Τρίτη 7 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στο "απόσπασμα" το 8ωρο

Αλλεπάλληλα "πυρά" δέχτηκε χτες το 8ωρο από κυβέρνηση - ΣΕΒ. Διευθέτηση με 35ωρο αποδέχεται ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, ενώ η πλειοψηφία της μένει πιστή στον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη

Οξύνεται η επίθεση ενάντια στο 8ωρο,το οποίο βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης και η κατάργηση του οποίου αποτελεί βασική πολιτική προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης,ενώ αναμένεται να είναι και ένα από τα κύρια θέματα, που θα απασχολήσει τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο Λουξεμβούργο το Νοέμβρη.

Υστερα από κυριακάτικα δημοσιεύματα (Καθημερινή), αλλά και δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, ότι οι κυβερνητικές θέσεις αφορούν μείωση ωρών εργασίας και αποδοχών,διευθέτηση χρόνου εργασίας κατά επιχείρηση,αύξηση της μερικής απασχόλησης στο 25%, ο κύκλος της επίθεσης έκλεισε χτες με τις δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππα.Ο υφυπουργός είπε ότι δεν μπορεί εφαρμοστεί το 35ωρο, λόγω των χαμηλών αποδοχών των Ελλήνων εργαζομένων! Παράλληλα, είπε ότι έχουν "θετικό χαρακτήρα" και θα δημιουργήσουν απασχόληση οι αλλαγές στο χρόνο εργασίας, δηλαδή η κατάργηση του 8ώρου, μέσω 6ωρων και 10ωρων!

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος τάχθηκε υπέρ της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, εφόσον γίνει αποδεκτό το αίτημα για 35ωρο,απογυμνώνοντάς το από το 7ωρο - 5θήμερο!Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ι. Στράτος έδωσε το "στίγμα", λέγοντας ότι το 8ωρο δεν είναι κάτι "ιερό".

Στο μεταξύ χτες, η ΕΕ της ΓΣΕΕ συνεδρίασε με θέμα την απεργία, αλλά και τη συμμετοχή στον "κοινωνικό διάλογο", στον οποίο έχει τεθεί και η διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της στο στημένο παιχνίδι και στη συνέχεια συζήτησε για την... απεργία. Η "Αυτ. Παρέμβαση" έθεσε νέο... 10ήμερο περιθώριο για το αν θα συμμετέχει ή όχι η ΓΣΕΕ στο "διάλογο". Οι σύμβουλοι της ΕΣΑΚ τόνισαν ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να συμμετέχουν στην απεργία στις 23 Οκτώβρη με το ταξικό αγωνιστικό πλαίσιο και να καταδικάσουν τον "κοινωνικό διάλογο". Τόνισαν ακόμα ότι πολλοί εργαζόμενοι και εκτός ΕΣΑΚ έχουν την ίδια άποψη, κάτι που προέκυψε από τις περιοδείες σε χώρους δουλιάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ