Πέμπτη 9 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πανελλαδικές κινητοποιήσεις των αστυνομικών

Η συντριπτική πλειοψηφία (36) των πρωτοβάθμιων σωματείων τάχθηκε υπέρ των κινητοποιήσεων. Η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής έχει εξαγγείλει συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος το απόγευμα της 16ης Οκτώβρη 1997

Την πραγματοποίηση πανελλαδικών κινητοποιήσεων αποφάσισε χτες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών διεκδικώντας την άμεση ικανοποίηση αιτημάτων, για τα οποία έχουν δοθεί μέχρι σήμερα από την πλευρά της ηγεσίας τους πολλές υποσχέσεις και δεσμεύσεις χωρίς αντίκρισμα. Η συντριπτική πλειοψηφία (36) των πρωτοβάθμιων σωματείων τάχθηκε υπέρ των κινητοποιήσεων, ενώ οι εκπρόσωποι πέντε άλλων επιφυλάχτηκαν να απαντήσουν σε μια βδομάδα. Μετά από πολύωρη συνεδρίαση του προεδρείου της ΠΟΑΣΥ και των εκπροσώπων των 51 πρωτοβάθμιων σωματείων της Ομοσπονδίας αποφασίστηκε να γίνει η πρώτη κινητοποίηση στις αρχές Νοέμβρη και η δεύτερη την άνοιξη. Νωρίτερα θα γίνει 48ωρη σιωπηλή διαμαρτυρία του προεδρείου της ΠΟΑΣΥ έξω από το υπουργείο, ενώ η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής έχει εξαγγείλει συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος το απόγευμα της 16ης Οκτώβρη 1997.

Οι αστυνομικοί ζητούν να ρυθμιστεί οριστικά το θέμα των ρεπό, τα οποία δε χορηγούνται, των μισθολογικών προαγωγών και των οδοιπορικών εξόδων, που ανέρχονται στο ποσό των 6 δισ. δραχμών και δεν έχουν χορηγηθεί σε 40.000 αστυνομικούς. Σε δεύτερη φάση τοποθετούν τη ρύθμιση της υπερωριακής απασχόλησης και την αποζημίωση για κάθε απόσπαση αστυνομικού, ζητούν επίσης να δοθούν κίνητρα για την αύξηση της παραγωγικότητας, ενώ στα γενικότερα θεσμικά αιτήματα των αστυνομικών περιλαμβάνεται η καθιέρωση του "πόθεν έσχες" και η ίδρυση υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων.

Υποσχέσεις απ' τον υπουργό

Πριν την ψηφοφορία προσήλθε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Ρωμαίος, ο οποίος αφού ενημερώθηκε από τους συνδικαλιστές για τα περιφερειακά προβλήματα των υπηρεσιών και του προσωπικού ζήτησε πίστωση χρόνου. Ο υπουργός υποσχέθηκε ότι σε τρία χρόνια θα έχει επιλυθεί το κτιριακό πρόβλημα (ακατάλληλες εγκαταστάσεις, έλλειψη κρατητηρίων, σκοπευτήρια κλπ.), αφού, όπως είπε, η κυβέρνηση ενέκρινε στεγαστικό πρόγραμμα ύψους 100 δισ. δραχμών, το οποίο θα υλοποιηθεί με τη μέθοδο του λίζινγκ σε συνεργασία με τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων. Η λειψανδρία θα αντιμετωπιστεί με την αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών, αμέσως μετά την εφαρμογή του σχεδίου "Καποδίστριας", αφού θα ακολουθήσει συγχώνευση των σταθμών και των τμημάτων, που υπολειτουργούν σήμερα σε πολλές περιοχές της χώρας.

Τέλος ο υπουργός παραδέχτηκε ότι πολλά από τα οικονομικά αιτήματα είναι δίκαια, ενώ εξέφρασε τη λύπη του επειδή όπως είπε δεν κατέστη δυνατή η καταβολή της αποζημίωσης σε όσους απασχολήθηκαν στα μέτρα ασφαλείας για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου. Ο υπουργός επέρριψε την ευθύνη για την καθυστέρηση αυτή στη Γραμματεία Αθλητισμού, αν και είπε ότι, όπως τον διαβεβαίωσε ο Ανδρέας Φούρας, σύντομα θα εκταμιευτεί το απαιτούμενο ποσό των 600 εκατ. δραχμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ