Πέμπτη 9 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σεμινάριο πρόληψης της υποτροπής

Θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Οχτώβρη 1997

Με συγκεκριμένα στοιχεία από τη δραστηριότητα του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), που παρουσιάστηκαν χτες στην έναρξη σεμιναρίου, ανατρέπεται ο μύθος πως δε γίνεται τίποτε με τα ναρκωτικά ή ότι πρέπει να "συμβιώσουμε" με τα ναρκωτικά, διαχειριζόμενοι το πρόβλημα.

Το 70% των παιδιών που έφτασαν στις κοινότητες του ΚΕΘΕΑ και έμειναν έστω και μια μέρα σ' αυτές βρέθηκαν καθαροί, σύμφωνα με δειγματοληπτικό έλεγχο που έγινε μετά από μια πενταετία. Στο σεμινάριο που έχει ως θέμα τις τεχνικές πρόληψης της υποτροπής στη χρήση ουσιών, συμμετέχουν οχτώ ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και εφτά θεραπευτικά κέντρα. Γίνεται στο Εμποροβιοτεχνικό Επιμελητήριο, θα πάρουν μέρος 1.000 άτομα και θα διαρκέσει μέχρι τις 11.10.1997.

Στο σεμινάριο θα διερευνηθούν οι παράγοντες που οδηγούν στην υποτροπή όσων παρακολουθούν κάποια θεραπευτικά προγράμματα. "Τελικός στόχος είναι ο αποθεραπευόμενος και όχι κάποια ακαδημαϊκή έρευνα. Το πάντρεμα δηλαδή της έρευνας και των θεραπευτικών εφαρμογών" τόνισε ο πρόεδρος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ Γ. Νοταράς.Αν και, πρόσθεσε ο Γ. Νοταράς, ποτέ το ΚΕΘΕΑ δεν έτυχε ειδικής χρηματοδότησης για έρευνα, όμως προχώρησε στην έρευνα με ταυτόχρονη θεραπευτική εφαρμογή.

Τέλος, ο Γ. Νοταράς διαβεβαίωσε για την τήρηση του απορρήτου των συμμετεχόντων σε κάποιο πρόγραμμα και για τη χρήση των στοιχείων μόνο για αυτό που τα εμπιστεύτηκαν στο θεραπευτή: Δηλαδή την απεξάρτηση.

Ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Μάαστριχτ M. Morival είπε ότι το ενδιαφέρον "επικεντρώνεται στη θεραπεία σε προγράμματα διαμονής νεαρών ατόμων, εξαρτημένων είτε από ουσίες, όπως τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, είτε από την ικανοποίηση που τους παρέχει η παθολογική - μανιώδης ενασχόληση με τα τυχερά παιγνίδια και το σεξ".

Ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Μπ. Πουλόπουλος υπογράμμισε ότι στις θεραπευτικές κοινότητες ενισχύονται τα θετικά χαρακτηριστικά του χρήστη, ώστε να μην υποτροπιάσει.

Χαιρετισμό στην έναρξη των εργασιών του σεμιναρίου απηύθυνε ο υφυπουργός Υγείας Μ. Σκουλάκης και η Εθνική Συντονίστρια για τα ναρκωτικά και βουλευτής της ΝΔ Μ. Γιαννάκου - Κουτσίκου η οποία, μεταξύ των άλλων, υπογράμμισε πως μέσα απ' το θεραπευτικό πλουραλισμό των προγραμμάτων, τελικός στόχος πρέπει να είναι η πραγματική απεξάρτηση και όχι η συντήρηση της εξάρτησης.

Τέλος, χαιρετισμό στην έναρξη των εργασιών απηύθυνε η πρόεδρος του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών, Μ. Μαλιώρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ