Παρασκευή 3 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ
Γεωπολιτική με ... προπαγανδιστικές προεκτάσεις

"Το ΝΑΤΟ αποτελεί σήμερα τον ακρογωνιαίο λίθο της νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας στα Βαλκάνια, την ευρύτερη περιοχή, την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο". Αυτό το αυθαίρετο και άκρως προπαγανδιστικό συμπέρασμα, που διατυπώθηκε έτσι απροκάλυπτα, εκφράζοντας απόλυτα την εισηγήτρια του θέματος "Νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στα Βαλκάνια", Βίβιαν Αντωνοπούλου, είναι ένα μόνο δείγμα, το πιο ακραίο ίσως, από την προσπάθεια προσέγγισης στο θέμα "Γεωπολιτική και Μεσόγειος, διεθνείς, περιφερειακές και πολιτισμικές διαστάσεις", σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε προχτές στην Αθήνα.

Η εκδήλωση αυτή διοργανώθηκε από το Ιδρυμα Μεσογειακών Μελετών σε συνεργασία με το Γαλλικό Κέντρο Ερευνών και Γεωπολιτικών Αναλύσεων στο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών και με τη χορηγία του υπουργείου Πολιτισμού. Το Ιδρυμα που διοργάνωσε την ημερίδα είναι ένας αυτοτελής, μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1983 και λειτουργεί κάτω από τη γενική εποπτεία των υπουργείων Πολιτισμού και Οικονομικών. Οπως τόνισε ο συντονιστής της ημερίδας, Β. Κωνσταντινέας, αυτή επιδίωκε την ενημέρωση της κοινής γνώμης, του πολιτικού και επιστημονικού κόσμου και την ανταλλαγή απόψεων για την εξεύρεση "των εργαλείων εκείνων που θα εγγυηθούν την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία των χωρών της Μεσογείου".

Πρώτος πήρε το λόγο ο Υβ Λακόστ, γεωγράφος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού και διευθυντής του περιοδικού "Ηρόδοτος", ο οποίος αναπτύσσοντας το θέμα "Γεωπολιτική προσέγγιση της Μεσογείου" έκανε μια εκτενή ιστορική αναδρομή των δρώμενων στο χώρο αυτό, αλλά και άλλων "διαδράσεων από μακριά", όπως είπε που επηρεάζουν την κατάσταση στη Μεσόγειο. Χαρακτηριστικά μόνο αναφέρθηκε και στην παρουσία του 6ου στόλου και επίσης εξέφρασε την ανησυχία του για νέες εντάσεις, ιδιαίτερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον ανταγωνισμό για τον έλεγχο των δρόμων που θα περάσουν τα πετρέλαια της περιοχής του Καυκάσου.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική ήταν η παρέμβαση του Γιαν Βίντενοφ, πρώην πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, με θέμα "Η συμβολή της Βουλγαρίας στην εδραίωση της ασφάλειας στα Βαλκάνια". Διευκρίνισε ότι η χώρα μετά το τέλος του διπολικού κόσμου, "αναζητά εγγυήσεις για την ανάπτυξη της ασφάλειας στα Βαλκάνια που μόνο η ΕΕ και το ΝΑΤΟ μπορούν να τις παρέχουν". Δεν μπόρεσε όμως να κρύψει το γεγονός ότι "ο βουλγαρικός λαός είναι αντίθετος σε οποιαδήποτε συμμετοχή σε στρατιωτικούς συνασπισμούς και οποιαδήποτε αύξηση των στρατιωτικών εξοπλισμών".

Ακολούθησαν και άλλες παρεμβάσεις για το Κυπριακό, τη γεωπολιτική και τη δημοκρατία και το ρόλο του Ισλάμ στην Τουρκία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ομαλότητα (2018-12-08 00:00:00.0)
Από τα Σκόπια ξεκινά η περιοδεία των Γιούνκερ, Μογκερίνι και Χαν (2018-02-23 00:00:00.0)
«Εργαλείο» στη δίνη επικίνδυνων σχεδιασμών (2017-10-17 00:00:00.0)
Διεκδικούν αναβαθμισμένους ρόλους στους ενεργειακούς σχεδιασμούς ΗΠΑ και ΕΕ (2017-10-05 00:00:00.0)
«Ακονίζουν μαχαίρια» για τα ενεργειακά πρότζεκτ (2017-10-03 00:00:00.0)
Οι «οδηγίες» (2002-01-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ