Παρασκευή 3 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αμερικανικοί εκβιασμοί

Η Ουάσιγκτον υιοθετεί τις τουρκικές αιτιάσεις περί ελληνικού "θερμοκηπίου" της διεθνούς τρομοκρατίας, απαιτώντας ταυτόχρονα υποχωρήσεις από την Ελλάδα για να υπάρξει ελληνοτουρκική προσέγγιση

Οι Αμερικανοί, ως κοινοί εκβιαστές, κλιμακώνουν τις πιέσεις τους, απαιτώντας από την Αθήνα να συμβιβαστεί με την ιδέα, πως αποτελεί δεύτερη επιλογή τους - μετά την Τουρκία - για την πρακτόρευση των συμφερόντων τους στην περιοχή. Ετσι, λοιπόν, η Ουάσιγκτον διαμήνυσε για μια ακόμη φορά, πως η Αθήνα "οφείλει" να βοηθήσει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας και να προσεγγίσει με "ρεαλισμό" τις ΝΑΤΟικές προτάσεις για εγκατάσταση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Τις απαιτήσεις αυτές επανέλαβε την περασμένη Τρίτη, στις συναντήσεις του με την ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών Μ. Γκρόσμαν.

Ταυτόχρονα με τις επαφές αυτές, και προφανώς για να υπάρξει ένα ισχυρό μήνυμα προς την Αθήνα, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών υιοθέτησε πλήρως το δημοσίευμα της "Ομπσέρβερ", που παρουσιάζει την Ελλάδα ως "θερμοκήπιο" της διεθνούς τρομοκρατίας. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μ. Γκρόσμαν, χτες, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΝΔ, δήλωσε πως συζήτησε με τον Θ. Πάγκαλο και άλλα κυβερνητικά στελέχη, εκτός από τα Ελληνοτουρκικά και το Αιγαίο, και το θέμα της τρομοκρατίας.

Ερωτηθείς για τις προχτεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απάντησε ότι ο εκπρόσωπος αντιμετώπισε σωστά το θέμα. Οι ομάδες αυτές, πρόσθεσε, αναφερόμενος στο PKK, ERNK (πρώην "Ντεβ Σολ") και "17Ν", τις οποίες εμείς θεωρούμε ως τρομοκρατικές, πρέπει να αντιμετωπιστούν. Τόνισε μάλιστα ότι η ελληνική κυβέρνηση και η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχουν κοινή θέση ότι πρέπει να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία, προφανώς έτσι όπως την ορίζουν οι ΗΠΑ.

Αναφερόμενος στη διαβαλκανική διάσκεψη κορυφής στην Κρήτη, προεξόφλησε συνάντηση Σημίτη - Γιλμάζ, λέγοντας ότι τότε υπάρχει μια ευκαιρία να υπάρξει πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και θα υπάρξει.

Ερωτηθείς για τη θέση των ΗΠΑ απέναντι στην κρίση των Ιμίων, δήλωσε ότι πάγια θέση των ΗΠΑ είναι η παραπομπή της "διαφοράς" στη Χάγη ή σε άλλο κοινά αποδεκτό μηχανισμό επίλυσης διαφορών.

Μια μέρα νωρίτερα, στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου για το πρόσφατο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας "Ομπσέρβερ", δήλωσε: "Οπως επισημαίνει η σχετική αναφορά στην τελευταία έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να ανέχεται την επίσημη παρουσία στην Αθήνα γραφείων δυο τρομοκρατικών οργανώσεων, του ERNK, πολιτικής πτέρυγας του PKK, και του Revolutionary People's Liberation Party Front, παλαιότερα γνωστής ως Dev Sol. Η τελευταία οργάνωση είναι υπεύθυνη για τη δολοφονία δυο Αμερικανών επιχειρηματιών στην Τουρκία. Η ελληνική κυβέρνηση είναι σαφώς ενημερωμένη για την ανησυχία μας. Γνωρίζουμε επίσης την πρόσφατη καταγγελία από ένα αυτοαποκαλούμενο πρώην μέλος του PKK για την εμπλοκή αξιωματούχων της ελληνικής κυβέρνησης στην τρομοκρατική δραστηριότητα του PKK. Δεν έχω πληροφορίες, αλλά την εξετάζουμε καθώς λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη όλες τις πληροφορίες αυτού του είδους.

Ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικές με τις αμερικανικές τοποθετήσεις, χαρακτήρισε "εύλογο το ενδιαφέρον και την ευαισθησία που δείχνουν οι ΗΠΑ στα θέματα τρομοκρατίας. Αλλωστε, πρόσθεσε ο Δ. Ρέππας, πριν από ενάμιση χρόνο, οι ΗΠΑ επλήγησαν από μια τέτοια τρομοκρατική ενέργεια και υπήρξαν πάρα πολλά θύματα, απ' όσο γνωρίζετε. Εμείς έχουμε συνεργασία, επειδή ακριβώς είναι σταθερή η βούλησή μας να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο αυτό, το οποίο "ανθεί" σε όλο τον κόσμο".

Καραμανλής - Γκρόσμαν

Ο Αμερικανός βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών, Μ. Γκρόσμαν, συναντήθηκε χτες με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κ. Καραμανλή, δίνοντας έτσι μια θαυμάσια αφορμή για ανταλλαγή του γνωστού χαρτοπόλεμου μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Κ. Καραμανλής σε δηλώσεις του επισήμανε:

"Εκείνο που παρατηρούμε είναι πως η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζει να κλιμακώνεται". Ο πρόεδρος της ΝΔ στις δηλώσεις του υποστήριξε πως αυτό "σημαίνει ότι η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, των υποχωρήσεων και της μονομερούς διαλλακτικότητας, δεν οδηγεί πουθενά". Ο Κ. Καραμανλής χαρακτήρισε αυτή την πολιτική "αποσταθεροποιητική" και επισήμανε, επίσης, πως η πολιτική των "υποτιθέμενων ίσων αποστάσεων" που ακολουθούν οι ΗΠΑ δε βοηθά την κατάσταση.

Στον πρόεδρο της ΝΔ απάντησε με γραπτή του δήλωση ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας: "Προκαλεί έκπληξη και θλίψη το γεγονός ότι ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά τη συνάντησή του με τον αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης κ. Γκρόσμαν, προέβη σε δηλώσεις για τα εθνικά θέματά μας, προκειμένου να κατηγορήσει την ελληνική κυβέρνηση. Λυπούμαστε, γιατί κεκτημένη αντιπολιτευτική σκοπιμότητα τον οδηγεί να κατακρίνει την εξωτερική πολιτική της χώρας, ανάγοντας τις δικές του φαντασιώσεις σε πολιτική της κυβέρνησης".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ