Πέμπτη 2 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΛΕΝΗΣ ΧΩΡΕΑΝΘΗ
"Νύχτες της βροχής"

Η γνωστή άξια ποιήτρια Ελένη Χωρεάνθη στη συλλογή "Νύχτες της βροχής" περιλαμβάνει 14 κείμενα (πεζά και ποίηση) που αναφέρονται σε ιστορικά πρόσωπα και όχι μόνο. Καλυμμένη η ίδια η δημιουργός κάτω από τη μάσκα της Ηλέκτρας ή της Εκάβης, ξεσπάει σ' ένα χείμαρρο καταγραφής γεγονότων, εικόνων, διαμαρτυριών, απολογίας, απολογισμού.

Σε μια συνεχή ροή πεζού κειμένου ποιητικά δοσμένου, εντάσσει ποιητικές φόρμες που παίζουν το ρόλο χορικών, ώστε η μαγεία της αρχαιοπρεπούς γλώσσας να εκπέμπει φως και μύρο.

Η ποιήτρια γνωρίζει πολύ καλά τη γλώσσα και τη μεταχειρίζεται με άνεση σε όλη την γκάμα της λεκτικής προσαρμογής. Ωστόσο, ο στοχασμός και η ανασφάλεια του δημιουργού που περιπλέκεται στο παιχνίδι αυτό, καθιστούν λίγο απρόσιτο το κείμενο στον απλό αναγνώστη.

"Οι Νύχτες της Βροχής" συχνά θολώνουν το τοπίο και τα νοήματα συνθλίβονται κάτω από το βάρος της τεχνικής. Μια τεχνικής άρτιας, όσον αφορά την επιλογή των λέξεων, του ρυθμού, των στίχων, της μουσικότητας. Η συνισταμένη της επεξεργασίας και της απόδοσης αποβαίνει κάποτε δυσβάσταχτη στον αμύητο αναγνώστη. Ομως τόσο τα πεζά όσο και τα ποιήματα είναι καρποί πλούσιας έμπνευσης, με υψηλούς στόχους. (Εκδόσεις "Εριφύλη",Ιπποκράτους 65).

Ανθής Μαρωνίτη"Λίγο πριν κόψει το Χαμόγελο"

ΗΑνθή Μαρωνίτη κάνει το πρώτο της βήμα στον ποιητικό χώρο, με τον άρτιο εκδοτικά τόμο "Λίγο πριν κόψει το Χαμόγελο". Πρόκειται για αφαιρετική ποίηση, σε σωστές αναλογίες έμπνευσης και απόδοσης. Λόγος δουλεμένος, απλός, καθαρός με νοήματα σαφή. Η φωνή της ανθρώπινη, δεν περιέχει περιττά σχήματα που θα καθιστούσαν την ποίησή της δυσνόητη ή απρόσιτη. Αντιμετωπίζει με προσωπικό τρόπο τα καθημερινά βιώματα και αντλεί τη θεματική της μέσα από έναν κόσμο απλό, συναισθηματικά φορτισμένο. Χαιρετίζουμε σαν καλή αρχή τη συλλογή της. (Εκδόσεις "Αγρα").

Φαίδρα ΖΑΜΠΑΘΑ - ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ