Κυριακή 28 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
Αυτό το έκτρωμα δεν πρέπει να περάσει

Σάλο προκάλεσε, ήδη, στην ύπαιθρο η αποκάλυψη των λεπτομερειών του εκτρωματικού νομοσχεδίου "Καποδίστριας", περί αναγκαστικών καταργήσεων δήμων και κοινοτήτων. Και αυτό χωρίς ακόμα να δημοσιοποιηθεί το χωροταξικό σκέλος του νομοσχεδίου. Αυτό, δηλαδή, που ορίζει ποιοι συνενώνονται με ποιους και το οποίο καταρτίζεται με στόχο να αναδείξει στις δημοτικές εκλογές του '98, σχεδόν παντού, το ΠΑΣΟΚ ως πρώτη δύναμη.

Το θεσμικό πλαίσιο του νομοσχεδίου έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή σε αιρετούς και κατοίκους, καθώς στο σκέλος που αφορά ζητήματα δημοκρατίας, με τους περιορισμούς που θέτει, αποκλείει την αναλογική αντιπροσώπευση. Αποκλείει την κάθοδο στον εκλογικό στίβο ανεξάρτητων υποψηφίων και κάνει επικίνδυνα δύσκολη την κατάρτιση ψηφοδελτίων, λόγω του τεράστιου αριθμού υποψηφίων που προβλέπει για δημάρχους, δημοτικούς συμβούλους, προέδρους Τοπικών Συμβουλίων, τοπικούς συμβούλους και παρέδρους.

Επιπλέον, στο οικονομικό μέρος αποδεικνύει πως οι νέοι ΟΤΑ δεν πρόκειται να χρηματοδοτηθούν ούτε με μια δραχμή επιπλέον από τις ελάχιστες που και σήμερα παίρνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ακόμα πως η στήριξη των νέων ΟΤΑ θα πέσει για άλλη μια φορά στις πλάτες των δημοτών, που θα κληθούν να πληρώσουν μεγάλα ποσά, μέσω της έμμεσης φορολογίας και δημοτικών χαρατσιών.

Αναφορικά με το ποιοι συνενώνονται με ποιους, πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση σκοπεύει τελικά να καταλήξει σε έναν αριθμό δήμων και κοινοτήτων, 1.100 με 1.200. Οι πληροφορίες αυτές συνδυάζονται με παλαιότερες, που διέρρεαν από το κυβερνητικό στρατόπεδο και ήθελαν την κυβέρνηση να καταθέτει το νομοσχέδιο στη Βουλή, στη "σκληρή" του μορφή. Αυτή, δηλαδή, που προέβλεπε τη σύσταση περίπου 900 νέων ΟΤΑ. Και αυτό για να φανεί η κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, ότι υποχωρεί ελαφρώς μπροστά στις αντιδράσεις και να αυξήσει, σε μικρό βαθμό, τον αριθμό των ΟΤΑ, με σκοπό φτάσουν τους 1.200.

Το σκηνικό, που διαμορφώνεται, δείχνει, εκτός των άλλων και την προσπάθεια της κυβέρνησης να φανεί ότι αποδέχεται τις "διαφορετικές" απόψεις του ΣΥΝ για τον αριθμό και τον τρόπο των αναγκαστικών συνενώσεων. Να φανεί ότι προχωρά σε "διόρθωση" του εξαμβλωματικού νομοσχεδίου της, προκειμένου να μειώσει τις "αντιρρήσεις" που εκφράζει το πολιτικό δεκανίκι της και να διευκολύνει έτσι την προαποφασισμένη κοινή κάθοδο στις επερχόμενες εκλογές.

Πέρα, όμως, από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, η βδομάδα που έρχεται θα κυριαρχηθεί από δεκάδες συγκεντρώσεις που γίνονται ανά νομό με αντικείμενο ακριβώς την έκφραση της κατηγορηματικής αντίθεσης των κατοίκων της επαρχίας στα σχέδια που οδηγούν, ουσιαστικά, σε ερήμωση την ύπαιθρο.

Οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν σ' αυτή τη φάση με πανελλαδική κινητοποίηση και συγκέντρωση στις 9 Οκτώβρη στο κέντρο της Αθήνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ