλλων άμεσων και έμμεσων φόρων, που παρακρατούνται, να αποδίδονται στο δημόσιο σε μικρότερα χρονικά διαστήματα σε σχέση με σήμερα. Με τον τρόπο αυτό, ανέφερε αρμόδιος παράγοντας, θα περιοριστεί το φαινόμενο υπεξαίρεσης - ιδιοποίησης φόρων από επιχειρήσεις.
  • Καθιέρωση χωριστού ΑΦΜ για τον κάθε σύζυγο, προφανώς με απώτερο στόχο την αύξηση των φορολογικών εσόδων.
  • Υποχρεωτική συμπλήρωση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος από λογιστικά γραφεία και την άμεση πληρωμή του φόρου εισοδήματος που προκύπτει, όπως αυτός θα υπολογίζεται από τα λογιστικά γραφεία. Οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, έλεγε αρμόδιος παράγοντας, θα αποστέλλονται κατευθείαν στο ΚΕΠΥΟ και δε θα είναι υποχρεωμένος ο φορολογούμενος να περιμένει στην ουρά, όπως γίνεται κάθε χρόνο στις εφορίες όλης της χώρας το δίμηνο Φλεβάρης - Μάρτης. Με τον τρόπο αυτό, εξηγούσε ο ίδιος παράγοντας, μπορεί ο φορολογούμενος να επιβαρύνεται με ένα ποσό 20.000-30.000 δραχμές που θα πληρώνει στο λογιστικό γραφείο για τη συμπλήρωση της δήλωσης (εξετάζεται ακόμη και η δυνατότητα να αφαιρείται η δαπάνη αυτή από το φορολογητέο εισόδημα ή ακόμη και να εκπίπτει από τον πληρωτέο φόρο), θα μπορέσει το προσωπικό των εφοριών να ασχοληθεί με ουσιαστικό και σε βάθος έλεγχο των φορολογουμένων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
  • Σύνδεση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) με το μητρώο του ΙΚΑ.
  • Αυστηρότερες ποινές, για περιπτώσεις κρουσμάτων διαφθοράς, φοροδιαφυγής και φοροκλοπής. Αυτό είναι κάτι που επαναλαμβάνεται - σαν πρόθεση - κάθε χρόνο, χωρίς όμως αποτελέσματα, καθώς το επίκεντρο της προσοχής όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων ήταν και παραμένει η αναζήτηση της φοροδιαφυγής και η εξάντληση της αυστηρότητας στην επιβολή κυρώσεων μόνο σε μικροφοροφυγάδες. Αντίθετα, εκεί που ανθεί η φοροδιαφυγή, η φοροκλοπή και η διαφθορά, αυτό δεν οφείλεται στην ανυπαρξία νόμων, η κυβέρνηση κλείνει - στην ουσία - τα μάτια, καθώς δεν υπήρξε σήμερα η απαιτούμενη πολιτική βούληση να εφαρμοστούν οι κυρώσεις των νόμων και να γίνουν οι απαιτούμενες ρήξεις.
  • Να γίνει πιο ανταγωνιστικό το ισχύον φορολογικό σύστημα - δηλαδή να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση στα κέρδη των επιχειρήσεων - με διάφορες ρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων και η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων.

Η έκθεση για τα δημοσιονομικά - που παραδόθηκε ήδη στο πρωθυπουργικό γραφείο (σύμφωνα με πληροφορίες αντίγραφό της κοινοποιήθηκε στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου) - έρχεται να συμπληρώσει την πρώτη έκθεση της επιτροπής για την εισοδηματική πολιτική και τον πληθωρισμό, που δημοσιοποιήθηκε από τον ίδιο τον καθηγητή Γ. Σπράο, που εισηγούνταν εισοδηματική πολιτική μείωσης των μισθών και αύξησης των κερδών, καθώς και την έκθεση για το συνταξιοδοτικό και τα ασφαλιστικά ταμεία, που επίσης διέρρευσε σε μερίδα του Τύπου και στην ουσία εισηγείται το ξήλωμα εργατικών κατακτήσεων με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων κλπ.

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ