Παρασκευή 3 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εψαχνε τους συναδέλφους του!

Αρνούνται κατηγορηματικά τα ανώτατα στελέχη της αστυνομίας και η ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης ότι υπάρχει οποιαδήποτε σκέψη για ανασύσταση του περιβόητου "Συνδικαλιστικού" της Ασφάλειας και επιχειρούν να δώσουν την εντύπωση ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, με δράστη έναν... αφελή αστυφύλακα, που "χάθηκε", ενώ είχε τοποθετηθεί για μέτρα τάξης έξω από το κτίριο στο οποίο συνεδρίαζαν τα στελέχη της ΕΣΑΚ.

Ο αστυφύλακας, όμως, όπως είναι γνωστό, πιάστηκε στα πράσα, μέσα στην αίθουσα της "Πανηπειρωτικής" και στην αρχή απέφυγε να δηλώσει την ιδιότητά του. Οταν είδε ότι δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητη η παρουσία του άρχισε να λέει ότι είναι αστυνομικός και έχει σταλεί εκεί από το τοπικό αστυνομικό τμήμα...

Με βάση την πρώτη έρευνα που διενεργήθηκε από τον υπαρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, Δ. Μητρόπουλο, και σύμφωνα πάντα με όσα υποστηρίζουν οι αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στο περιστατικό αυτό, το τμήμα Ακροπόλεως είχε ενημερωθεί από τα κεντρικά γραφεία της αστυνομικής Διεύθυνσης για λήψη μέτρων τάξης και ασφάλειας στην οδό Κλεισθένους, έξω από το κτίριο της "Πανηπειρωτικής", λόγω της σύσκεψης που είχαν προγραμματίσει τα στελέχη της ΕΣΑΚ. Οι αξιωματικοί υποστηρίζουν ότι στο έγγραφο που διαβιβάστηκε στο αστυνομικό τμήμα υπάρχει ρητή επισήμανση να ληφθούν μέτρα κατά την κρίση του τμήματος, εκτός και πέραν του χώρου που πραγματοποιείται η συγκεκριμένη εκδήλωση. Με βάση αυτήν την εντολή ο διοικητής του τμήματος όρισε μια ομάδα ενστόλων και μη αστυνομικών και τους διέταξε να πάνε στην οδό Κλεισθένους για να αποφευχθεί οποιαδήποτε πιθανή παρενόχληση των συγκεντρωμένων από τρίτους. Ο αστυφύλακας που πιάστηκε στα πράσα υποστηρίζει ότι καθυστέρησε να πάει στο σημείο που του είχαν πει, με αποτέλεσμα να χάσει τους συναδέλφους του και να αρχίσει να τους αναζητά μέσα κι έξω από το κτίριο. Παραδέχεται ότι ανέβηκε και στον έβδομο όροφο, όχι όμως για να στήσει αυτί, αλλά για να βρει κάποιον αρχιφύλακα...

Η εκδοχή αυτή που προκύπτει από την πρώτη ενδοαστυνομική περιγραφή του περιστατικού θα αποτελέσει και αντικείμενο της διοικητικής έρευνας που θα διενεργηθεί από τον αστυνομικό διευθυντή της αστυνομίας Αθήνας. Η πιθανή υιοθέτηση, όμως αυτής της εξήγησης, περιορίζει τις ευθύνες στον συγκεκριμένο αστυνομικό και αφήνει στο απυρόβλητο τους προϊσταμένους του και όλους εκείνους, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις επιχειρούν να κρυφτούν πίσω από ένα κακοστημένο μηχανισμό παρακολούθησης των συνδικαλιστικών και όχι μόνο σωματείων.

Η δικαιολογία ότι ο αστυφύλακας είχε ξεκόψει από τους συναδέλφους του και τους αναζητούσε ακόμα και μέσα στο κτίριο είναι για αφελείς. Οταν μάλιστα υπάρχουν ακόμα και αξιωματικοί της αστυνομίας που παραδέχονται ανεπίσημα ότι το "Συνδικαλιστικό" ποτέ δεν καταργήθηκε στην πράξη, αλλά δραστηριοποιείται ανάλογα με τις περιστάσεις και τις εντολές που παίρνει. Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο περιστατικό, άλλοι αξιωματικοί εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τη βλακώδη, όπως τη χαρακτήρισαν ενέργεια, των αξιωματικών του τοπικού αστυνομικού τμήματος, οι οποίοι έστειλαν στο "στόμα του λύκου" τους αστυφύλακες. Οι ίδιοι κάνουν λόγο για λανθασμένες εκτιμήσεις του τοπικού αστυνομικού τμήματος, το οποίο, όπως λένε δεν έπρεπε καν να στείλει αστυνομικούς, επειδή η σύσκεψη ήταν σε κλειστό χώρο και δεν είχε κανένα ενδιαφέρον για την αστυνομία.

Το "νεφελώδες" τοπίο, το οποίο στήνεται γύρω από αυτήν την υπόθεση, δε μειώνει σε καμιά περίπτωση τις ευθύνες της ηγεσίας της αστυνομίας και του υπουργείου, το οποίο εμφανίζεται για άλλη μια φορά να "αιφνιδιάζεται" από το "πρωτοφανές" περιστατικό. Υπενθυμίζουμε ότι και άλλες φορές στο πρόσφατο παρελθόν εμφανίστηκαν μέσα σε κλειστούς χώρους αξιωματικοί με... το χαμόγελο στα χείλη, για να προσφέρουν δήθεν "προστασία" στους συγκεντρωμένους. Θα ήταν αφελείς όσοι ασφαλώς πιστεύουν ότι και αυτές οι επισκέψεις ήταν τυχαία περιστατικά. Ολα δείχνουν ότι η παρουσία της αστυνομίας εντάσσεται σε ένα κεντρικά εκπονημένο σχέδιο, που εφαρμόζεται κυρίως στην περιοχή της Αθήνας, επειδή εκεί δραστηριοποιείται το σύνολο του συνδικαλιστικού και πολιτικού κόσμου.Το σχέδιο αυτό ξεφεύγει από τη μέχρι σήμερα επίσημη παραδοχή, που θέλει την αστυνομία να περιφρουρεί και όχι να παρακολουθεί το συνδικαλιστικό κίνημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ