Τετάρτη 8 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το Αιγαίο στο τραπέζι του ΝΑΤΟ

Στο ΝΑΤΟικό τραπέζι και πάλι το Αιγαίο, με στόχο την προώθηση των μέτρων διχοτόμησής του και πλήρους επιβολής της αμερικανικής επικυριαρχίας, δηλαδή των κατ' ευφημισμό Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που προωθεί ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Ξ. Σολάνα με την καθοδήγηση των Αμερικανών. Στο υπουργείο Αμυνας χτες, ενόψει και της συνάντησης στις 10 Οκτώβρη στην έδρα του ΝΑΤΟ των εκεί πρέσβεων της Ελλάδας και της Τουρκίας όπου θα συζητήσουν τα ΜΟΕ, πραγματοποιήθηκε κοινή σύσκεψη των ηγεσιών των υπουργείων Αμυνας και Εξωτερικών, με βασικό αντικείμενο τη συνάντηση αυτή, καθώς και άλλα θέματα που έχουν σχέση με το ΝΑΤΟ, όπως η εφαρμογή της νέας δομής του.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος, αναφερόμενος στα ΜΟΕ, είπε ότι η μεθαυριανή συνάντηση στις Βρυξέλλες είναι συνέχεια προηγούμενης που διακόπηκε με ευθύνη της Τουρκίας και διευκρίνισε ότι το πλαίσιο της συζήτησης θα είναι η εφαρμογή με "αποτελεσματικό τρόπο" της συμφωνίας Παπούλια - Γιλμάζ του 1988, που πρόβλεπε την αμοιβαία αποχή από ασκήσεις τους θερινούς μήνες. Εδώ μάλιστα πρόσθεσε ότι "από τη μεριά του ΝΑΤΟ υπάρχουν κάποιες σκέψεις για κατάθεση νέων προτάσεων και ουσιαστικά για συνέχιση αυτού του διαλόγου".Πάντως αυτό που δρομολογείται είναι η παράταση της αποχής από τις ασκήσεις στο Αιγαίο και μέσα στα πλαίσια αυτά κάποιες παραλλαγές των ΜΟΕ που αναφέρονται στον αφοπλισμό των μαχητικών και ελεύθερη πτήση των "συμμαχικών - φίλιων" αεροσκαφών χωρίς την κατάθεση σχεδίων πτώσης.

Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, δήλωσε χτες ότι "θα δούμε τι προτάσεις θα διατυπώσει εκεί ο κ. Σολάνα, θα δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η συζήτηση και ακολούθως θα έχουμε να πούμε κάτι". Οταν ρωτήθηκε πώς σχολιάζει η κυβέρνηση τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Προεδρίας περί μοιρασιάς του Αιγαίου, ο υπουργός Τύπου είπε ότι πρόκειται για "εκδήλωση της παρατεταμένης τουρκικής παράνοιας". Και πρόσθεσε: "Τέτοιες θέσεις, οι οποίες βρίσκονται σε φανερή αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες, αντιλαμβάνεστε πως δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο οποιασδήποτε συζήτησης".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ