Σάββατο 11 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΙ
Καταγγέλλουν το Διάταγμα για τις χημικές εγκαταστάσεις

Αναχρονιστικό, αντιαναπτυξιακό, αντιεπιστημονικό και άλλους αρνητικούς χαρακτηρισμούς αποδίδει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων, στο Προεδρικό Διάταγμα που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης με τίτλο "χαρακτηρισμός χημικών εγκαταστάσεων". Με ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν ως απαράδεκτη την "εν κρυπτώ" - όπως τη χαρακτηρίζουν - διαδικασία προώθησης του εν λόγω Διατάγματος, υποστηρίζοντας ότι μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί δυνατή η επίσημη ενημέρωση των ενδιαφερόμενων για το περιεχόμενό του, ενώ το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας βρίσκεται στη διαδικασία συναινετικής επεξεργασίας θέσεων και προτάσεων για το θέμα.

Συγκεκριμένα, τονίζεται ότι το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα είναι:

  • Αναχρονιστικό, διότι, αντί να επιχειρεί τη συνολική αντιμετώπιση της βιομηχανικής νομοθεσίας (Ν 6422, ΒΔ 50) όπως προτείνουν οι Φορείς των Διπλωματούχων Μηχανικών, προωθείται η έκδοση αυτού του ΠΔ σε εφαρμογή Νομοθεσίας του 1934 και του 1950!.
  • Αντιεπιστημονικό, διότι αφαιρεί αρμοδιότητες από τους "κατ' εξοχήν" αρμοδίους Διπλωματούχους Μηχανικούς και τις διανείμει σε άλλους κλάδους που δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν με επάρκεια λόγω του ίδιου του περιεχομένου των σπουδών τους.
  • Αντιαναπτυξιακό, αφού δεν αναμορφώνει το πλαίσιο ελέγχου και επιβλέψεων, ούτε ουσιαστικοποιεί το καθεστώς μελετών της βιομηχανίας, σύμφωνα με τις σύγχρονες εξελίξεις της τεχνολογίας.
  • Προκαλεί προβλήματα ασφαλείας των εγκαταστάσεων και ιδιαίτερα των πλέον επικίνδυνων όπως είναι οι λέβητες, υποσταθμοί κλπ., αφού αναθέτει την ευθύνη επίβλεψης και λειτουργίας σε ειδικότητες που δεν έχουν την απαιτούμενη κατάρτιση.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ