Παρασκευή 3 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στους αγώνες η προοπτική

Περιοδεία του Γ. Μαυρίκου σε εργοστάσια της Πάτρας. Η ανεργία και η επιχείρηση κατεδάφισης των εργατικών κατακτήσεων, πάνε "πακέτο"

ΠΑΤΡΑ (του ανταποκριτή μας).-

Λύση στα προβλήματα των εργαζομένων δε θα δώσει ο ψευδεπίγραφος "κοινωνικός διάλογος", αλλά ο συντονισμένος αγώνας για την υπεράσπιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.Αυτό τόνισε ο Γιώργος Μαυρίκος μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος στα πλαίσια της διήμερης περιοδείας του στην Πάτρα επισκέφθηκε χτες το εργοστάσιο κατεργασίας Δέρματος ("Ισπανικό") και την ΑΜΣΤΕΛ.

Στο "Ισπανικό" ο Γ. Μαυρίκος συναντήθηκε με το ΔΣ του Σωματείου και συζήτησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Σημειώθηκε πως η εταιρία προσπαθεί να πείσει τους εργαζόμενους ότι το εργοστάσιο δεν πηγαίνει καλά, με στόχο να βάλει "χέρι" στα εργασιακά δικαιώματά τους. Ζητά δηλαδή να υπάρξει μείωση του χρόνου εργασίας (κατάργηση 8ωρου), κατάργηση επιδόματος που σχετίζεται με την παραγωγικότητα, κατάργηση της 15λεπτης στάσης για φαγητό (!), καθώς και επιπλέον εργασία 10 με 15 Σάββατα κάθε χρόνο. Παράλληλα, αξιώνει από τους εργαζόμενους εντατικοποίηση της δουλιάς, ενώ προσπαθεί να μειώσει το προσωπικό κατά 15 άτομα. Στην προσπάθειά της αυτή, η εταιρία έχει στήριγμα το ΣΕΒ (του οποίου κλιμάκιο επισκέφθηκε το εργοστάσιο για να πείσει τους εργαζόμενους να κάνουν "θυσίες"!), αλλά και την ΕΤΒΑ.

Από την πλευρά του το Σωματείο αποκρούει τις συγκεκριμένες ενέργειες. Υποστηρίζει πως η επιχείρηση δεν έχει προβλήματα που να δικαιολογούν τέτοια μέτρα, αφού δουλεύει με εντατικούς ρυθμούς και έχει πολλή δουλιά.

Ο Γ. Μαυρίκος στην παρέμβασή του υποστήριξε τα αιτήματα του Σωματείου, προσθέτοντας πως το ΚΚΕ θα στηρίξει τον αγώνα τους με τοποθετήσεις στη Βουλή και παρεμβάσεις στην ΕΤΒΑ. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως αυτά δε θα έχουν μεγάλο αποτέλεσμα, αν δε συνοδεύονται από την πάλη των εργαζομένων.

Στη συνέχεια ο Γ. Μαυρίκος επισκέφθηκε την ΑΜΣΤΕΛ, όπου περιόδευσε στους εργασιακούς χώρους και συναντήθηκε με τη διεύθυνση και το Σωματείο των εργαζομένων. Οι τελευταίοι έθεσαν κυρίως το πρόβλημα του ασφαλιστικού - συνταξιοδοτικού. Πρόσθεσαν πως όσο στην Πάτρα υπάρχει μεγάλη ανεργία, τόσο οι εργαζόμενοι θα είναι εύκολα θύματα και σημείωσαν πως χρειάζεται δυναμική αντίσταση για να αποτραπούν αρνητικές εξελίξεις.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση στο "Ρ" του προέδρου του Σωματείου, Ηρακλή Παπά,ο οποίος τόνισε: "Η υποβάθμιση της Αχαϊας είναι συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης, η οποία θέλει να μετατρέψει την περιοχή σε ξέφραγο αμπέλι για τους επιτήδειους, χωρίς να σκέφτεται την ανεργία των κατοίκων της. Αυτή η πολιτική πρέπει να αλλάξει και να αντικατασταθεί με μια πολιτική ανάπτυξης που θα δίνει βάρος στην υποδομή της βιομηχανικής περιοχής του νομού, την επάρκεια νερού, την εγκατάσταση φυσικού αερίου, την εγκατάσταση σιδηροδρομικής γραμμής και - πάνω από όλα - το άνοιγμα εργοστασίων, όπως της "Πειραϊκής - Πατραϊκής", του "Λαδόπουλου" και όσων άλλων έκλεισαν λόγω της πολιτικής της συρρίκνωσης. Φυσικά είναι φανερό πως για να γίνουν όλα αυτά θα πρέπει οι εργαζόμενοι να αφυπνιστούν και διεκδικήσουν. Γιατί, φανταστείτε πόσα μέτρα δε θα πέρναγαν και πόσα μέτρα μπορούν να αλλάξουν, αν σε κάθε αγώνα βρίσκουν 50 και 100 χιλιάδες εργαζομένους στο δρόμο του αγώνα".

Σήμερα, δεύτερη μέρα της περιοδείας του, ο Γ. Μαυρίκος θα επισκεφθεί στις 6.30 το πρωί τη Μονάδα Τεχνικής Υποστήριξης της ΔΕΗ στο Ρίο, στις 9 το πρωί τη ΜΙΣΚΟ, στις 11 το πρωί θα δώσει συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΝΕ Αχαϊας, στη 1 το μεσημέρι θα επισκεφθεί το εργοστάσιο της 3Ε (ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ) ενώ στις 7 το απόγευμα θα μιλήσει στο χωριό Φαρραί ενάντια στο σχέδιο "Καποδίστριας".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οχι στη μεταφορά του εργοστασίου (2008-05-29 00:00:00.0)
Πανεξόρμηση για το συλλαλητήριο (1998-02-12 00:00:00.0)
Αισιόδοξα αγωνιστικά μηνύματα (1997-10-04 00:00:00.0)
"Πλάτες" στους αντεργατικούς σχεδιασμούς (1997-08-29 00:00:00.0)
Απεργία και συγκέντρωση στην Πάτρα (1996-12-18 00:00:00.0)
Μήνυμα συντονισμού από την Πάτρα (1996-10-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ