Τετάρτη 1 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πολιτισμός και Αριστερά

Η Αριστερά στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο, εκτός από τον σημαντικότατο κοινωνικό της ρόλο, έπαιξε και έναν ισοδύναμα καθοριστικό πολιτιστικό ρόλο.

Πόσοι άνθρωποί της σε εξορίες και φυλακές δεν έμαθαν να διαβάζουν, να ακούνε, να βλέπουν, να σκέφτονται σωστά.

Πόσοι καλλιτέχνες δεν πέρασαν από αυτό το κοινωνικό πανεπιστήμιο που λέγεται Αριστερά, άσχετα εάν αργότερα το εγκατέλειψαν.

Ολος ο δημοκρατικός επαναστατικός οίστρος του έργου τους από τα σπλάχνα της είναι βγαλμένος.

***

Η Αριστερά έδωσε το σώμα και το αίμα της στο πολιτιστικό κίνημα της Εθνικής Αντίστασης και αργότερα στην πολιτιστική δεκαετία του '60.

Εδωσε τα όνειρά της στον νεαρό Μάνο Χατζιδάκι, που οργανώνεται στην ΕΠΟΝ Παγκρατίου και μετέχει σε διαδηλώσεις των Δεκεμβριανών.

Η Αριστερά οδήγησε: Το χέρι του Γιάννη Ρίτσου για να γράψει αριστουργηματικά λαϊκοεπικά ποιήματα, τις νότες του Μίκη Θεοδωράκη για να συνθέσει τη "Ρωμιοσύνη" και άλλα σημαντικά του έργα, το ερμηνευτικό πάθος του Μάνου Κατράκη να δημιουργήσει αξεπέραστες παραστάσεις.

Ο κατάλογος των δημιουργών, καλλιτεχνών, που μετάλαβαν από το κοινωνικά φωτισμένο πνεύμα της Αριστεράς είναι μεγάλος, τόμος ολόκληρος.

***

Σήμερα η σύγχρονη αριστερή σκέψη είναι πυξίδα στις τρικυμίες του καιρού. Αναμμένος προβολέας στους ομιχλώδεις δρόμους της αδικίας, κασμάς, βιολί, κομπιούτερ, πεντάγραμμο.

"Κρατώντας όχι μονάχα τον κασμά, όχι μονάχα τα σίδερα, μα και μια πένα, μπορείς να κάνεις τη δουλιά ενός αληθινού εργάτη, και μάλιστα μια δουλιά τόσο υπεύθυνη, που ν' αντιπροσωπεύει την εργατική τάξη ολόκληρη, όχι με τη στενή έννοια, αλλά με την έννοια του κάθε εργαζόμενου ανθρώπου. Αλλος γράφει, άλλος διαβάζει, άλλος παίζει πιάνο, άλλος βιολί, άλλος ζωγραφίζει". Αυτά έλεγε πριν χρόνια ο Γιάννης Ρίτσος σε μια συζήτηση με το προσωπικό του "Ριζοσπάστη".

Σήμερα ο κάθε αριστερός δημιουργός, καλλιτέχνης, κρατώντας μια πένα, ένα πινέλο, ένα μουσικό όργανο, μια κάμερα, μια παρτιτούρα, μπορεί να κάνει μια δουλιά υπεύθυνη που να απευθύνεται και να αντιπροσωπεύει την εργατική τάξη.

Γιώργος ΜΗΝΑΣ

Συνθέτης - καθηγητής


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ