Κυριακή 28 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Συνέδριο για τη στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων

Με πρωτοβουλία του προέδρου της Επιτροπής για την Αμυνα της Κρατικής Δούμας, στρατηγού Λεβ Ρόχλιν, πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα το Σάββατο, 20 Σεπτέμβρη, στο Κοινοβουλευτικό Κέντρο της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το ιδρυτικό Συνέδριο του κοινωνικού κινήματος στήριξης του στρατού, της αμυντικής βιομηχανίας και της στρατιωτικής επιστήμης. Στις εργασίες του Συνεδρίου συμμετείχαν οι ηγέτες όλων σχεδόν των κομμάτων και κινημάτων της αντιπολίτευσης, μεταξύ τους οι Γκενάντι Ζιουγκάνοφ (ΚΚΡΟ), Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι (ΦΔΚΡ), Σεργκέι Μπαπούριν (Ρωσική Παλλαϊκή Ενωση), οι γνωστοί στρατηγοί Αλμπέρτ Μακασόφ, Βαλεντίν Βαρένικοφ κ.ά. Με την ευκαιρία αυτού του γεγονότος ο Τύπος της αντιπολίτευσης δημοσίευσε υλικά για την κατάσταση στις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας. Επομένως, η πρωτοβουλία του υπό δυσμένεια στρατηγού Ρόχλιν, ο οποίος είναι μέλος της ΚΟ του κόμματος "Σπίτι μας - η Ρωσία", στην Κρατική Δούμα βρήκε ευρεία υποστήριξη, τόσο από τα αριστερά, όσο και τα δεξιά. Ακόμα και ο πρώην "σωματοφύλακας" του Μπορίς Γιέλτσιν, συγγραφέας των σκανδαλωδών απομνημονευμάτων "Μπορίς Γιέλτσιν: από την αυγή στη δύση", Αλεξάντρ Κορζακόφ, που κάθε άλλο παρά αντιπολιτευόμενος μπορεί να θεωρηθεί, κλήθηκε και παραβρέθηκε στο Συνέδριο.

Κύριο θέμα της ημερήσιας διάταξης, της εισήγησης που παρουσίασε ο Ρόχλιν, καθώς και των ομιλιών των αντιπροσώπων, ήταν, φυσικά, η άθλια κατάσταση του στρατού. Ο Ρόχλιν δήλωσε, μάλιστα, ότι σκοπεύει να αναγκάσει τον Γιέλτσιν να παραιτηθεί, αλλά με ειρηνικές, συνταγματικές ενέργειες. Οπως φαίνεται, ο στρατηγός δεν προτίθεται να περάσει στην αριστερή πτέρυγα και αυτό φάνηκε όταν στην έναρξη του Συνεδρίου ένα μέρος των αντιπροσώπων ζήτησε να αντικατασταθεί η τρίχρωμη ρωσική σημαία, που ήταν αναρτημένη στη σκηνή, με την κόκκινη σημαία της ΕΣΣΔ, ο στρατηγός είπε ότι το κτίριο ανήκει στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση και παρακάλεσε τους αντιπροσώπους να μη χαλάσουν το Συνέδριο. Το Συνέδριο υιοθέτησε Προγραμματική Διακήρυξη και το Καταστατικό και εξέλεξε τα καθοδηγητικά όργανα του νέου κινήματος, το οποίο θα αφιερώσει τη δράση του στην υπεράσπιση του στρατού.

Πράγματι, η κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων είναι δεινή και έχει ανάγκη από υποστήριξη. Θα πετύχει άραγε ο Ρόχλιν την παραίτηση του Προέδρου Γιέλτσιν; Ανακύπτουν πολλά ερωτήματα και όχι τυχαία. Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί αρκετές κοινωνικές οργανώσεις για την υπεράσπιση των Ενόπλων Δυνάμεων, κάθε φορά και με νέο ηγέτη: Ενωση Αξιωματικών, Ενωση Σοβιετικών Αξιωματικών, Πανρωσική Στρατιωτική Συνέλευση, αλλά ουσιαστικά αποτελέσματα η δραστηριότητά τους δεν επέφερε.

Επομένως, δεν αποκλείεται η πιθανότητα ο Ρόχλιν να συγκρότησε το κίνημα αυτό με μακρά σκόπευση τις προεδρικές εκλογές του 2000. Πήρε μέρος στον πόλεμο στην Τσετσενία, ήρθε τρίτος στην εκλογική λίστα του κόμματος του πρωθυπουργού Βίκτορ Τσερνομίρντιν "Σπίτι μας - η Ρωσία" στις βουλευτικές εκλογές για την Κρατική Δούμα το 1995, έφερε πολλές ψήφους στην παράταξή του. Η "ανάδειξή" του μπορεί να ακολουθήσει το δοκιμασμένο από τον Γιέλτσιν, τον Λέμπεντ και άλλους πολιτικούς σχήμα: δριμύτατη κριτική εναντίον του καθεστώτος, της εξουσίας, ρήξη μ' αυτή, δυσμένεια, επιθέσεις του Τύπου και, να, το φωτοστέφανο του "μάρτυρα", κυνηγημένου από τους κυβερνώντες, είναι έτοιμο. Και οι ψήφοι των ψηφοφόρων στις μελλοντικές εκλογές στην τσέπη. Είναι πιθανό κι ένα άλλο σενάριο. Η δυσαρέσκεια στις Ενοπλες Δυνάμεις μεγαλώνει συνεχώς και, για να κρατηθούν υπό τον έλεγχο και να μην επιτραπεί να στρέψουν τις λόγχες κατά του καθεστώτος, δημιουργείται υπό την αιγίδα και την επιτήρηση της εξουσίας ένα νέο "αντιπολιτευτικό" κίνημα, φυσικά, με τους πιο ευγενικούς σκοπούς - την υπεράσπιση του Ρώσου στρατιώτη και αξιωματικού, την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας. Από τη μια μεριά, το καθεστώς είναι εξασφαλισμένο από τις ανεπιθύμητες ακρότητες και από την άλλη, θα καμφθούν τα πνεύματα χωρίς καμία έκρηξη. Πάντως, το ερώτημα πολλών παρατηρητών, αν ο Ρόχλιν θα γίνει ο Ρώσος στρατηγός Ντε Γκολ, παραμένει ανοιχτό και ο χρόνος θα απαντήσει σ' αυτό.

Οργή στο Κρεμλίνο

Η δήλωση του Λεβ Ρόχλιν από το βήμα του ιδρυτικού Συνεδρίου, ότι βασικός στόχος του κινήματος είναι η παραίτηση του Προέδρου Γιέλτσιν και η υποστήριξη αυτού του αιτήματος από τους συνέδρους και από τις πατριωτικές δυνάμεις, προκάλεσε την οργή των ενοίκων του Κρεμλίνου. Ετσι, μπήκε και πάλι το θέμα της απομάκρυνσης του στρατηγού από τη θέση του προέδρου της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για την Αμυνα. Από την άλλη μεριά, μιλώντας στο ίδιο Συνέδριο, ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, επέκρινε δριμύτατα τον Γιέλτσιν, χαρακτηρίζοντάς τον ως "ηγέτη συμμορίας": "Η χώρα δεν έχει σήμερα Πρόεδρο. Εχει έναν αρχηγό, που στην ουσία είναι επικεφαλής ενός καθεστώτος και δε σέβεται τη βούληση των ψηφοφόρων και του λαού". Ο Γιέλτσιν εξοργίστηκε και τη Δευτέρα, 22 Σεπτέμβρη, στη συνάντησή του με τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών Ανατόλι Κουλικόφ "να καλέσει στην τάξη εκείνους που από το βήμα φώναζαν ότι εδώ υπάρχει μια συμμοριτική ηγεσία". Η σκληρή απάντηση του Γιέλτσιν μεταδόθηκε στις βραδινές ειδήσεις απ' όλα τα τηλεοπτικά κανάλια, συμπληρωμένη με το αυστηρό σχόλιο στο μπρίφινγκ του γραμματέα Τύπου του Κρεμλίνου, Σεργκέι Γιαστζέμπσκι: "Θεωρώ ότι ο Μπορίς Νικολάγεβιτς επέδειξε, μάλιστα, υπερβολική διπλωματική λεπτότητα, αναφερόμενος στη δήλωση του Ζιουγκάνοφ. Σε καμιά χώρα και σε κανένα καθεστώς η πολιτική αναίδεια δεν υπήρξε μέσο επίτευξης της συναίνεσης! Αν ο κ. Ζιουγκάνοφ, όπως βεβαιώνει, ενδιαφέρεται για τη διοργάνωση "στρογγυλής τραπέζης", τότε οφείλει και να συμπεριφέρεται ανάλογα με τη "στρογγυλή τράπεζα", και όχι σαν σε μπιραρία, και, μάλιστα, όχι πρώτης ποιότητας".

Οπως φαίνεται, το πνεύμα του ιδρυτικού Συνεδρίου, οι εκκλήσεις του Ρόχλιν και η απρόσεκτη φράση του Ζιουγκάνοφ λες και ήρθαν στην ώρα τους. Το καθεστώς αρπάχτηκε από την ευκαιρία για να αποπέμψει τον επικίνδυνο Ρόχλιν και να παρεμποδίσει τη "στρογγυλή τράπεζα", εμπνευστής της οποίας είναι το ΚΚΡΟ. Σχετικά μ' αυτό, επίθεση εξαπέλυσε ο Αλεξάντρ Σόχιν, πρόεδρος της ΚΟ στην Κρατική Δούμα του κυβερνητικού κόμματος "Σπίτι μας - η Ρωσία", μέλος του οποίου είναι ο Ρόχλιν.

"Ο στρατηγός Ρόχλιν κατόρθωσε να παίξει το ρόλο του κριού - προβοκάτορα και κατάφερε να προκαλέσει τους κομμουνιστές και τον Γκενάντι Ζιουγκάνοφ να προβούν σε απρεπείς δηλώσεις κατά του αρχηγού του κράτους. Η υπερβολική πολιτικοποίηση και ο εξτρεμισμός του πολιτικού κινήματος του Ρόχλιν εμποδίζουν την Επιτροπή για την Αμυνα, εμποδίζουν τη συμμετοχή στη στρατιωτική μεταρρύθμιση, θεωρούμε ότι έχουμε ένα πρόσθετο επιχείρημα να θέσουμε το ζήτημα της αντικατάστασής του", είπε ο Σόχιν.

Σε σχέση με τα παραπάνω, ο πρόεδρος της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για την Ασφάλεια, Βίκτορ Ιλιούχιν, παρατήρησε: "Σήμερα δε διεξάγουν πόλεμο ενάντια σ' αυτά που συμβαίνουν στη χώρα, αλλά εναντίον του ανθρώπου που έθεσε αυτό το πρόβλημα. Είναι απρεπές και θέλω να πω ότι είναι ζήτημα αν η πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας "Σπίτι μας - η Ρωσία" θα περάσει στη συνεδρίαση της Ολομέλειας. Πάντως, δε θα πάρουν πάνω από τις μισές ψήφους".Και κάτι το ενδιαφέρον. Την Τρίτη, 23 Σεπτέμβρη, μόνο η εφημερίδα "Ρούσκι Τελεγκράφ" αναφέρθηκε στην εντολή του Γιέλτσιν για τις δηλώσεις του Ζιουγκάνοφ. Οι περισσότερες σχολίασαν τη γραπτή εντολή του Γιέλτσιν προς τον υπουργό Εσωτερικών, τον γενικό εισαγγελέα και το διευθυντή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας να συστήσουν εξεταστική επιτροπή για τη διερεύνηση της κατάστασης στην πόλη Λένινσκ - Κουζνέτσκι, ειδικότερα, της δράσης του δημάρχου της, που κατηγορείται για τη συγκρότηση ισχυρής μαφιόζικης δομής. Οι σκληρές δηλώσεις κατά του Ζιουγκάνοφ ούτε καν αναφέρονται.

Ναντιέζντα ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ