Τετάρτη 8 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΕΝΓΚΕΝ
Αρχίζει η εφαρμογή της για την Ελλάδα

ΒΙΕΝΝΗ.-

Από την 1.12.1997 αρχίζει για την Ελλάδα η μερική εφαρμογή των Συμφωνιών του Σένγκεν, σύμφωνα με απόφαση που πάρθηκε χΤες αργά το απόγευμα στη Βιέννη, από την Εκτελεστική Επιτροπή Σένγκεν, μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, σε μια πρώτη φάση, από την 1η Δεκεμβρίου 1997, η Ελλάδα θα συμμετάσχει στο σύστημα πληροφόρησης (πρόσβαση στην Τράπεζα Πληροφοριών στο Στρασβούργο) και στην πολιτική θεωρήσεων διαβατηρίων, όπως προβλέπεται στις Συμφωνίες Σένγκεν. Μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 1998, η Εκτελεστική Επιτροπή Σένγκεν θα αποφασίσει ως προς την κατάργηση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα για την Ελλάδα.

Ο γενικός γραμματέας κοινοτικών υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Στέλιος Περράκης, που εκπροσώπησε τη χώρα μας στη σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής στη Βιέννη, χαρακτήρισε την απόφαση "θετικό βήμα σε ένα πολιτικό πλαίσιο που το "Σένγκεν" έχει μια καμπή".

Ο χτεσινός συμβιβασμός έγινε στη βάση πρότασης που τέθηκε από την Ιταλία, που ξεπέρασε έτσι της έντονες αντιδράσεις που εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης από τη Γερμανία και την Ολλανδία.

Η εφαρμογή των Συμφωνιών Σένγκεν από την Ελλάδα θα πρέπει να επικυρωθεί από τη Γαλλία και την Ολλανδία.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο κ. Περράκης τόνισε την πρόθεση της Ελλάδας να ενισχύσει τη συνεργασία της με τις υπόλοιπες χώρες του Σένγκεν. Οπως είπε, η Ελλάδα θα τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις της. Τις ολλανδικές επιφυλάξεις ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, τις χαρακτήρισε "συνταγματικό πρόβλημα" στη χώρα αυτή.

Στη βάση της σημερινής απόφασης και η Αυστρία γίνεται από 1.12.1997 πλήρες μέλος του Σένγκεν, όμως οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα με Ιταλία και Γερμανία θα καταργηθούν από την 1η Απριλίου 1998. Για την Ιταλία η έναρξη εφαρμογής των Συμφωνιών Σένγκεν θα γίνει στις 26 Οκτώβρη 1997.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ