Παρασκευή 3 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το βαρύ τίμημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ

Οι λαοί της Ευρώπης θα πληρώσουν δεκάδες δισεκατομμυρίων δολαρίων για την επιβολή σε βάρος τους της Νέας Τάξης

Συμπεριφερόμενοι σαν αποικιοκράτες που φορτώνουν στις πλάτες των λαών που τελούν υπό την κυριαρχία τους το κόστος αυτής της κυριαρχίας, οι Αμερικάνοι επιδιώκουν να φορτώσουν στις ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα αυτές που πρόκειται να ενταχτούν από δω και εμπρός, το κόστος της διεύρυνσης προς Ανατολάς. Το θέμα αυτό, μαζί συνολικά με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και τη νέα δομή του, ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων της άτυπης συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ που ολοκληρώθηκε χτες στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας.

Σύμφωνα με παλαιότερη ανακοίνωση της αμερικάνικης κυβέρνησης, το κόστος της διεύρυνσης μέσα σε μια δεκαετία θα φθάσει στο αστρονομικό ποσόν των 27 - 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή θα ξεπεράσει τα 10 τρισ. δραχμές! Η διεύρυνση αυτή προϋποθέτει επιπλέον δαπάνες για όλα τα μέλη της Συμμαχίας, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κόεν κατά τη σύνοδο του Μάαστριχτ. Η Γαλλία, ωστόσο, αρνείται να καταβάλει πρόσθετες δαπάνες για τη διεύρυνση, ενώ οι άλλες ΝΑΤΟικές χώρες, με εξαίρεση τις γερμανικές επιφυλάξεις, συμπλέουν απόλυτα με τις ΗΠΑ.

Ο Ελληνας υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου, εμφανίστηκε υπέρμαχος των σχεδίων επιβολής της ΝΑΤΟικής κυριαρχίας στην Ανατ. Ευρώπη, στα Βαλκάνια, στον Καύκασο και τη Μαύρη Θάλασσα, μέσω της συγκρότησης των λεγόμενων "περιφερειακών θεσμών ασφάλειας" και της προώθησης προγραμμάτων στρατιωτικής συνεργασίας. Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, στην παρέμβασή του, ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός, ζητώντας απ' όλα ανεξαιρέτως τα κράτη - μέλη τον επιμερισμό του αυξημένου κόστους της διεύρυνσης. Μάλιστα, προοιωνιζόμενος νέους τυχοδιωκτισμούς, έκανε λόγο για διασφάλιση μεγαλύτερης κινητικότητας των στρατευμάτων τους, για να μπορέσουν ενδεχομένως στο μέλλον να υπερασπιστούν τα νέα μέλη της Συμμαχίας.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα, δήλωσε στη δική του παρέμβαση ότι το μεγαλύτερο βάρος του κόστους της διεύρυνσης θα αναληφθεί από τα τρία, από το 1999, νέα μέλη, δηλαδή Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία.Οι δαπάνες αφορούν κατά κύριο λόγο την αλλαγή του οπλοστασίου των χωρών αυτών, ώστε αυτό να γίνει ΝΑΤΟικών προδιαγραφών. Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ, εκτός από μια επιχείρηση επιβολής της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης, είναι και μια γιγαντιαία επιχείρηση οικονομικού περιεχομένου των γερακιών του πολέμου, καθώς οι αμερικάνικες πολεμικές βιομηχανίες θα αναλάβουν την αλλαγή του οπλοστασίου των πρώην χωρών του Συμφώνου της Βαρσοβίας.

Χαρακτήρα σύναξης των χωρών του "Αμερικανικού Τόξου" στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη έχει η Σύνοδος των υπουργών Αμυνας, που αρχίζει σήμερα στη Σόφια της Βουλγαρίας υπό την εποπτεία των Αμερικανών. Μια συνάντηση απ' όπου έχουν αποκλειστεί η Ρωσία και η Γιουγκοσλαβία, αφού σύμφωνα με τον Βούλγαρο υπουργό Αμυνας αντικείμενο της συνάντησης είναι "η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση και η περιφερειακή ασφάλεια" και ακριβώς για το λόγο αυτό "δεν έπρεπε να προσκληθούν στη Σόφια οι υπουργοί Αμυνας της Ρωσίας και της Σερβίας, εφόσον γνωρίζουμε ποια είναι η θέση της Μόσχας για την ευρω-ατλαντική ολοκλήρωση και τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, όπως γνωρίζουμε, επίσης, ότι η Σερβία δε συμμετέχει με κανένα τρόπο σε αυτές τις διαδικασίες".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ