Κυριακή 5 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΒΟΛΕΪ Α1
Σερβίς σε θολό τοπίο

Μπλοκ στις ελπίδες για αναβαθμισμένο πρωτάθλημα κάνουν διοικητικά και οικονομικά προβλήματα. Αποδυναμωμένες πολλές ομάδες. Εξαίρεση Ορεστιάδα και ΑΕΚ

Κάθε πέρσι και καλύτερα. Η φετινή περίοδος του πρωταθλήματος της Α1 των ανδρών δεν ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς. Οι ελπίδες για άνοδο του επιπέδου του αθλήματος, που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα δύο χρόνια, φέτος φαίνεται να εξανεμίζονται. Τόσο αγωνιστικά όσο και εξωαγωνιστικά, τα πράγματα έχουν χειροτερέψει σε σχέση με την περασμένη περίοδο.

Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι...

Το πρωτάθλημα ξεκινά σε έξι μέρες μέσα σ' ένα βαρύ κλίμα, που δημιουργεί η διαιώνιση παλιών προβλημάτων, στα οποία ήρθαν να προστεθούν και νέα. Το γεγονός ότι την περίοδο 1996-97 έσπασε για πρώτη φορά το κατεστημένο των Ολυμπιακού και ΠΑΟ και το πρωτάθλημα πήγε στον Αρη και στη Θεσσαλονίκη είχε δημιουργήσει ελπίδες για ισχυροποίηση των πρωταθλητών και για αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων. Συνέβη ακριβώς το αντίθετο, αφού στην ομάδα της Θεσσαλονίκης οξύνθηκαν τα χρόνια διοικητικά και οικονομικά προβλήματα, με αποτέλεσμα οι τέσσερις βασικοί Ελληνες παίκτες να καταθέσουν προσφυγή, διεκδικώντας μισθούς και πριμ που χρονίζουν εδώ και δυόμισι χρόνια. Την ίδια στιγμή βλέπουν ότι έχουν να κάνουν με μια διοίκηση αδιάφορη για το τμήμα βόλεϊ.

Το παζλ των προβλημάτων

Τα διοικητικά και οικονομικά προβλήματα, το χαμηλό έως ανύπαρκτο επίπεδο οργάνωσης δεν είναι βέβαια αποκλειστικό "προνόμιο" του Αρη, αφού χαρακτηρίζουν το σύνολο των σωματείων, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Κακώς εννοούμενος ερασιτεχνισμός, τσαπατσουλιά, κόντρες με τους παίκτες λόγω των οικονομικών, έλλειψη ικανών παραγόντων, χαμηλό επίπεδο επαφής με τους φιλάθλους, αναχρονιστικές ιδέες και απόψεις, εσωτερικές τριβές με... φανερό "αντικείμενο του πόθου" την καρέκλα συνθέτουν το παζλ του βάλτου, όπου βρίσκονται σήμερα τα περισσότερα σωματεία.

Την ίδια στιγμή το ίδιο το άθλημα έχει άμεση ανάγκη αλλαγής των κανονισμών του, ώστε να γίνει πιο ελκυστικό και ταυτόχρονα πιο τηλεοπτικό. Παγκοσμίως το βόλεϊ χάνει πόντους στη μάχη του ανταγωνισμού με τα άλλα αθλήματα για τη δημοτικότητα και την τηλεοπτική κάλυψη. Η απροσδιόριστη χρονική διάρκεια των αγώνων κάνει το βόλεϊ απωθητικό για τους υπεύθυνους των τηλεοπτικών καναλιών.

Το κερασάκι...

Σαν κερασάκι στην τούρτα των προβλημάτων ήρθαν να προστεθούν και οι συνέπειες της εποχής Μπόσμαν. Αρκετοί Ελληνες παίκτες που αναζήτησαν την τύχη τους στο εξωτερικό (Ανδρ. Θεοδωρίδης, Γ. Ντράγκοβιτς, Θ. Μιχαλόπουλος, Αντ. Κοβάτσεφ, Σ. Θεοδωρίδης) συνάντησαν την άρνηση των σωματείων και της ομοσπονδίας να εφαρμόσουν τους κανονισμούς που ισχύουν στη μετά Μπόσμαν εποχή.

Αγωνιστικά, με εξαίρεση την Ορεστιάδα και την ΑΕΚ, όλες οι άλλες ομάδες εμφανίζονται πιο αποδυναμωμένες σε ανθρώπινο δυναμικό. Ενα χρόνο μετά τους ομηρικούς καυγάδες για την είσοδο του τρίτου ξένου, οι ελληνικές ομάδες αποδεικνύονται ανίκανες να έχουν έστω και δύο ξένους. Δύο ομάδες (ΠΑΟΚ, Πανελλήνιος) δεν έχουν καθόλου ξένους, ενώ άλλες δύο έχουν από έναν (Ορεστιάδα, Εθνικός Αλεξ.). Τέλος κάποιες (ΠΑΟ, Ηρακλής) κατέφυγαν σε λύσεις της τελευταίας στιγμής.

Το προφίλ των 12 μονομάχων

Ας δούμε όμως αναλυτικά το προφίλ των 12 ομάδων της Α1.

ΑΡΗΣ: Τα διοικητικά και οικονομικά προβλήματα δεν επιτρέπουν στους κίτρινους να αισιοδοξούν για την υπεράσπιση του τίτλου τους. Οι ξένοι άλλαξαν και στη θέση των Κονσταντίνοφ, Γκάνεφ ήρθαν ο Σλοβάκος διεθνής διαγώνιος Κράβαρικ που αφήνει πολλές υποσχέσεις και ο Τσέχος διεθνής Κόβαζικ.

ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ: Ενισχυμένοι εμφανίζονται οι ακρίτες που έκαναν την πιο σπουδαία μεταγραφή από το εσωτερικό, αποκτώντας τον διεθνή Θ. Μπάεφ. Παρότι έμειναν με έναν ξένο (Ν. Ζελιάσκοφ) στην Ορεστιάδα πιστεύουν ότι φέτος είναι η χρονιά τους. Πονοκέφαλος ο τραυματισμός του Γραμματικόπουλου. Στον πάγκο της επέστρεψε μετά από τέσσερα χρόνια ο Γ. Τεκτονίδης.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Με σχετικά κατώτερο δυναμικό παρουσιάζονται οι ερυθρόλευκοι. Στη θέση τριών σπουδαίων ξένων (Χελντ, Στορκ, Γκαβρίλοφ) ήρθαν ο διεθνής Ουκρανός Ποπόφ και ο Ιταλός Μέρλο. Ο Ανδρ. Θεοδωρίδης έφυγε για τη Νάπολι και περιμένει να πάρει το πενταπλούν του για να αγωνιστεί στην Ιταλία, ενώ ο Ντράγκοβιτς που είχε υπογράψει και αυτός στη Νάπολι επέστρεψε μετά την άρνηση της ομάδας του να δώσει το "οκέι" για τη μεταγραφή του. Παρόμοια περίπτωση με του Θεοδωρίδη και αυτή του Θ. Μιχαλόπουλου, που έχει πάρει μεταγραφή στην ισπανική Γκραν Κανάρια.

ΠΑΟ: Από χίλια μύρια κύματα πέρασαν οι πράσινοι που βρίσκονται πάντα στην όχι και τόσο θερμή αγκαλιά των Γιαννακοπουλαίων. Κατάφεραν να διασφαλίσουν την παρουσία των Ανδρεόπουλου, Χατζηαντωνίου, Μαυράκη, όμως ο Αντ. Κοβάτσεφ έχει φύγει για τη Νάπολι και περιμένει. Στη θέση του δεύτερου ξένου ήρθε την τελευταία στιγμή ο γνώριμος Ντίμο Τόνεφ, ενώ παρέμεινε ο Φιλίποφ. Την πρώτη του προπονητική εμπειρία στο βόλεϊ σάλας θα έχει ο Μιχ. Τριανταφυλλίδης, που όμως έχει κρατήσει και το δελτίο του παίκτη.

ΑΕΚ: Με περισσότερες φιλοδοξίες από πέρσι και δικαίως εμφανίζεται η Ενωση. Με τον Στέφανο Πολύζο στον πάγκο έκαναν αξιόλογες μεταγραφές, αποκτώντας τον Γιουγκοσλάβο Τζούριτς (ο έβδομος παίκτης των δευτεραθλητών Ευρώπης), τον Σεργκέι Αθανασιάδη, ένα πολύ σπουδαίο ταλέντο που έκανε ένα πολύ ελπιδοφόρο ντεμπούτο με την Εθνική, και τους ταλαντούχους Χατζηπροδρόμου και Μπουγά. Στόχος της ΑΕΚ να μπει στην τετράδα και να βρεθεί στην Ευρώπη.

ΚΤΗΣΙΦΩΝ: Αισθητά αποδυναμωμένη είναι η ομάδα της Παιανίας, που έχασε δύο σπουδαίους ξένους, τους Σέρβους Τανάσκοβιτς και Ρίστιτς και την κολόνα της υποδοχής του τον Κυριαζή. Στην Παιανία ήρθε ο αξιόλογος Ισραηλινός Γκατς και ο διεθνής Σλοβάκος Τσάγιαν. Στόχος της ομάδας να εξασφαλίσει άνετα τη σωτηρία της.

ΗΡΑΚΛΗΣ: Ο γηραιός είναι φέτος πιο φιλόδοξος μετά την απόκτηση του Χρύσανθου Κυριαζή. Οι ξένοι του είναι ο Ρώσος Πλεσάκοφ και ο Σέρβος Μίλιτς. Αβέβαιη η παρουσία του Σ. Θεοδωρίδη.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΛΕΞ.: Σοβαρά αποδυναμωμένος ο Εθνικός μετά την αποχώρηση του Θ. Μπάεφ και του Ισραηλινού Γκατζ. Με τους Αλεξανδρουπολίτες θα αγωνίζεται ένας ξένος, ο Βούλγαρος "γυρολόγος" Ντραγκίεφ. Στόχος τους θα είναι να αποφύγουν τον υποβιβασμό.

ΦΙΛΙΑ: Σιγουριά για μια αξιοπρεπή παρουσία έχουν στην Ηλιούπολη που άλλαξαν προπονητή. Στη θέση του Στ. Καζάζη, ήρθε ο Π. Μπακοδήμος. Αλλαγή και στους ξένους με τους Μάριτς (Κροάτης) και Οζόλιτς (Λετονός) να εντάσσονται στο δυναμικό της ομάδας.

ΚΟΜΟΤΗΝΗ: Οι νεοφώτιστοι Θρακιώτες θα προσπαθήσουν να παραμείνουν στην κατηγορία. Στην προσπάθεια αυτή περιμένουν βοήθεια από τους Ουκρανούς Λαμπιριόφ και Γκόρτσανιουκ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ: Οι Κυψελιώτες μετά από πολλά χρόνια επέστρεψαν στη μεγάλη κατηγορία, χωρίς όμως ευοίωνες προοπτικές για την παραμονή τους. Η οικονομική δυσπραγία έκανε απαγορευτική την απόκτηση ξένων παικτών.

Γιάννης ΤΖΟΥΣΤΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πράσινος»... πύργος (2006-07-14 00:00:00.0)
Υπόσχεται θέαμα, έχει αδυναμίες (1999-09-12 00:00:00.0)
Μεταγραφικός... πυρετός (1999-07-04 00:00:00.0)
"Στρατιωτικά γυμνάσια" στην Εθνική (1997-07-15 00:00:00.0)
Πρωταθλητής ο ΠΑΟΚ (1997-02-02 00:00:00.0)
Οι νέοι είναι ωραίοι! (1996-08-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ